Yýllardýr PKK ve genel olarak da, Kürt siyasi hareketleri üzerine düþünüp yazanlar, hendek savaþlarýna bir anlam veremediler ve bu iþ baþladýðý günden bu yana, PKK'nin çatýþmayý durduracaðýna inanmaya devam ettiler.
Bu inancýn arkasýnda yatan kötü bir niyet yoktu tabi.
Ama ilçelere ve þehirlere hendek kazýp, bu hendekleri bombalarla doldurmak, þehir savaþlarý baþlatmak, bu aydýnlarýmýza rasyonel bir tutum olarak görülmüyordu ve haklý olarak bu rasyonel olmayan duruma karþý çýkýyorlardý.
Bu aydýnlardan gelen uyarýlara PKK kulak asmadý, bazýlarýný ise resmen karþýsýna aldý ama keþke HDP bir adým öne geçip, bu haklý uyarýlarýn gereðini yerine getirse ve hendek savaþlarýnýn yanýnda deðil, karþýsýnda dursaydý..
HDP bu manada tarihi bir sýnavdan geçiyordu, birçok HDP'li de muhtemelen bu tarihi sýnavýn farkýndaydý ama gereðini yapmaya gelince, maalesef derin bir suskunluða gömülen ve susan ama arada bir de olsa konuþan, en azýndan sesini duyduðumuz HDP'liler hep beraber sýnýfta kaldýlar. Birinci sýnýftakiler kýrk yýldýr bu hareketin vitrininde olduklarý ama can almaya devam eden bir eylem planýna karþý hiçbir þey demeyip susmayý tercih ettikleri için, konuþanlar ise kendi siyasi alanlarýný daralttýðýný hatta yok ettiðini bile bile sarf ettikleri her sözü, PKK þiddeti ve terörünü meþru gören bir anlayýþla sarf ettikleri ve halkýn bir kesiminin oy verip desteklediði bir siyasi hareketi kriminal sýnýrlara getirip hapsettikleri için halka ve tarihe karþý sorumludurlar.
Çatýþmalarýn bir an önce durmasýný isteyen aydýnlar, PKK'yi uyaran yazýlar yazdýlar, 'þiddet ve terör, her geçen gün size meþruiyet, þiddet ve terör size her geçen gün itibar kaybettiriyor' dediler. Ama PKK bu uyarýlara aldýrmadý, gitti baþka ilçelere girdi, o ilçelere silahlý adamlarýný koydu ve siper kazarak, evlere mevzilenerek, güvenlik güçlerinin gelmesini bekledi.
Yetmedi metropollerde kanlý katliamlara imza atýp durdu.
Geliþmeleri, derin bir hayal kýrýklýðý içinde izlemeye devam eden aydýnlarýn tutumunda ise bir deðiþiklik olmadý. Bize hala söyledikleri þu:
"Göreceksiniz PKK, yol yakýnken, bu çýkmaz sokaðý fark edecek ve þehirleri terk edip hendekleri kapatacak!"
Keþke bu tahminler ve bu beklentiler zamanýnda gerçeðe dönüþebilseydi.
'Ama beðdel xarap ýl Basra', yani Basra yakýlýp yýkýldýktan sonra, geri dönüþün kýymeti olur mu?
Hep yazdým ve söyleyip durdum, HDP ve PKK, ister katýlýn ister katýlmayýn ama þu "Kürtler'in yüzyýlý" olacak denilen yüzyýlýn getirip önüne koyduðu bütün siyasi imkan ve fýrsatlarý, Türkiye demokrasi sürecinin barýþçýl ve meþru bütün araç ve alanlarýný, hendeklere ve mayýnlý, bombalý tuzaklara gömdü ve feda etti.
Kürt halkýnýn bu harekete yeni bir fýrsat verme ihtimali bu yüzden yok ve görülmüyor.
Ama aydýnlarýmýzýn bir kýsmý PKK/HDP'den yana hala umutlarýný koruyorlar.
Sözünü ettiðim bu aydýn kesiminin, PKK savaþý ve halký, ikisini birden kaybederken, göremedikleri o büyük hakikat ise tam da bu süreçte, PKK'nin þiddet ve terörüne, PKK'nin itibarý ve meþruiyeti açýsýndan bakmanýn ne kadar sorunlu bir bakýþ açýsý olduðudur.
PKK'den bir yeþiller hareketi çýkarmaya çalýþmak beyhudedir.
Bu bakýþ açýsýný sürdürmek, durup dururken, Kürt halkýna en büyük zararý veren bir örgüt için siyasi beklenti ve umut yaratmayý hedeflemekten baþka bir þeye hizmet etmez.
Bu da dön dolaþ, Kürt sorununu PKK'yle özdeþleþtirmek ve PKK bir gün deðiþmeyene kadar, Kürt sorununun çözümünde bir ilerleme olamayacaðý inancýný hep tedavülde tutmaya yarar.
Oysa PKK ne yeni bir umudu, ne yeni bir siyasi beklentiyi hak ediyor.
Türkiye'de ve Ortadoðu'da PKK bu haldeyken, PKK muhatap alýnarak çözülecek bir Kürt sorunu yok artýk.
PKK/HDP'yi siyasi bakýmdan olumlayan geniþ kitleler de bu gerçeðin farkýndadýr.
Yeni siyasi arayýþlarýn eli kulaðýndadýr. Kimsenin þüphesi olmasýn, savaþý, HDP'nin en güçlü ve en baþarýlý siyasi sonuçlar aldýðý bir dönemde getirip en çok oy alýnan ilçe ve þehirlere taþýmanýn bir siyasi bedeli olacaktýr ve bu siyasi bedeli PKK/HDP ödemek zorunda kalacaktýr.
Aydýnlarýmýz ise artýk PKK þiddeti ve terörünü bu hareketin meþruiyeti açýsýndan deðil, demokrasiyle baðdaþmayan siyasi zemini bütün partiler için daralttýðý ve terörize ettiði için karþý çýkmalýdýr.
Þiddet ve terör seni zayýflatýyor yapma demek yerine, þiddet ve terörün demokrasiyi harap ediyor, siyasi zemini yok ediyor ve halka büyük acýlar yaþatýyor bunu yapma artýk ve vazgeç, silahlarýný gömmeyeceksen, Türkiye'yi terk et demek lazým..