AMERÝKAN Besin ve Ýlaç Birimi’nin (FDA) pirinçte arsenik bulunduðunu açýklamasý dünyada paniðe yol açtý. Acaba kansere yol açan zehir pirince nasýl geçmiþti? Arsenik gibi birçok element hava, toprak ve suda doðal olarak bulunuyor. Bütün bitkisel besinler tarým yolu ile arsenik gibi bir çok elementi yapýsýna kolaylýkla alabiliyor. Pirinç suyu seven bir tahýldýr. Bu nedenle arseniðin sudan pirinç bitkisine geçiþi kolaydýr. Bunun dýþýnda doðal olmayan arsenik kaynaðý da var. Bitki yetiþtiricilerinin kullandýðý tarým ilaçlarý, arsenik yoðunluðuna göre coðrafik bölgede pirincin yetiþme þartlarý açýkçasý besindeki arsenik miktarýný etkileyebiliyor. Peki arsenik hangi miktarda öldürüyor? Araþtýrmalara göre ömür boyunca 10 gramýn üzerinde arsenik alýmý ciddi hastalýklara neden oluyor.
FDA’nýn raporuna göre pirinçte saptanan arsenik miktarý saðlýðý olumsuz yönde etkileyecek dozajda deðil. Ancak bu konuda yine de önlem alýnmalý. Pirinci piþirmeden önce bol su ile yýkamanýzý öneririm. Pirincisuyun duru olduðunu görünceye kadar yýkamanýz arsenik miktarýnýn yüzde 25-30 oranýnda azalmasýný saðlayacak.
Basmati en saðlýklýsý
Araþtýrmalar, pirincin haþladýktan sonra suyunun süzülmesiyle arseniðin yüzde 50-60 oranýnda azalacaðýný söylüyor. Pirinci seçerken dikkatli olmak gerek. Ülkemizde pirinçte arsenik durumu rapor edilmedi. Fakat uluslararasý raporlara bakacak olursak kahverengi pirincin arsenik içeriði yüksek, basmati ve yaseminli de ise arsenik yok denecek kadar az. Haftada 2 kere 1 küçük komposto kasesini geçmeyecek kadar pirinç yemek saðlýða zararlý deðil.