PKK hendek savaþýnda yenildi.
Militan unsurlarýn dýþýndaki Kürtler artýk PKK’yý desteklemiyor.
HDP ile devreye sokulan Türkiyelileþme taktiðiyle dindar ve makul Kürtlerin bile desteðini alan PKK, bugün sadece o Kürtlerin deðil kendisine en baþýndan itibaren destek sunan Kürtlerin de azýmsanmayacak bir bölümünün desteðini kaybetmiþ durumda.
Yeri gelmiþken belirteyim:
Hendek savaþý, sanýldýðý gibi Kandil’in Öcalan’a raðmen kararlaþtýrdýðý bir þey deðil.
Tam tersine Öcalan’ýn talimatýyla gerçekleþen bir olay.
Þehirlere taþýnan hendek savaþý da, Suriye’nin Kuzeyindeki kantonal yönetim modeli de bizzat Öcalan’ýn önerisi.
Emperyalist devletlerle ve Esed rejimiyle iþbirliði yaparak kendi kanlý diktatörlük rejimlerini kurabilecekleri hayalleri içindeler.
Ama bu hayalleri kursaklarýnda kalacak.
Beþar Esed’le okul arkadaþlýðýnýn dýþýnda yakýnlýðý bilinen bir ismin öldürülmüþ olmasý PKK açýsýndan artýk hiçbir þeyin eskisi gibi olmayacaðýnýn iþareti.
Kürtler artýk kendi geleceklerini PKK’da görmüyorlar.
Tam tersine PKK’nýn kendi özgür gelecekleri önünde bir engel oluþturduðuna inanýyorlar.
PKK’yý Türkiye’ye karþý kullanan güçlerin de günü geldiðinde PKK’yý yüzüstü býrakacaklarýna hiç kimsenin kuþkusu olmasýn.
Tarihte ayný þeyi Molla Mustafa Barzani’ye de yaptýlar.
1946 Rus destekli Mahabad Kürt Cumhuriyeti deneyimi ve 1975’de Saddam’la yapýlan Cezayir Antlaþmasý gibi hadiseler Kürtlerin belleðinde hâlâ canlýlýðýný koruyor.
***
PKK ya soluk almak, ya da efendilerinden aldýðý yeni talimatlar doðrultusunda yeni taktik hamleler geliþtirebilir.
“Türkiye’yle savaþmayacaðýnýn ilaný!”, hem þehirlere yeniden yerleþmek, hem de siyaseten güç toplamak için düþünebilecek taktik hamlelerden biri olabilir.
“Türkiye tehdidi”nin bertaraf edilerek, Suriye’nin Kuzeyine silahlý güçleriyle yerleþmesini saðlayacak bu taktik hamlenin geçmiþteki çözüm sürecine benzer bir sürece kapý aralamasý halinde kaybedenin kim olacaðýný söylemeye bile gerek yok.
PKK sadece insan kaynaðýný deðil parasal kaynaðýný da oluþturan belediyelere yönelik hamlelerle ne çok þey kaybedeceðinin farkýndadýr elbet.
Kim ne derse desin, gerçek þudur: Bölgedeki belediyeler Kandil’in insan lojistiðinin ana üssünü oluþturuyorlar.
“Kürt sorunu” çözülmediði için deðil, belediyeler marifetiyle gençler kandýrýldýðý için daða çýkýyorlar.
Daðýn gençler için bir cazibe merkezi olmasýný saðlayan da, örgütün þehirlerde her istediðini yapabiliyor olmasýnýn sebebi de iþte bu belediyelerdir.
Kandil’in askerlik þubesi olarak çalýþan ama görünürde belediye veya parti olarak faaliyet gösteren sözde siyasi alanlar tasfiye edilmedikçe terörle mücadelede sonuç almak mümkün deðildir.