PKK’nin silahlarý ve HDP’nin geleceði, þüphe yok ki, Kürt sorunu baðlamýnda bir siyasi amacý, kýsa ve uzun vadede bir siyasi pozisyonu olan herkesi ilgilendiriyor.
PKK’nin silahlarý, HDP’nin geleceði..
Bunlarýn ikisi de bir birine baðlý.
Silahlý mücadeleyi hala bir imkan olarak tahayyül etmek, Kürt halkýnýn geleceðiyle ve reel politikalarla ilgili olmaktan ziyade, bugün sol bir tahayyül ve merak olarak gündemde kalmýþ gibi görünüyor.
Türk solu, nasýl ki devrimden deðil de devrim ihtimalinden çok hoþlanýp durduysa, bugün benzer bir tavýrla, çözüm sürecinden deðil de çözüm sürecinin bir ihtimal olarak tedavülde kalmasýný istiyor .
Bu tahayyülün HDP’ye ve Türkiye’ye bir faydasý var mý?
Hiç yok, faydasý yok, ama zararý saymakla bitmez, ve bu zarar en çok ta Kürt siyasetine dokunuyor.
DEP Genel baþkanlýðý, ve Kürt medyasýnda, Kürt siyasetinde çok önemli görevler yapmýþ Yaþar Kaya aðabeyimizin dün bir gazetede çýkan analizini, HDP/PKK yabana atmamalý. Kaya diyor ki, PKK silah býrakýrsa, HDP barajý aþar.
Benzer bir þekilde çatýþmalarýn durmasýný yorumlayan Murat Karayýlan çözüm sürecinin en çok Kürt siyasetine yaradýðýný ifade ederken aslýnda doðru bir tespit yapýyordu.
Çözüm süreci, iniþli çýkýþlý hallerine raðmen, siyasetin normalleþebileceðini, Kürt sorunuyla alakalý olarak her þeyin konuþulabileceðini ve tartýþýlabileceðini gösterdi.
Kürtler, Öcalan’ýn Ýmralý’ ya geldiði tarihten baþlayarak, barýþ deyip durdular. Ama barýþ dedikleri her defasýnda onurlu bir barýþ demeyi de ihmal etmediler.
Peki onurlu barýþa giden yol nedir?
Onurlu barýþ müzakere masasýnda karara baðlanacak, bir bürokrat heyetin ‘ iþte size onurlu barýþ’ diyeceði bir vaat, bir hakkýn masada teslim edilmesi midir acaba?
Hiç sanmýyorum.
Onurlu barýþ, her þeyden önce o güne kadar savunulan, dile gelen taleplerin silahlý mücadeleye baþvurmadan, silahlý mücadele gerekmeden, savunulabileceði bir siyasi zemin demek.
Peki Kürtler için bu siyasi zemin, yani onurla içinde yer alýnacak ve mücadele edilecek bir siyasi zemin var mýdýr?
Elbette var.
O kadar ki, Sayýn Selahattin Demirtaþ, cumhurbaþkanlýðý adaylýðý sýrasýnda, aldýðý oy ve saðladýðý itibar baðlamýnda, Kürt siyasetini tarihinde ilk kez, Türkiyeliliðin eþiðine getirdi ve o eþikte de býraktý..
Bu eþiði geçmek için þimdi de parti kimliðiyle seçime giriliyor.
HDP’nin siyasi sonuçlarý ne olursa olsun, barajý aþmasý ve mecliste temsil edilmesi çok önemli olacaktýr.
HDP ne kadar farkýnda bilemiyorum, ama kimlik inþasý üzerine yapýlan siyasetin sonuna gelindi artýk. Hakkari’de Þýrnak’ta % 70-80 oy almanýn ötesi yok ki?
Ama bu- Türkiye þartlarýný konuþuyoruz tabi-bugünden sonrasý için, HDP’ye yeter mi, HDP’nin siyasi hayatýna devam etmesi için yeterli olur mu? Soruya cevabým hayýrdýr. Bu çaðda bir ilde kim alýrsa alsýn % 70-80 oy almak zaten kendi içinde problemli, ve demokratik teamüllere pek de uymayan bir durum.
Diyelim ki kaçýnýlmaz olarak böyle oluyor, kimlik siyaseti inþasý bu sonucu yaratýyor.
Ama buraya kadardýr..
Deniz bitti ve kara göründü artýk. Karaya çýkmak için, gemideki mürettebatýn elindeki silahlarý býrakmasý, denize, topraða gömmesi gerekir. Çünkü bir elde silah bir elde karanfil durumu sahilde yeni bir siyasetle buluþmak için bekleyen insanlarýn anlayabileceði bir durum deðil.
Türkiyelikleþeceðim ama elimde de silah olacak.
Elde silah, Türkiyelileþmek imkansýz.
Ama Türkiyelileþemeyen HDP’yi de zor günler bekler.
Sebebine gelince:
Kimlik politikalarýna hem Kürt hem Türk kamuoyu doymuþ vaziyette..
Ne MHP, ne CHP, ne HDP kimlik politikalarýný esnetmeden deðiþebilir ve siyasette farklý sonuçlar alabilir.
Kürt kimlik inþasý hem Türk ulusalcýlýðýnýn hem Türk milliyetçiliðinin yeniden inþasýný mümkün kýldý.
Kürt siyaseti Türkiyelileþmek çabasýnda belli bir yere geldiðinde, hem Kürt kimlik inþasý, siyaset için altýn kýymetinde bir deðer olmaktan çýkacak, hem Türk ulusalcýlýðý ve Türk milliyetçiliði deðiþmek zorunda kalacak.. (CHP ve MHP’nin farklý gerekçelerle de olsa çözüm sürecine karþý çýkmalarýnýn gerçek sebebi bu olmasýn?)
Kürt etno- kültürel dinamiðinin bastýrýlmasýnýn ve inkar edilmesinin bir sonucu olarak tarih sahnesine çýkan, silahlý mücadele ve bu geleneðe ait siyasi kültür baþkalaþýp deðiþtikçe, varlýðýný büyük oranda bu kültüre ve siyasete karþý olmak gibi bir pozisyon üzerinden inþa eden Türk milliyetçiliðinin ve ulusalcýlýðýnýn da formatý deðiþecektir.
HDP’li dostlarýmýz öfkelenmesin lütfen, silahlý mücadele geleneðinin naifliðini, kültürünü, anti demokratik iþleyiþini korumaya kararlý bir HDP artýk Türkiye’de güçlü bir siyasi temsil imkaný bulamaz.
Kimlik siyaseti, hele son zamanlarda Pan-Kürdizme eðilim gösteren siyaset esnemek zorundadýr.
Burasý Türkiye ve burada hiçbir þey Ortadoðu’ya benzemiyor..