Abd merkez bankasý FED dün akþam 30-31 Temmuz tarihinde yapmýþ olduðu faiz toplantýsýnýn tutanaklarýný açýklandý…
Sonuç: FED yetkilileri aylýk 85 milyar dolarlýk tahvil satýn alma programýnýn bu yýl sonlandýrýlmasýna destek veriyor…Ancak tarih konusunda bir netlik olmadýðý yorumlanýyor…Fakat uzmanlara göre Eylül yakýn bir ihtimal
Hatýrlayalým ,
FED’in Ocak ayýnda görevi býrakacak Baþkaný Ben Bernanke, Haziran’daki Açýk Piyasa Komitesi Toplantýsý’nda, Eylül ayýnda programýn daraltýlmaya baþlanabileceðini, yýlsonuna kadar da ekonomik geliþmeler öncülüðünde tamamen sonlandýrýlabileceðini ifade etmiþti.
Yani Eylül ayý çok kritik ..Hem FED’ýn 17-18 eylülde Açýk Piyasa Komitesi Toplantýsý var, Obama’nýn FED’in yeni baþkanýný açýklamasý bekleniyor,Obama Rusya’ya gidiyor, Mýsýr’daki geliþmeler , Suriye’de kimyasal silah kullanýldýðý iddialarý…
Ýþte tam bunlar yurtiçinde borsaya satýþ getirirken dolarý ve faizi týrmandýrýyor..Bu arada TCMB boþ durmuyor tabii.En son merkez bankasý ikinci bir açýklamaya kadar her gün en az 100 milyon dolarlýk döviz satým ihalesi açacaðýný açýkladý…Yani Merkez bankasýnýn dövize güçlü müdahale edecek.
Bu arada sadece Türkiye deðil geliþmekte olan ülkeler ve bu ülkelerin para birimlerinde ciddi etkiler gözlemleniyor ...
ABD Merkez Bankasý FED’in Temmuz ayý Açýk Piyasa Komitesi Toplantý Tutanaklarý öncesinde dün akþam geliþen ülke para birimleri büyük satýþ gördü ve dolar karþýsýnda ciddi deðer kayýplarý yaþadý.
Ancak Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisi ile Çin Yuan’ýnda net bir etki gözlenmedi..
Fakat geliþmekte olan ülke para birimleri Hindistan rupesi ve Endonezya rupiasý bu süreçte dolar karþýsýnda sýrasýyla yüzde 7 ve yüzde 7,5 deðer kaybetti. Hindistan Rupisi'ndeki düþüþ, ülkeden yabancý para çýkýþýna baðlý olarak devam ediyor.
Türk Lirasý da bu süreçte dolar karþýsýnda deðer kaybeden para birimlerinin baþýnda geldi.Ve Dolar/TL bugün sabah 1,99 sýnýrýna çok yaklaþtý. Ayrýca bugünTürkiye’de 10 yýllýk tahvilin faizi yüzde 10 seviyesini görerek çift haneye çýktý..Türkiye ve dünya piyasalarýnýn en çok takip ettiði ABD'nin 10 yýllýk Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2,93'e kadar yükseldi.
BU OLANLAR RESÝMÝN GÖRÜNEN KISMI, BÝR DE ASIL ARKASINDA KÝ GÝZLENMÝÞ RESÝME BAKALIM…
ÞÝMDÝ NE OLUYOR BAKALIM
2008’de patlak veren ABD’de konut piyasasýndan baþlayan ve tüm dünyaya yayýlan önce finansal kriz sonra mali kriz ve nihayetinde buhran olan durum çözülemiyor..
Her ne kadar krizin baþladýðý ABD ekonomisinden gelen konut ve iþsizlik verileri olumlu gelse de net bir düzelmeden bahsetmek hayalci olur..
ABD’den baþlayan krizle birlikte sonrasýnda yaþanan Arap baharý ve geçtiðimiz 2 yýl boyunda Avrupa’ya sýçrayan kriz nihayetinde 4. aþamaya geldi.Yani geliþmekte olan ülkelere sýçradý ....(Hindistan,Pakistan ,brezilya ,Türkiye ,Rusya baþta olmak üzere)
Amerika ve Asya düþük enflasyonla baþ etmeye çalýþýrken Almanya önderliðinde Avrupa kýtasý enflasyondan öcü gibi korktuklarý için büyümeye deðil enflasyona yönelik tedbirler aldýlar…ABD ve Asya ise bol talep ile büyüme ve iþsizliði azaltýlmasýný ön plana çýkardý..(Japonya hariç, o düþük enflasyonla mücadele ediyor)
Ýþte ABD iþsizlik ve büyümeyi ilk sýraya yerleþtirdiði için yaklaþýk 2 sene önce parasal geniþlemeye baþladý…Her ne kadar ciddi miktarda dünyaya para pompalasa da (3 trilyon dolar ), bu para finansal piyasalara gitti..Ve neredeyse tüm dünya borsalarý ciddi yükseliþler yaþadý..Son dört yýlda ABD Dow Jones eneksi 6500 seviyesinden 15500 seviyesine kadar yükseldi..Türkiye borsasý ise 25000 seviyesinden 93.000 seviyesine çýktý…Ciddi rakamlar…Yani bu saçýlan paralar dünya vatandaþlarýna deðil finansal piyasalara hizmet etti.
Sonuç:Tedbirler, önlemler , paralar krizden çýkýþý saðlayamadý…
ABD büyümeyi ön plana alarak resesyonu, Avrupa düþük enflasyonu ön plana alarak yüksek enflasyonu GELÝÞMEKTE OLAN ÜLKELERE ÝTHAL ETTÝLER..
PEKÝ NE OLACAK?
Resim net deðil m i?Ortadoðu son 4 yýldýr kaynayan kazan ve kesinlikle durulmuyor geriliyor…
Uygarlýklar dünya tarihi boyunca nereden doðmuþtu ? Mezopatamya..
Mezopatamya nerede?
Dünya tarihinde her ekonomik kriz ne getirmiþ ? Savaþ!
Ancak burada göz ardý edilmemesi gereken geliþmiþ ülkelerin paralarýn olmamasý ..Daha doðrusu Geliþmiþ ülkelerin Savunma sanayine para aktarmak istememesi ..Baþta ABD..
Ýþte bu dünya da bir için savaþýn patlak vermemesi için tek þans..