Dengeli tüketilen peynir adeta her derde çare. Çoðunlukla kahvaltýda yediðimiz peynir, süt kadar olmasa da iyi kalsiyum deposu ve fosfor kaynaðý. Ancak hijyen ve kaliteye dikkat.
Peynir dünyanýn birçok ülkesinde yaygýn tüketilen, iyi protein ve kalsiyum kaynaðýdýr. Bazý ülkeler yemek ardýndan sindirimi daha iyi yapmak için bir parça peynir yerken bizim ülkemizde peynirsiz bir kahvaltý düþünülmez. Farklý kültürlerde ise peynir ya salatalara çeþni ya da yemeklere lezzet verici olarak kullanýlýr. Peynir, beslenme bilimi açýsýndan yoðurt gibi olmasa da probiyotik bakterileri de içeren, süt kadar olmasa da iyi kalsiyum kaynaðý olarak önemli bir yer tutar. Peynir, kalsiyum ve fosfor içeriði yönünden de önemli bir gýdadýr. Ayrýca, yað oranýna baðlý olarak deðiþen miktarlarda yaðda çözünen vitaminler (A, D, E, K) ve suda çözünen vitaminler (B2, B6, B12) için kaynak sayýlabilecek nitelikte bir süt ürünüdür.
Büyüme ve geliþmeyi destekliyor
Peynirin diðer önemli bileþeni ise peynir yapýmýnda kullanýlan peynir altý suyu dediðimiz maddedir. Peynir üretiminde bir yan ürün olan peynir altý suyu, laktoz, mineraller (örneðin kalsiyum, magnezyum, fosfor), vitaminler, sülfür içeren amino asitler, protein olmayan kazein ve süt yaðýný az miktarda içerir. Sülfür içeren amino asitler vücuttaki antioksidan peptitlerin düzeyini korumaya yardýmcý olur. Tüm bu özellikleri peyniri yaþamýn her döneminde büyüme ve geliþmeyi destekleyen bir gýda konumuna getirir. Peynir eðer az yaðlý yenirse saðlýða katkýsý çok fazla bir besindir. Çökelekten tutun kaþara, beyaz peynirden tutun kolesterolü düþürülmüþ dil peynirine kadar bir çok çeþitte peynir bulabilirsiniz.
Hastalýða göre peynir tüketme kýlavuzu
- Osteoporoz ve kemik hastalarý: Sert peynirleri tercih etmelidir. Sert peynirler daha fazla kalsiyum içerir. Kars gravyeri, eski kaþar, parmesan veya ithal Ýtalyan peynirlerin sert olanlarýndan gorgonzola gibi.
- Kalp hastalýklarýnda: Yumuþak ve az yaðlý olanlarý yemek saðlýklýdýr. Az yaðlý beyaz peynir, düþük kolesterollü dil veya kaþar peyniri, light yumuþak ekmeðe sürülebilir peynirler.
- Hipertansiyonu olanlar: Tuzsuz olanlarý tercih etmelidir. Tuzsuz çökelek, lor peyniri gibi.