Piri Reizz ile erken teşhis

Kocaeli’de bir grup sanat sevdalısı elde kamera Türkiye’nin güncel meselelerine dair küçük ama kısa filmler çekip sosyal medyada paylaşıyor. Sonuç; gayet samimi ve etkili...

KI yıl önce, Kocaeli Yuvacık’ta bir grup sanat sevdalısı ‘Acil Müdahale Mangası Tiyatro Atölyesi’ni kurdu. Aralarında su tesisatçısı da var, otobüs şoförü de... Kömürcüsü, emekli askeri, dondurmacısı, manavı da... Kısacası Yuvacıklı sanat sevdalısı vatandaşlar... Türkiye’nin gündeminde yer alan en güncel meselelere kendi üsluplarınca ‘müdahale’ edip söz haklarını kullanıyorlar. Minik skeçler ve taşlamalar halinde kısa filmler üretip anında ‘Piri Reizz ile Erken Teşhis’ adlı facebook sayfasında paylaşıyorlar. Örneğin bir filmde Erol Evgin’e gönderme yapıyorlar. Ne demişti Evgin, hatırlayalım; “Okuma yazma bilmeyen, oyuna parmak basan bir kardeşimizle, ablamızla, annemizle 3 üniversite bitirmiş birinin birer oy hakkı olması adaletli mi geliyor size sorarım.” Cevap Acil Müdahale Mangası Tiyatro ekibinden geliyor: “Bizim bastığımız parmaklar Erol Evgin’in niye zoruna gidiyor? Gereğinde bu millet parmağı da imzayı da mührü de göstermesini bilir...”

TİYATRO EĞİTİMİ DE VAR

Gruba liderlik yapan isim üç çocuk babası, Kur’an-ı Kerim hafızı Mustafa Karal. Nam-ı diğer Devletli Mustafa. Hem tiyatro hem de dizilerde oyunculukları var. Bir Zamanlar Osmanlı Kıyam, Kurtlar Vadisi Pusu rol aldığı dizilerden bazıları. Karal oyunculuk sevdasını çevresine de aşılamak istemiş. Başiskele Öncü Gençlik Derneği bünyesinde bu ekibin kurulmasına öncülük etmiş. Burada hocalar tarafından Milli Eğitim Bakanlığı’ndan onaylı tiyatro kursları veriliyor. İlk etapta 60 kişilik iki sınıf açılıyor ve kursiyerler burada aldığı eğitimi pratiğe de döküyor. 

Yukarıda belirttiğimiz gibi Türkiye’nin güncel meselelerine ilişkin sosyal medya paylaşımlarında bulunmak üzere küçük skeçler hazırlıyorlar. Konular çok çeşitli... Komşuluk hakkından tutun da demokrasi nöbetlerine kadar Türkiye neyi konuşuyorsa mevzuyu skeçlere taşıyarak milli bir duruş sergiliyorlar. Son derece sivil, alabildiğine halktan ve Haktan yana... Söz gelimi, Oruç ibadetiyle ilgili paylaşılan bir videonun altına şu mesaj düşülmüş “Oruçlarımızı kendi nefsimizi terbiye etmek için tutalım, Oruç tutmayanları terbiye etmek için değil...”

Sadece skeçler değil, Acil Müdahale Mangası tiyatro oyunları da sahneliyor. Örneğin ‘145 Servetiyeli’ isimli oyunda 1919-1920’de Kocaeli’de 145 köylü milis kuvvetinin 8 bin İngiliz ve Yunan askerine karşı kahramanca direnişi ve zaferi konu ediliyor. Karal ve ekibi bu oyunu birlikte yazıp, birlikte sahneye uyarladı. Ekibin kurslarına katılan bazı oyuncular Filinta gibi popüler TV dizilerinde oynama imkanı da bulmuş. Ekip daha çok insana ulaşmak için de ‘Piri Reizz ile Erken Teşhis’ isimli Facebook sayfasını oluşturmuş. Ekibin dinamosu Mustafa Karal, gayelerini şöyle açıklıyor: “Dünyevi güncel meseleler hakkında akli selim ile erken teşhis ve insaniyet namına pozitif yönlendirmeler yapmak, aynı zamanda milli ve manevi değerleri hatırlatmak birinci vazifemiz.”

HEDEF DÜNYAYA AÇILMAK

Elde amatör kamera, gönüllülük esasına dayalı, neredeyse maliyeti sıfır videolar ve ‘amme hizmeti’ olarak yapılan sosyal medya paylaşımları... “Şimdilik vidoların senaryo, yönetmenlik, kurgu, montaj dahil tüm işlemlerini kendimiz yapıyoruz” diyor Karal. Lakin hedef büyük; “İnşallah bir gün aradığımız desteği bulduğumuzda tüm dünyada vizyona girecek ve ses getirecek işler yapmak istiyoruz.”

Zaten bir işin hayali kuruluyorsa gerisi neden olmasın... Hayırlısı...