Pensilvanya’dan Türkiye’ye destek ve övgü

Haftasonu Doğu Pensilvanya’da Split Rock’taydık. Çoğu akademisyen ve işadamlarından oluşan kalabalık bir sivil toplum temsili şeklindeydi ‘’Wisdomnet’’in düzenlediği toplantı. ‘’Topluma Katkı’’ ekseninde yapılan konuşma ve oturumlarda dinlediğim katılımcıların artık klasik ‘’göçmen’’ ezberi dışında çizdikleri profil çok etkileyiciydi. Bizde ‘’gurbetçi’’ dendiğinde genel olarak işçi sınıfımızın zor şartlar altında ve kültür şokuna tabi olarak göğüs germekte kaldıkları mahzun hayatlar gelir aklımıza... Wisdomnet Ribatıyla bir araya geldiğimiz vatandaşlarımızsa Türkiye’nin son on yılda giderek etkinleşen pozitif durumunun bir yansıması mahyetindeydi adeta... 

Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi Medeniyetler Vakfı Enstitüsü Dekanı Prof. Recep Şentürk’ün de beyin fırtınalarında vurguladığı gibi; insan tekinin kuracağı kalp ve akıl dengesinin toplumsal yansıması adalet ve vicdana dair değerli medeni bir birikim olmakla birlikte, bu sadece geçmişte yaşanıp bitmiş tarihi bir olgu değil aynı zamanda insanlığın geleceğini de belirleyecek önemdedir.

ABD Kongresinin ilk Müslüman üyesi Keith Ellison da Wisdomnet’in onur konuklarındandı. Birlikte kahvaltı yaptık, Malcolm X’i andıran birisi, konuşmasıyla, insan onuru ve hakları vurgusunu taşıyan zihniyle çok etkileyici bir siyasi... Kendisiyle mülakat çerçevesinde konuşurken ‘’şimdi de sıra bende’’ dedikten sonra pek çok soru sordu. İlk merak ettiği konu Kırım meselesinin Türkiye basını tarafından nasıl görüldüğüydü. Türkiye’nin Suriye krizinde aldığı insani yardım sorumluluğunu ve bu ağır yükü nerdeyse tek başına omuzlamak zorunda kalışını farkında olduklarını söyledi. Hükümetin Somali’deki insani felakete karşı kararlı duruşununsa tüm dünyaya örnek bir politika olduğunu dile getirdi. Kendisine Somali’deki izlenimlerimden bahsettim, Emine Erdoğan Hanımefendiyle birlikte gittiğimiz Arakan/Mynmar izlenimlerimi de dikkatle dinledi. Türkiye’nin jeopolitik çerçevesinde bir yanıyla Avrupa diğer yanıyla Ortadoğu ve Kuzey Afrika ile olan ilişkileri ve geleceğe dair yürüyüş ekseni hakkında da sohbet etmek imkanı bulduk. AB’nin yaşadığı ekonomik krizin Türkiye’yi vurmamış olmasını Tayyip Erdoğan Hükümetinin ciddi bir başarısı olarak gördüğünü söyledi. Ellison, geçen yıl dünya gündemine yansıyan Gezi Olaylarının da, Türkiye aleyhine bir manzara olarak değil, tam tersine Türkiye’deki demokratikleşmeyi, protesto imkanlarını göstermesi açısından pozitif anlamda okunması gerektiğini belirtti. Erdoğan Hükümetinin Kürt Sorunu hakkında başlattığı toplumsal barış amaçlı siyaseti de önemsediğini söyleyen Ellison, bunun sadece Türkiye’yi değil, tüm bölgeyi ilgilendiren bir konu olduğunu dile getirdi.   

ABD’deki Türk vatandaşlarının siyasette daha etkin bir rol alması gerektiğini düşünüyor EllisonDemokrat Parti delegesi ve Wisdomnet’in sözcülerinden ve ‘’arkadaşım’’ diye bahettiği Dr.Murat Güzel’in politik girişimini, temsil açısından çok önemli ve fakat Türkiye adına gecikmiş bir tecrübe olarak görüyor. Murat Bey 1986’da akademisyen olarak geldiği Amerika’da bugünün saygın işadamlarından ve Kongre’deki demokratların güvendiği bir isim, onun kurduğu birebir pozitif ilişkiler Türkiye sivil diplomasisi açısından oldukça kayda değer. Türkiye’nin son 10 yılda aldığı ekonomik ve demokratik hız, Amerika’daki Türklerin gurur kaynağı. Bir görüşmede Başbakan Erdoğan’dan ‘’hayranlık uyandıran bir lider’’ olarak bahsetmiş Murat Bey’e, Başkan Obama... Amerikan siyasetinde aktif politikacılar olarak yer almalı insanımız...   

Nitekim Ermeni Soykırım Tasarısıyla ilgili olarak konuştuğumuzda da, siyasette iletişimsizliğin bedelinin ağır olacağından söz etti Ellison. Türk-Amerikan toplumunun ve sivil girişimlerin bu konuda kendi tezini anlatmakta suskun veya yetersiz kaldığını, kendisi gibi pek çok politikacınınsa meseleyi maalesef tek taraflı olarak dinlediğini açıkladı. Fakat Wisdomnet gibi sivil girişimler aracılığıyla aleyhteki kampanyaların giderileceğine dair umudunu da dile getirdi. Bundan sonraki oturum ve oylamalarda tek taraflı anlatıların güdümünde kalmayacağını anladık Ellison’ın...

SETA D.C Başkanı Dr. Erol Cebeci ve ekibiyse, oldukça idealist şartlarda görev yaptıkları başkentte dünya siyasetinin kalp atışlarını takip ediyorlar. SETA D.C, dış politika eksenli bir düşünce kuruluşu olarak işin günlük polemiğinden çok, geleceğin inşası açısından giden güç savaşlarında, emek ve zahmet isteyen, sürdürülebilir bir stratejik yürüyüşe odaklı.

Vaşington Büyükelçilik binasında yaptığımız Toplumsal Barış ve Çözüm Süreci konulu konferansa ilgi de etkileyiciydi, Kültür Ateşemiz Görken Kurşunlu Karakuş’a yakın ilgi ve çabası için teşekkür ederim. 

Wisdomnet, farklı siyasi fikri veya dünya görüşüne sahip olsalar da, memleket meselesi dendiğinde bir araya gelip zihin yoran kalabalık bir akademisyenler topluluğu. Zekat Foundation Ceo’su Halil Demir, yazar Bilgin Erdoğan, sosyal hizmet uzmanı Kadir Gündüz, Ebubekir Tuncer de katılımcılardandı... ‘’Her şey Türkiye İçin Platformu’’ koordinatörlerinden Halil Danışmaz sivil çatının öneminden söz etti. Kemal Birtek’in gayretli çabasıyla yüz akıyla tamamlanmış bir ‘’retreat’’ yaşadık.