Peynir her yaşa ayrı deva

Dengeli tüketilen peynir adeta her derde çare. Çoğunlukla kahvaltıda yediğimiz peynir, süt kadar olmasa da iyi kalsiyum deposu ve fosfor kaynağı. Ancak hijyen ve kaliteye dikkat.

Peynir dünyanın birçok ülkesinde yaygın tüketilen, iyi protein ve kalsiyum kaynağıdır. Bazı ülkeler yemek ardından sindirimi daha iyi yapmak için bir parça peynir yerken bizim ülkemizde peynirsiz bir kahvaltı düşünülmez. Farklı kültürlerde ise peynir ya salatalara çeşni ya da yemeklere lezzet verici olarak kullanılır. Peynir, beslenme bilimi açısından yoğurt gibi olmasa da probiyotik bakterileri de içeren, süt kadar olmasa da iyi kalsiyum kaynağı olarak önemli bir yer tutar. Peynir, kalsiyum ve fosfor içeriği yönünden de önemli bir gıdadır. Ayrıca, yağ oranına bağlı olarak değişen miktarlarda yağda çözünen vitaminler (A, D, E, K) ve suda çözünen vitaminler (B2, B6, B12) için kaynak sayılabilecek nitelikte bir süt ürünüdür.

Büyüme ve gelişmeyi destekliyor

Peynirin diğer önemli bileşeni ise peynir yapımında kullanılan peynir altı suyu dediğimiz maddedir. Peynir üretiminde bir yan ürün olan peynir altı suyu, laktoz, mineraller (örneğin kalsiyum, magnezyum, fosfor), vitaminler, sülfür içeren amino asitler, protein olmayan kazein ve süt yağını az miktarda içerir. Sülfür içeren amino asitler vücuttaki antioksidan peptitlerin düzeyini korumaya yardımcı olur. Tüm bu özellikleri peyniri yaşamın her döneminde büyüme ve gelişmeyi destekleyen bir gıda konumuna getirir. Peynir eğer az yağlı yenirse sağlığa katkısı çok fazla bir besindir. Çökelekten tutun kaşara, beyaz peynirden tutun kolesterolü düşürülmüş dil peynirine kadar bir çok çeşitte peynir bulabilirsiniz.

Hastalığa göre peynir tüketme kılavuzu

- Osteoporoz ve kemik hastaları: Sert peynirleri tercih etmelidir. Sert peynirler daha fazla kalsiyum içerir. Kars gravyeri, eski kaşar, parmesan veya ithal İtalyan peynirlerin sert olanlarından gorgonzola gibi.

- Kalp hastalıklarında: Yumuşak ve az yağlı olanları yemek sağlıklıdır. Az yağlı beyaz peynir, düşük kolesterollü dil veya kaşar peyniri, light yumuşak ekmeğe sürülebilir peynirler.

- Hipertansiyonu olanlar: Tuzsuz olanları tercih etmelidir. Tuzsuz çökelek, lor peyniri gibi.