Piyasalarda neler oluyor?

Abd merkez bankası FED dün akşam 30-31 Temmuz tarihinde yapmış olduğu faiz toplantısının tutanaklarını açıklandı…

Sonuç: FED yetkilileri aylık 85 milyar dolarlık tahvil satın alma programının bu yıl sonlandırılmasına destek veriyor…Ancak tarih konusunda bir netlik olmadığı yorumlanıyor…Fakat uzmanlara göre Eylül yakın bir ihtimal

Hatırlayalım ,

FED’in Ocak ayında görevi bırakacak Başkanı Ben Bernanke, Haziran’daki Açık Piyasa Komitesi Toplantısı’nda, Eylül ayında programın daraltılmaya başlanabileceğini, yılsonuna kadar da ekonomik gelişmeler öncülüğünde tamamen sonlandırılabileceğini ifade etmişti.

Yani Eylül ayı çok kritik ..Hem FED’ın 17-18 eylülde Açık Piyasa Komitesi Toplantısı var, Obama’nın FED’in yeni başkanını açıklaması bekleniyor,Obama Rusya’ya gidiyor, Mısır’daki gelişmeler , Suriye’de kimyasal silah kullanıldığı iddiaları…

İşte tam bunlar yurtiçinde borsaya satış getirirken doları ve faizi tırmandırıyor..Bu arada TCMB boş durmuyor tabii.En son merkez bankası ikinci bir açıklamaya kadar her gün en az 100 milyon dolarlık döviz satım ihalesi açacağını açıkladı…Yani  Merkez bankasının dövize güçlü müdahale edecek.

Bu arada sadece Türkiye değil gelişmekte olan ülkeler  ve bu  ülkelerin para birimlerinde ciddi etkiler gözlemleniyor ...

ABD Merkez Bankası FED’in Temmuz ayı Açık Piyasa Komitesi Toplantı Tutanakları öncesinde dün akşam gelişen ülke para birimleri büyük satış gördü ve dolar karşısında ciddi değer kayıpları yaşadı.

Ancak Çin’den gelen ekonomik verilerin etkisi ile Çin Yuan’ında net bir etki gözlenmedi..

Fakat gelişmekte olan ülke para birimleri Hindistan rupesi ve Endonezya rupiası bu süreçte dolar karşısında sırasıyla yüzde 7 ve yüzde 7,5 değer kaybetti. Hindistan Rupisi'ndeki düşüş, ülkeden yabancı para çıkışına bağlı olarak devam ediyor.

Türk Lirası da bu süreçte dolar karşısında değer kaybeden para birimlerinin başında geldi.Ve Dolar/TL bugün sabah 1,99 sınırına çok yaklaştı. Ayrıca bugünTürkiye’de 10 yıllık tahvilin faizi yüzde 10 seviyesini görerek çift haneye çıktı..Türkiye ve dünya piyasalarının en çok takip ettiği ABD'nin 10 yıllık Hazine tahvilinin getirisi yüzde 2,93'e kadar yükseldi.  

BU OLANLAR RESİMİN GÖRÜNEN KISMI, BİR DE ASIL ARKASINDA Kİ GİZLENMİŞ RESİME BAKALIM…

ŞİMDİ NE OLUYOR BAKALIM

2008’de patlak veren ABD’de konut piyasasından başlayan ve tüm dünyaya yayılan önce finansal kriz sonra mali kriz ve nihayetinde buhran olan durum çözülemiyor..

Her ne kadar krizin başladığı ABD ekonomisinden gelen konut ve işsizlik verileri olumlu gelse de net bir düzelmeden bahsetmek hayalci olur..

ABD’den başlayan krizle birlikte sonrasında yaşanan  Arap baharı ve geçtiğimiz 2 yıl boyunda Avrupa’ya sıçrayan kriz nihayetinde 4. aşamaya geldi.Yani gelişmekte olan ülkelere sıçradı ....(Hindistan,Pakistan ,brezilya ,Türkiye ,Rusya başta olmak üzere)

Amerika ve Asya düşük enflasyonla baş etmeye çalışırken Almanya önderliğinde Avrupa kıtası enflasyondan öcü gibi korktukları için büyümeye değil enflasyona yönelik tedbirler aldılar…ABD ve Asya ise bol talep ile büyüme ve işsizliği azaltılmasını  ön plana çıkardı..(Japonya hariç, o düşük enflasyonla mücadele ediyor)

İşte ABD işsizlik ve büyümeyi ilk sıraya yerleştirdiği için yaklaşık 2 sene önce parasal genişlemeye başladı…Her ne kadar ciddi miktarda dünyaya para pompalasa da (3 trilyon dolar ), bu para finansal piyasalara gitti..Ve neredeyse tüm dünya borsaları ciddi yükselişler yaşadı..Son dört yılda ABD  Dow Jones eneksi 6500 seviyesinden 15500 seviyesine kadar yükseldi..Türkiye borsası ise 25000 seviyesinden 93.000 seviyesine çıktı…Ciddi rakamlar…Yani bu saçılan paralar dünya vatandaşlarına değil finansal piyasalara hizmet etti.

Sonuç:Tedbirler, önlemler , paralar krizden çıkışı sağlayamadı…

ABD büyümeyi ön plana alarak resesyonu, Avrupa düşük enflasyonu ön plana alarak yüksek enflasyonu GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE İTHAL ETTİLER..

PEKİ NE OLACAK?

Resim net değil m i?Ortadoğu son 4 yıldır kaynayan kazan ve kesinlikle durulmuyor geriliyor…

Uygarlıklar dünya tarihi boyunca nereden doğmuştu ? Mezopatamya..

Mezopatamya nerede?

Dünya tarihinde her ekonomik kriz ne getirmiş ? Savaş!

Ancak burada göz ardı edilmemesi gereken gelişmiş ülkelerin paraların olmaması ..Daha doğrusu Gelişmiş ülkelerin Savunma sanayine para aktarmak istememesi ..Başta ABD..

İşte bu dünya da bir  için savaşın patlak vermemesi için tek şans..