PKK þiddeti ve teröründen beslenenlere bir kaç söz

CNN’deki tartýþma ibret vericiydi...

Ülke TV’deki açýklamalarým baðlamýndan koparýlarak kullanýlýyor. O program IÞÝD’i tartýþan bir programdý. Özetle söylediðim þudur: IÞÝD ve PKK’yle mücadele, basit bir terör ve terörizmle mücadele meselesi olmaktan uzaktýr. IÞÝD ve PKK’yle mücadele, ‘terörizmle mücadeleye indirgenemez, çünkü evet her iki hareketin de þiddet ve terör yoluyla, devletlere karþý savaþý göze alarak hayata geçirmek istedikleri siyasi programlarý vardýr. Bunu söylemek her iki örgütün uyguladýðý terörü ve þiddeti hiçbir þekilde meþru göstermez. Terör ve þiddetin hedefinde olan devletler artýk bu mücadeleyi siyasi, sosyal ve hatta kültürel alanlarda kazanabilecek bir  mücadelede veriyorlar. Ama bu alanlarý gözardý etmemiz istendiðinde durup hep beraber düþünmeliyiz. Bir örgütün bu IÞÝD olur PKK olur, uyguladýðý þiddet ve terörü, sürdürebilmesini mümkün kýlan siyasi sebepler, tarihi sebepler nedir diye sormayacak mýyýz?

***

PKK de IÞÝD de bu anlamda bütün bu sebepler toplamýnýn sonucudur. IÞÝD, sadece terör uygulayan bir örgüt deðil, ‘devletleþmiþ yapýsýyla’ devlet gibi kurumsallaþmak isteyen, belli oranda Sünni aþiretlerin ve halkýn desteðini alabilen bir örgüttür. PKK’ye bakalým. PKK, etno kültürel taleplerin inkarý ve bir kimliðin yok sayýlmasý üzerine inþa edildi. Bu kimlik talepleri AK Parti iktidarýna gelinceye kadar karþýlanmadý, 70’li, 80’li yýllarda karþýlansa ve tanýnsaydý, PKK bugün muhtemelen olmayacaktý. Bunu ben deðil, PKK’ye karþý savaþan Türk ordusunun komutanlarý söylüyor.

PKK’yi daðlarda ve þehirlerde terör uygulayan bir örgütten ibaret görmek yetmez, PKK, siyasi kolu olan bir parti aracýlýðýyla 6 milyon oy alan, yüze yakýn belediyeyi yöneten bir örgüt.

Bu gerçekleri konuþamazsak, þiddete ve teröre karþý doðru bir mücadele yapýlamaz.

MHP’li aday PKK’ye karþý mücadele etmek istiyorsa, Kürtler’i inkardan vazgeçsin. Kürt kimliðine saygý göstersin.

Savcýlara benim de çaðrým budur: Kabul etsinler bu suç duyurusunu ve MHP’yle temsil edilen ama Türkiye’ye faydasý olmayan milliyetçiliðin PKK terörü ve þiddetini nasýl beslediðini tarihi duruþmalar yaparak konuþalým.  

***

Orhan Miroðlu, PKK terörü ve þiddetine karþý çýktýðý, her iki halkýn birliðini savunduðu için bedel ödeyen bir insan. Son beþ yýlda ortaya koyduðu tavýr nedeniyle korumayla gezebilen bir insan. Fikirlerinin bedelini ödemesini korkusuzca ödeyebilen bir insan. Silahlarý Gömmek gibi bir kitaba imza atmýþ bir insan.

Mehmet Aslan’a þunu söylemek isterim, onun ve partisinin savunduðu milliyetçilik olmasaydý, PKK de olmayacaktý. O da, partisi de Türkiye’de siyaset yapmayý PKK’ye borçludur. Bunun adý ‘terör siyaseti’ yani þehitlerin kaný üzerinden siyaset yapmaktýr.

Bahçeli ve adamlarý, PKK’nin þiddetine ve terörüne karþý mücadele eden insanlarý hedefe koyuyor ve itibarsýzlaþtýrmaya çalýþýyorlar. Bunu yaparken Doðan medyasýný kullanýyorlar. Ýddia ediyorum, Doðan grubunun PKK þiddetine ve terörüne tanýdýðý sýnýrsýz tolerans olmasa, MHP’nin PKK’yle mücadeleyi terör ve terörizmle mücadeleye indirgeyen tutumu olmasaydý, PKK ikide bir ‘devrimci halk savaþý’ diyerek ortalýðý ateþe veremezdi.

MHP’nin ve Doðan grubunun bu haliyle olmadýðý bir Türkiye PKK’ye dar gelir!

MHP ve Doðan grubunun derdi PKK þiddeti ve terörüne karþý çýkmak deðil, tam tersi bu þiddet ve teröre karþý açýk tutum alan gerçek siyasi aktörleri ,itibarsýzlaþtýrmaktýr.

Çünkü PKK terör ve þiddetine bugün en fazla ihtiyacý olan MHP ve Doðan grubudur.

Varlýklarýný maalesef PKK’ye endekslemiþ durumdalar.

Mehmet Aslan, PKK olmasa, baba mesleði gazinoculuðu sürdürmekten baþka bir iþ yapmayacaktý!

PKK þiddeti ve terörü sayesinde milletvekili olmaya hazýrlanýyor! Bu da Türkiye’nin kadersizliði olsa gerek!

Tahir Elçi konusuna gelince. Gözaltýna alýnmasýnýn  hukukla baðdaþýr yaný yoktur. Elçi, benim deðer verdiðim bir dostum ve ayný zamanda Musa Anter dosyasýnda avukatlýðýmý yapan bir hukukçudur. Silahý ve þiddete karþý olduðunu biliyorum. PKK’yle ilgili söyledikleri nedeniyle uðradýðý haksýzlýk kabul edilemez. Tahir Elçi’yle PKK söz konusu olduðunda ayný þeyleri düþünmüyor olabiliriz. Bu demokrasinin gereðidir. Ama ben Tahir Elçi dahil, Kürt aydýnlarýnýn ekseriyetinin, PKK’nin uyguladýðý þiddet ve terör eylemlerini destekledikleri kanaatinde deðilim. Desteklemek baþka þeydir, bir örgüt hakkýnda fikir beyan etmek, bu fikir toplumun belli bir kesiminde hoþa gitmese dahi, baþka bir þeydir.