Anadolu, köpek ýrklarý bakýmýndan dünyanýn en zengin coðrafyasýdýr. Kangal mý istersiniz, Tarsus Çatalburun mu, Aksaray malaklýsý mý, Akbaþ mý, Tosya finosu mu, Anadolu Sultan tazýsý mý? Ne isterseniz. Dünyanýn en güzel köpekleri bizim topraklarýmýzdan çýkmýþtýr. Ama ne hikmetse illa Ýngiltere kökenli laboratuvar ýrklarý bir popüler oldu son zamanlarda. Bunlarýn baþýnda da Pitbull teriyerleri geliyor. Bu köpeklerle ilgili dünyanýn dört bir yanýnda çeþitli araþtýrmalar yapýldý. Ve bilim adamlarý ittifakla bu üretilmiþ ýrkýn 'problem' teþkil ettiðine kanaat getirdi. Dolayýsýyla hemen hemen her ülkede yasaklandý.
Bizdeki yasada, söz konusu yasaða iþaret eden hüküm þöyle; "...tehlike arz eden hayvanlarý üretmek; sahiplendirilmesini, ülkemize giriþini, satýþýný ve reklamýný yapmak, takas etmek, sergilemek ve hediye etmek yasaktýr..." Bu maddeye giren ýrklarý da sýralamýþ yasa; "...Pitbull Terrier, Japanese Tosa, Dogo Argentino, Fila Brasileiro ve bu ýrklarýn melezleri..." Þimdi bu konuda hayvan haklarý vesaire gibi yasalar çalýþýlýrken bambaþka hususlarla gündem meþgul edildiði için, bu yasaklý ýrklarla ilgili bir çeþit kafa karýþýklýðý var. Mesela bizim yasak ýrklarý kopyaladýðýmýz Avrupa ve ABD'deki çeþitli eyaletlerin ilgili yasasýnda bu listede Amerikan Staff Terrier ýrký da var. Ama bizde yok. Bunu çok çok iyi bilen Pitbull sahipleri de, köpeklerinin yasal kaydýný "Pitbull" olarak deðil, "Amerikan Staff Terrier" olarak açýyor. Hayatýný buna adamýþ bir uzman bilirkiþi dýþýnda her iki ýrký birbirinden ayýrabilmek neredeyse imkansýz. Ben herhangi bir veterinerin bile bunu baþarabileceðini sanmýyorum. Veterinerler eðer kayýtlarý açarken farklý bir ýrk yazýyorlarsa, tüm iyi niyetimle, bunu ayýrt edemedikleri için böyle yazdýklarýný düþünüyorum.
**
Ýstanbul'da geçen Temmuz ayýnda, 9 yaþýnda bir çocuk Pitbull saldýrýsýna uðradý. Özgür... Dünyalar güzeli bir çocuk. Ailesiyle birlikte parktan eve dönüyorlardý. Bir anda bahçeden yola fýrlayan Pitbull, Özgür'ü yakaladýðý gibi diþlerini kenetledi. Babasý Hasan Bey can havliyle köpeðin üzerine atladý. Oðlunun sol bacaðýný ve göðsünü ýsýran köpekle adeta kavgaya tutuþtu. Kanlar içinde kalan oðlunu kucaklayýp hastaneye götürdü. Acil ameliyata alýnan çocuk ölümün kýyýsýna gelmiþti. O gün oðlunun derdine düþen baba, iþin kriminal tarafýna hiç kafa yormamýþtý. Tek derdi çocuðunu kurtarmaktý. O uzun gecenin sabahýnda, olay yeri tutanaðýný görünce adeta þoka girdi. Köpeðin sahibi, köpeðinin ýrkýný; (yasaklý olan) Pitbull deðil, bir Amerikan Staff olarak yazdýrmýþtý.
Üstelik savcýlýðýn hazýrladýðý iddianamede suç iþleme kastý da görülmüyordu. Dahasý savcýlýk çocuðun sadece görünen yaralarýna bakmýþtý. Oysa köpek saldýrýsý sonucu yaþadýðý travma için bir de psikolojik durum tespiti gerekiyordu. Ben de tüm bu ince ayrýntýlara, Özgür'ün ve ailesinin avukatý Mehmet Öðcü ile konuþtuktan sonra vakýf oldum. Öðcü yýllarýn deneyimiyle bu detaylarý bir bir ortaya çýkarmýþ, köpeðin sahibini zora sokacak bir ikinci suç duyurusu hazýrlamýþtý. Deðerli dostlar, pek çok köpek saldýrýsý davasý bu gibi ince detaylar nedeniyle belki de istenen neticeye ulaþmýyor. Ama þimdi bu konuda ciddi bir hassasiyet oluþmuþ durumda. Peþini býrakmamakta yarar var.