Peynir ile yýlda 17 kilo verin

Sabah kahvaltýlarýnýn vazgeçilmezi peynir gün içerisinde de rahatlýkla tüketilebilir. Ara öðünlerde bol salata ile yendiðinde tok kalmanýzý saðlar. Yapýlan bir araþtýrmada yemeklerden önce peynir yiyenlerin yýlda 10-17 kilo zayýfladýðý görülmüþtür.

Sütün rennin ile karýþtýrýlmasýndan elde edilen beyaz kalsiyum fýçýlarýnýn en önemli özelliði içinde bulunan yað oranýndan dolayý tok tutmasýdýr. Ayrýca sütte bulunan kalsiyum kazeinat ile beraber vitaminlerde peynire kaybolmadan geçtiðinden çocuklardan yaþlýlara kadar hem kemik saðlýðý hem de kilo almayý önleyici etkisi bulunur. Ortalama 3-5 kýsým sütten bir kýsýn peynir elde edilir. Peynir yapýmýndaki katýþlaþtýrma ve sütün kaynaðýna göre peynir çeþitleri oluþur. Örneðin sütün kazeinle karýþtýrýlmasýndan sonra piþirme iþlemi yapýlýrsa kaþar peyniri oluþur.

Çocuklar en az 60 gr peynir yemeli

Peynirin hangi çeþidi olursa olsun kemik oluþumu ve geliþimi için sütten sonra oldukça önemli bir yeri vardýr. Büyüyen çocuklarýn beslenmelerinde her gün en az 60 gram peynir olmasý mutlaktýr. Bundan 10 yýl önce peynirin yað oranýnýn yüksek olmasýndan dolayý kilo almaya neden olan yiyeceklerin baþýnda geldiðine olan inanç bulunmaktaydý. Hatta diyette peyniri yasaklayan zayýflama yöntemleri de olmuþtu. Ancak o yýllarda olduðu gibi günümüzde de bilim araþtýrmalarý peynirin þiþmanlatmaya deðil tok tutma mekanizmalarýný canlý tutarak daha fazla yemeyi önleyip, hormonlar üzerine olumlu etki göstererek beyine hýzla tok kalma sinyalini verdiðini bildirmektedir. Bu konuda Hollanda Diyetisyenler Birliðinin yaptýðý araþtýrmaya göre süt ve süt ürünleri tüketiminin dünyada en yüksek olan ülkesi nedeniyle peynirin vücuttaki metabolik etkisinin kemik kütlesinde artýþa neden olduðu, þiþmanlatmaya yönelik yað hücrelerini geniþletmediði ve tok tutan besin olduðu belirtilmiþtir. Yine Amsterdam’da yapýlan bir araþtýrmada; 20-25 yaþ arasýndaki þiþman erkeklere günde 100 gr yaðlý peyniri öðle ve akþam yemeklerinde öðün öncesine paylaþtýrýlarak yedirildiðinde bireylerin yemek masasýnda yeme süreleri % 70 azalmýþ ve 1 yýl boyunca 10-17 kg arasýnda kilo kaybederek saðlýklý kilolarýna ulaþmýþlardýr.

Peyniri zayýflama yönünde etkin hale getirmek için öncelikle miktarýný düzenlememiz ögerekir. Kahvaltýda kadýnlar 30, erkekler 50 gram peyniri asla geçmemelidir. Günün en uzun mesafesi olan öðle ile akþam öðünü arasýnda yine ayný miktarlarý geçmeyecek kadar peyniri bol taze sebze ile yemek ciddi tok kalmanýzý saðlayarak bol yaðlý-þekerli atýþtýrmalýklarý yemenizi de önleyerek kolay kilo vermenizi saðlayacaktýr.