Birbölgede ekonomik canlýlýðýn en önemli göstergesi kamyonlar, yük trenleri vb. ulaþtýrma araçlarýnýn fazlalýðýdýr. Doðu’da da son dönemde ciddi bir kýpýrdanma baþladý. Ýþte son üç gündür PKK bu kýpýrdanmayý vuruyor. Sadece üç günde terör örgütü 16 TIR’a saldýrdý, içindeki yüklerle birlikte bunlarý kül etti. Bununla da yetinmedi, Silvan Barajý iþçilerini taþýyan minibüsü de taradý.
PKK bunu hep yapýyor, neredeyse 30 yýldýr taþ ocaklarýný basýyor, iþ makinalarýný yakýyor, otobüsleri ve kamyonlarý kül ediyor, kepenkleri kapattýrýyor vs. Kýsacasý terör bölgedeki iktisadi faaliyetleri hedef alýyor. Bunun bir hedefi güç gösterisiyse de asýl neden Kürtlerin zenginleþerek ‘dava’dan uzaklaþmasýný engellemek. Örgüt fakir býraktýðý insanlarýn mutsuzluðunu, hayata karþý geliþtirecekleri kini ve nefreti devlete karþý yönlendirmenin hesabýný yapýyor.
Bu iþteki gariplik ise normal þartlarda mücadelenin ilk yýllarýnda geçici olarak tercih edilen bu tür yöntemlerin PKK’da kalýcý hale gelmesidir. Böylece yöntemin zararlarý da kalýcý hale geliyor. Bunun bedelini ise elbette yöre halký, yani Kürtler ödüyor.
Bedel Kürtlere
PKK’nýn Kürtlere ödettiði ilk bedel fakirleþme. Bir bölgede nakliye araçlarýný yakarsanýz orada ürün ve hizmetlerin maliyetleri artar. Sigorta bedelleri yükselir, nakliye zorlaþýr vs. Bunun bedelini de o bölgenin insanlarý daha az mala daha çok para vererek öderler. Ticaret azalýr, iþyerleri küçülür. Dolayýsýyla iþsizlik artar. PKK bu iþsizlerden kendisine militan devþirir belki, ancak fakirlik de kalýcý hale gelmeye baþlar.
Fakirleþmenin doðal sonucu cahilleþmedir. Ýktisadi gücü azalan halk eðitime, uzmanlaþmaya ve kültüre daha az kaynak ayýrabilir. Cahil sayýsý artan, nitelikli iþ gücü azalan toplumda teröre kayan insan sayýsý artabilir, ancak bu kez de gerilik kalýcý hale gelmeye baþlar.
Tüm bunlarýn diðer doðal sonuçlarý ise yýlgýnlýk, ümitlerin kaybolmasý, dýþa göç ve aklýn toplumdan çekilmesidir. Böyle bir toplum her türlü olumsuzluk için baþkasýný suçlar, tepkisel ve yýkýcý bir yöne doðru kayar. Tüm bunlar PKK’nýn iþine gelen geliþmelerdir, ancak Kürtler ve Türkiye uzun vadede böyle bir felaketin altýndan nasýl kalkabilir?
Bu tablodaki en vahim sonuçlardan biri de rol modellerin azalmasý, sesi duyulan Kürtlerin sadece terörist ve suçlu insanlara dönmesidir. Örnekleri kaybolan yeni nesiller için geriye pek az bir seçenek kalmaktadýr.
Felaket PKK’yý besliyor
Kýsacasý PKK Kürtler adýna mücadele ettiðini iddia ediyor, ancak Kürtlere kalýcý ve ölümcül darbeler vuruyor. Ateþe ateþle yaklaþýrken Kürtün elinde sadece kül kalýyor. Bu þekilde devam eder ise sonuç ne olursa olsun geride toparlanmasý çok güç, aðýr yaralý bir toplum ortaya çýkacak. Bu sonuç için kim kimi suçlarsa suçlasýn, alýnan yaralar onlarca yýl ve birkaç nesilden önce kapanmayacak.
Eðer mesele etnik bir kimliðin tanýnmasý ise hatta çok daha ötesi ise mücadelenin bin bir çeþidi var. Bunun için PKK’nýn ETA’ya veya IRA’ya bakmasý bile yeterli olabilirdi. Ancak gelinen noktada PKK yukarýda çizdiðimiz tablodan besleniyor. Yani sorunun sürmesi onun hayat kaynaðý haline gelmiþ durumda. Baþka bir deyiþle Kürt periþan oldukça PKK ayakta kalabiliyor. PKK, belki de bu nedenle, belki de tam olarak farkýna varmadan Kürt adýna Kürde en büyük zararý vermeye devam ediyor.