Pirince zehir mi bulaştı

AMERİKAN Besin ve İlaç Birimi’nin (FDA) pirinçte arsenik bulunduğunu açıklaması dünyada paniğe yol açtı. Acaba kansere yol açan zehir pirince nasıl geçmişti? Arsenik gibi birçok element hava, toprak ve suda doğal olarak bulunuyor. Bütün bitkisel besinler tarım yolu ile arsenik gibi bir çok elementi yapısına kolaylıkla alabiliyor. Pirinç suyu seven bir tahıldır. Bu nedenle arseniğin sudan pirinç bitkisine geçişi kolaydır. Bunun dışında doğal olmayan arsenik kaynağı da var. Bitki yetiştiricilerinin kullandığı tarım ilaçları, arsenik yoğunluğuna göre coğrafik bölgede pirincin yetişme şartları açıkçası besindeki arsenik miktarını etkileyebiliyor. Peki arsenik hangi miktarda öldürüyor? Araştırmalara göre ömür boyunca 10 gramın üzerinde arsenik alımı ciddi hastalıklara neden oluyor.

FDA’nın raporuna göre pirinçte saptanan arsenik miktarı sağlığı olumsuz yönde etkileyecek dozajda değil. Ancak bu konuda yine de önlem alınmalı. Pirinci pişirmeden önce bol su ile yıkamanızı öneririm. Pirincisuyun duru olduğunu görünceye kadar yıkamanız arsenik miktarının yüzde 25-30 oranında azalmasını sağlayacak.

Basmati en sağlıklısı

Araştırmalar, pirincin haşladıktan sonra suyunun süzülmesiyle arseniğin yüzde 50-60 oranında azalacağını söylüyor. Pirinci seçerken dikkatli  olmak gerek. Ülkemizde pirinçte arsenik durumu rapor edilmedi. Fakat uluslararası raporlara bakacak olursak kahverengi pirincin arsenik içeriği yüksek, basmati ve yaseminli de ise arsenik yok denecek kadar az.  Haftada 2 kere 1 küçük komposto kasesini geçmeyecek kadar pirinç yemek sağlığa zararlı değil.