PKK’nýn otuz yýllýk IÞÝD mücadelesi!

PKK’nýn en yeni silahsýzlanma ya da silahlanma teorilerinin baþýnda IÞÝD geliyor. Zira ilânihaye devam etmesi gerektiðine keskin bir inançla baðlý olduklarý Kürt Meselesi dünyasýnýn ‘en popüler kendini ifade aracý’ IÞÝD olmuþ durumda. Ýlginçtir ki bu durum, ayný anda ABD, Rusya, Ýran, Irak, Baas rejimi, Hizbullah ve Körfez ülkeleri için de farklý dinamiklerle de olsa geçerli. Ülke içindekileri saymanýn anlamý yok. Paralel yapýdan sol-liberallere varýncaya kadar tamamý IÞÝD’e müptela olmuþ durumdalar. Hâl bu olunca, IÞÝD’in kullanýþlý bir mazeret olmadýðýný söylemek mümkün görünmüyor. 

Yine en son, kerameti kendinden menkul bir þekilde ‘bütün meselenin Meclis’te çözüleceðini’ iddia eden CHP Genel Baþkaný Kýlýçdaroðlu da IÞÝD’e sarýlmýþ. O da, ‘PKK’nýn silah býrakamayacaðýný, çünkü IÞÝD’le savaþtýðýný’ söylüyor. Bu açýklamada þaþýlacak bir durum yok. Son iki yýldýr piyasaya sürülen ve sürekli tekrarlanan son PKK ezberinin etkili olduðunu kabul etmek gerekiyor.

Ortadoðu’nun Ýsviçre çakýsýna dönüþtürülen IÞÝD’in her türlü jeopolitik, siyasal ve toplumsal derdin çözümü noktasýnda mücadele edilmesi gereken örgüt olduðunu duymak artýk vaka-ý adiyeden olduðu için, üzerinde durmanýn bir anlamý yok. Lakin bunun, bütün sol-liberal silahsýzlanma literatürünü tek seferde çökertecek yeni bir durum olduðu anlaþýlýyor. Zira PKK’nýn silah býrakma þartlarý arasýna IÞÝD girmiþ durumda.

Bir an için bu durumun hakikat, hatta siyasal bir mantýðýnýn olduðunu kabul edelim. Akla gelen ilk soru; eðer PKK IÞÝD’le savaþtýðý için silah býrakmýyorsa, son iki yýldýr Çözüm Süreci’nde oynadýðý rolü nasýl açýklamalýyýz? IÞÝD’i silahsýzlanma(ma)sýnýn merkezine koymuþ bir örgüt, niçin IÞÝD’le savaþan Türkiye’ye savaþ açabilir? Bu yetmiyormuþ gibi, neden ‘Türkiye IÞÝD’e yardým ediyor’ kuyruklu ve ahlaksýz yalanýný sabah akþam dillendirir?

Silahsýzlanmanýn, hatta terör estirmenin merkezine IÞÝD’i koyan PKK aslýnda kendi dünyasýnda oldukça tutarlý. Zira yaklaþýk otuz yýldýr PKK IÞÝD’le mücadele ediyor. Baþka bir ifadeyle, PKK daha ilk gün, ilk kanlý eylemini yaptýðý günden beri kendisine bir IÞÝD bulmakta zorlanmadý. 31 yýl önce ilk kez kan döktüðünde silahlara sarýlma mazeretleri ile bugün silahlara veda edemeyiþinin mazeretlerinin arasýnda mahiyet anlamýnda bir fark bulunmamaktadýr. PKK, 31 yýl önce Kürt Meselesi’ne musallat olarak, sorunun önemli bir demokratik sorun olarak ortaya çýkmasýna nasýl mani olduysa; bugün de sorunun çözülüp normalleþmenin saðlanmamasý için ayný þeyleri yapmaktadýr.

IÞÝD son tahlilde konjonktürel ve sonuna kadar manipüle edilen ve bir geleceði olmayan ‘mesiyanik-kült’ bir terör örgütü. Yarýn neye dönüþeceði, var olup olmayacaðý fazlasýyla meþkûk. Ýþin daha hazin yaný, IÞÝD kabaca Suriye’de PKK’dan farksýz hedefleri olan bir yapý. Birisi Kanton peþinde, diðeri devlet.

IÞÝD; Irak ve Suriye rejimlerinin oluþturduðu yýkýmda ‘global ve bölgesel aktörler adýna’ çok daha kanlý bir þekilde rol alarak ve yerel nüfustaki çaresizlikten kaynaklanan konjonktürel desteði kazanarak var olabiliyor. PKK da Suriye’de Kürtlere yýllarca en aðýr zulümleri yapan Baas rejiminin sebep olduðu yýkýmýn boþluðundan kaynaklanan konjonktürel alaný dolduruyor. Ne IÞÝD’in ne de PKK’nýn uzun soluklu þekilde Suriye’de bir gelecek vaat etmeleri mümkün deðil.

PKK silah býrakmamak için ‘savaþacak düþman bulmakta zorluk yaþayacak’ bir örgüt deðil. Bu duruma bugün IÞÝD’in de dâhil olmasýnda bir orijinallik bulunmuyor. PKK açýsýndan tablo böyleyken, hâlâ ‘Türkiye’de Kürt Meselesi’ üzerinden PKK’yý ve silahsýzlanmasýný konuþacak bir zemin de ortadan kayboluyor.