PKK sorununun uluslararasý baðlantýlarý

Yeryüzünde PKK’yý en iyi izleyen devlet Ýsrail... Teröristlerin kamplarýný elektronik gözlerle sürekli olarak izliyorlar, telefon görüþmelerini düzenli olarak dinliyorlar ve kayda alýyorlar. Ýsrail uydularý hep bu bölgede. Ayrýca tanýmlanamayan insansýz hava araçlarý bölge semalarýnda zaman zaman görünüp, kayboluyor.

Ýsrail PKK kamplarýný BBG evine çevirmiþ durumda. Býrakýnýz önemli manevralarý, örgüt üyelerinin tuvaletten çýkarken çektiði pantolona kadar canlý olarak izliyorlar. Çektikleri halaylar, yedikleri yemekler ve elbette Türkiye sýnýrýna dönük hareketlenmeleri hep kayýtlarda... Buna bir de canlý sýzmalardan gelen bilgileri ve yönlendirmeleri ekleyin...

Peki, Ýsrail PKK ile neden bu kadar yakýndan ilgileniyor dersiniz? Neden bu örgüt Ýsrail için bu kadar önemli?

Ýsrail’den sonra örgütü en fazla izleyen ülke ABD. Hatta ABD’nin kapasitesi Ýsrail’inkinden çok daha fazla. Ancak þu günlerde ilgisi Ýsrail’inki kadar yüksek deðil. Ama onlar da diledikleri an istedikleri hatta girebiliyorlar, kim nerede ne yapýyor eðer isterlerse büyük oranda izleyebiliyorlar. Ayrýca ABD’nin elinde PKK maðaralarýný kýsa sürede yerle bir edebilecek, yer altýna nüfuz edebilen silahlar da var. Fakat vermiyorlar, Türkiye için de kullanmak istemiyorlar...

Dahasý ABD ve kýsmen Ýsrail ile Ýngiltere, Almanya ve diðer Avrupa ülkelerinin bölgedeki uzantýlarý arasýnda sýký dostluklar var. Birinin gördüðünü çoðu kez bir diðeri de görüyor. Ýstihbarat paylaþýmý üst düzeyde, adeta ortak havuz gibi çalýþýyorlar...

Bölgesel aktörler

Arap Baharý Kürt sorununa yerel aktörleri daha fazla soktu. Özellikle Suriye’deki tutumu nedeniyle Ýran merkezli olarak Türkiye karþýtý bir blok oluþtu. Irak’ta Maliki, Suriye’de Esad Rejimi ve Lübnan’da Hizbullah bu bloðun doðal üyeleri. Küresel düzlemde ise Rusya ve Çin grubun partneri.

Ýran çeþitli nedenlerden dolayý Türkiye’ye doðrudan tavýr almakta zorlanýyor. Dolaylý tutumda ise en masrafsýz araç þüphesiz terör. Bu sayede Irak, Ýran ve Suriye topraklarý PKK için serbest bölgeye döndü. Ayrýca bahsettiðim blok Kürt politikasýnda PYD, Maliki ve PKK üzerinden sürekli olarak Türkiye’yi sýkýþtýrýyor. Türkiye’nin Barzani ve Kuzey Irak hamleleri bir anlamda bu ataklara birer cevap niteliðinde.

Ýþin tuhaf yaný Türkiye’nin Kuzey Irak’taki Kürt hamlelerinden ABD’nin çok rahatsýz olmasý. Sanki Amerikalýlar ‘Ýran+Kürtler’ formülünden daha çok ‘Türkiye+Kürtler’ formülünden rahatsýz oluyorlar. Belki onlar da biliyor, eðer Türkiye tüm Kürtleri yanýna almayý baþarabilirse kontrol edilemez bir güç haline gelebilir.

PJAK’a ne oldu

Bir diðer izahý güç hal ise PKK’nýn Ýran kolu olan PJAK’ýn adeta buharlaþmýþ olmasý. Ýranlýlar PJAK’ý kaba güçle yok ettiklerini söylüyorlar. PJAK dediðimiz ABD ve Ýsrail’in silahla, istihbarat ve parayla desteklediði bir üçüncü koldu. Dolayýsýyla insan sormadan edemiyor, ABD ve Ýsrail PKK’nýn Ýran kolundan Ýran’ýn lehine olacaðýný bile bile neden vazgeçtiler acaba? PJAK ortadan kalkýnca PKK’nýn sadece Türkiye’ye yükleneceðini tahmin etmemiþ olabilirler mi?

Ýþte bu tablo içinde Türkiye Ýmralý’da görüþmelere baþladý. Ankara kendi göbeðini kendisi kesmek istiyor. Acaba buna izin verirler mi?

Not: Benim Þiiler hakkýnda yakýþýksýz sözler söylediðime dair iftira ve karalama kampanyasý özellikle sosyal medyada hala devam ediyor. Bu yazýmdan sonra eminim kampanyayý daha da hýzlandýrýrlar.