Klasik tanýma göre terör, hedef aldýðý ülkenin politikalarýný deðiþtirme, yönlendirme ya da hükümetleri çalýþamaz hale getirme amacý taþýr. PKK eylemleri bu klasik tanýma uygun olduðuna göre, örgütün amaçlarýnýn yeni bir tarafý olmadýðý ileri sürülebilir.
PKK’nýn neredeyse eylemlerine baþladýðý ilk dönemlerden beri yapmaya çalýþtýðý, hükümetlerin bölgesel güç politikasýný sabote etmek, Türkiye’yi “Ortadoðululaþma” riskiyle tehdit etmek, ülkeyi Doðu ile Batý’nýn buluþtuðu yer olmaktan çýkarýp bu iki yaka arasýna sýkýþtýrmak ve atýlmasý öngörülen her yeni adýmýn atýlmasýný imkansýz hale getirmek.
Bununla birlikte belirtmekte yarar var. PKK’nýn amacý ülke istikrarýný, kalkýnmasýný ya da demokratikleþmesini sabote etmek deðil. Esas amacý, yýpranmýþ, yorulmuþ, þiddetten bunalmýþ ve güç kaybetmiþ bir Türkiye’nin eski güç ve istikrarýna kavuþma beklentisiyle ittifaklarýný yeniden gözden geçirmesini saðlamak; tabi eli zayýflamýþ olarak.
Diðer bir ifadeyle, terör Türkiye’nin komþularý, müttefikleri ve büyük güçlerle olan iliþkilerinde daha güçsüz bir pozisyonda kalmasýný ve bu vaziyetteyken politikalarýný deðiþtirmesini teþvik ediyor.
Türkiye’yi zorlama
Sadece turizm açýsýndan bile, terörün Türkiye’yi sürüklemek istediði yer anlaþýlabilir. Rusya uçak krizi nedeniyle turizm büyük yara aldý. Sektör yabancý turist açýsýndan ya yüzünü Avrupa’ya ya da bazý Ortadoðu ülkelerine çevirdi. Ancak her gün bombalarýn patladýðý bir ülkeye Avrupalý turistlerin akýn akýn gelmeleri söz konusu olmaz; Erasmus öðrencileri bile gelmek istemiyorlar. Öte yandan, teröre daha alýþkýn olduðunu sanarak yanýldýðýmýz Ortadoðulu turistler de Türkiye yerine baþka ülkeleri tercih ediyorlar. Zira birçok Ortadoðulu için Türkiye’yi cazip kýlan ayný zamanda hem “Batýlý” hem “Doðulu” olmasý; ama terör Türkiye’nin “batýlý” kýsmýný silip süpürüyor.
Bununla birlikte, tekrarlamakta yarar var. Terör sadece yapýlan eylemin ülkede ve dünyada yaratacaðý etkiyi hesaplamaz. Ayný zamanda ve belki daha da baskýn biçimde, teröre karþý alýnacak önlemler üzerine siyaset inþa eder.
Anlaþýldýðý kadarýyla PKK, Türkiye’yi kendi düzlemine çekmeye çalýþýyor. Klasik bir örgüt, amaçlarýnda büyük bir deðiþiklik yok ve Türkiye de eskiden yaptýðý gibi terörle mücadele etsin istiyor.
Kýsacasý PKK, yeni Türkiye’yi eski Türkiye gibi olmaya zorluyor.
Ýktidarý zora sokma
PKK’nýn olmasýný istediði Türkiye, güvenlik politikalarýný öne çýkaran, merkezileþen, demokratikleþme adýmlarýný atamayan, yeni bir anayasayý gündeme getiremeyen ve dýþ dünya ile iliþkileri bozulan bir Türkiye.
Buradaki hassas nokta, bir önceki dönemde Türkiye’de son derece radikal demokratikleþme adýmlarý atan, ekonomik düzeyi yukarý çýkaran ve dýþ dünyada ülkenin saygýnlýðýný artýran bir partiyi “eski Türkiye”ye döndürme baskýsý.
PKK’nýn terör yoluyla ayrý bir devlet kurma hayali olabilir; bunun için dýþ baðlantýlar da kurmuþ olabilir. Ancak daha kýsa vadeli beklentisi, hükümetin ülkenin bütünündeki iktidarýný kýrmak.
Hükümetin ülkenin bütünündeki iktidarýný kýrmak, sadece Türk-Kürt ayrýþmasý gibi toplumsal yarýlmalarý teþvik etmek deðil. PKK, terör ve þiddet dýþýnda baþka bir þey düþünemez hale gelmiþ, batýlý ülkelere kin duyan, güvensiz bir toplumsal ruh halinin peþinde.
PKK’nýn toplumda yaratmak istediði etki, bir yandan kendisinden nefret eden kesimleri keskinleþtirmek, bir yandan terörü bitirmediði için iktidara kýzan kesimleri mayalamak, öte yandan “yeni Türkiye” beklentisini iktidarda arayanlarýn güvenlerini sarsmak.