Peynir ile yılda 17 kilo verin

Sabah kahvaltılarının vazgeçilmezi peynir gün içerisinde de rahatlıkla tüketilebilir. Ara öğünlerde bol salata ile yendiğinde tok kalmanızı sağlar. Yapılan bir araştırmada yemeklerden önce peynir yiyenlerin yılda 10-17 kilo zayıfladığı görülmüştür.

Sütün rennin ile karıştırılmasından elde edilen beyaz kalsiyum fıçılarının en önemli özelliği içinde bulunan yağ oranından dolayı tok tutmasıdır. Ayrıca sütte bulunan kalsiyum kazeinat ile beraber vitaminlerde peynire kaybolmadan geçtiğinden çocuklardan yaşlılara kadar hem kemik sağlığı hem de kilo almayı önleyici etkisi bulunur. Ortalama 3-5 kısım sütten bir kısın peynir elde edilir. Peynir yapımındaki katışlaştırma ve sütün kaynağına göre peynir çeşitleri oluşur. Örneğin sütün kazeinle karıştırılmasından sonra pişirme işlemi yapılırsa kaşar peyniri oluşur.

Çocuklar en az 60 gr peynir yemeli

Peynirin hangi çeşidi olursa olsun kemik oluşumu ve gelişimi için sütten sonra oldukça önemli bir yeri vardır. Büyüyen çocukların beslenmelerinde her gün en az 60 gram peynir olması mutlaktır. Bundan 10 yıl önce peynirin yağ oranının yüksek olmasından dolayı kilo almaya neden olan yiyeceklerin başında geldiğine olan inanç bulunmaktaydı. Hatta diyette peyniri yasaklayan zayıflama yöntemleri de olmuştu. Ancak o yıllarda olduğu gibi günümüzde de bilim araştırmaları peynirin şişmanlatmaya değil tok tutma mekanizmalarını canlı tutarak daha fazla yemeyi önleyip, hormonlar üzerine olumlu etki göstererek beyine hızla tok kalma sinyalini verdiğini bildirmektedir. Bu konuda Hollanda Diyetisyenler Birliğinin yaptığı araştırmaya göre süt ve süt ürünleri tüketiminin dünyada en yüksek olan ülkesi nedeniyle peynirin vücuttaki metabolik etkisinin kemik kütlesinde artışa neden olduğu, şişmanlatmaya yönelik yağ hücrelerini genişletmediği ve tok tutan besin olduğu belirtilmiştir. Yine Amsterdam’da yapılan bir araştırmada; 20-25 yaş arasındaki şişman erkeklere günde 100 gr yağlı peyniri öğle ve akşam yemeklerinde öğün öncesine paylaştırılarak yedirildiğinde bireylerin yemek masasında yeme süreleri % 70 azalmış ve 1 yıl boyunca 10-17 kg arasında kilo kaybederek sağlıklı kilolarına ulaşmışlardır.

Peyniri zayıflama yönünde etkin hale getirmek için öncelikle miktarını düzenlememiz ögerekir. Kahvaltıda kadınlar 30, erkekler 50 gram peyniri asla geçmemelidir. Günün en uzun mesafesi olan öğle ile akşam öğünü arasında yine aynı miktarları geçmeyecek kadar peyniri bol taze sebze ile yemek ciddi tok kalmanızı sağlayarak bol yağlı-şekerli atıştırmalıkları yemenizi de önleyerek kolay kilo vermenizi sağlayacaktır.