Plajlarda, koylarda deniz tadında bir gezinti

Doğanın yaşama sevincini nakşettiği şu günler yaz tatilinin habercisi adeta.  Türkiye ve Kuzey Kıbrıs’ın en güzel plajları, koyları, ada ve yarım adaları tatil planı yapanları bekliyor. Tatil belleğinize, notlarınıza ekleyebileceğiniz uzunca bir listeyi bu hafta sizler için hazırladım.

E hadi o zaman tatili özleten denizlerimize tatil tadında bir yolculuğa başlayalım ne dersiniz?

Gökyüzü ve deniz birbirlerine bir o kadar uzak, bir o kadar da yakın… Masmavi bir gökyüzü ve deniz, ay ışığında yıldızların eşlik ettiği bir koy gri, lacivert, turkuaz, yeşil renklerin raks ettiği Ege-Akdeniz ya da dalgaların fısıldadığı Karadeniz… Kimi zaman tepelerden adalarla dolu Ege denizine bakmak, kimi zaman da Akdeniz’in tuzlu sularında yürümek ya da karanlık bir gecede denizin içinden gelen yakamozun ışıltılarıyla göz göze kalmak... En güzeli de ülkemizin birbirinde güzel koylarında, plajlarında denizin tadına varmak, doğanın fısıldayışlarına dalıp gitmek.

Günlük (Sığla) ağaçları, begonvil çiçekleri, zeytin ağaçları, zakkum çiçekleri, sandal ağaçları, yaban keçileri, ağustos böcekleri, kuşların cıvıltıları, çeşit çeşit balıkların kendine özgü güzellikleri, denizden karaya esen karayeli, lodosu, karadan denize esen imbatı ve samyeli rüzgarı… Eski denizcilerin söylediği gibi sanki dili var benimle konuşuyor…

Dünyada eşi benzeri olmayan dantel gibi işlenmiş muhteşem koylar, sahiller…

Delikli köy Alaçatı kıyı şeridi; adeta mermer gibi kuzeyli rüzgara kapalı herkesin merak ettiği bilinenler dışında keşfedenleri kendisine hayran bırakan bir yer. Çadır kurup kamp yapmaya elverişli.

Bodrum koyu Karaburun; sakin, bakir, iyi bilenlerin İzmir sahillerindekilerin favorisi.

Bademli koyu Dikili; fazla söze ve Maldivler’e gitmenize gerek yok…

Piza (pisa) Koyu, Kalem adasına yakın, az bilinen ama görmeye değer.

Akkum plajı (Seferihisar), Maydonoz Koyu, Ahmet beyli Özdere, Demircili Koyu Sığacık, Assos Behramkale Plajı, Çeşme Kara ada etrafı adeta akvaryum gibi. Altınoluk, Akçay, Ören Plajı, Cunda adası, Ayvalık Sarımsaklı Plajı…

Kuşadası eskiden beri bilinen en eski plajı Kadınlar Plajı, Çam Limanı mevkii Çam Koyu Pine Bay plajı, Türkiye’de nadir bulunan duru denizlerden. Üstten baktığınız zaman suyun dibini net olarak görebiliyorsunuz. Pine Bay koyunda 200’den fazla farklı balık türü var ve bu balıklar korunma altına alınıyor, avlanmak yasak.

Didim Altın Kum; Didim’in dünyaca bilinen plajı.

Bodrum Mazı koyu, Çökertme koyu, Gümüşlü koyu, Cennet koyu, Aspat koyu, Orak Adası koyu, Yahşi plajı koyu, Karaincir plajı karadan esen rüzgarlarla denizden esen rüzgarların öpüştüğü, birleştiği yer olarak bilinen eski adı Kefaluka yeni adı Akyarlar olarak bilinen bölge Hipokrat’ın hastalarını tedavi ettiği yer olarak da rivayet ediliyor. Rüzgarlarından sebep ılıman hava coğrafi özelliklerini de oluşturuyor. Kumunun özelliği siyah renkli kum olması günden güne kumun rengi açılmış.

Marmaris Kızkumu plajı, mitolojik efsanesinde bir aşk hikayesiyle bilinen Orhaniye’de denizin üzerinde yürüdüğünüz 600 metre uzunluğunda patika olan plaj, sakin denizi ve yemyeşil doğasıyla görülmeye değer…

Hisarönü Körfezinde Kuruca bükü, Çiftlik limanı. Datça yarımadasında Bencik koyu ve en uç noktasındaki Knidos, Afrodit’in heykeliyle ünlenmiş. Kendine özgü iklimi, rüzgarı ve deniziyle müdavimlerinin vazgeçilmezi…

Marmaris Bozburun, Yeşilova körfezi, Tavşan bükü, Kızıl, Yeşil, Zeytin ve Söğüt adaları mavi turların uğrak limanlarından.

Gökova körfezi, tepeden bakıldığında manzarasıyla etkileyen geniş bir vadiye yayılmış mavi turların olmazsa olmazı. Doğanın ve denizin uyumlu güzelliğini gözler önüne seriyor. Karaca koyu ve Değirmen bükü, Şehir adaları, dünyaca ünlü Sedir Adası, kumu, denizinin rengi, çevresindeki tarihi kalıntıları ve Antonius’un Kuzey Afrika’dan binlerce yıl öncesinde Kleopatra’ya olan aşkı için taşıttığı kumların olduğu Kleopatra Plajı,  Kleopatra’nın denize girdiği koy olarak ünlenmiş, yerli ve yabancı tatilcilerin oldukça rağbet gösterdiği eşsiz bir koy.

İztuzu plajı, Caretta Caretta kaplumbağalarının doğum yeri olan ve yumurtalarını bıraktığı kumsalıyla yine dünyaca ünlü bu plajımız Köyceğiz gölünden başlayarak Dalyan deltasının denizle buluştuğu lokasyonda kilometrelerce uzanan bir sahil.

Sarıgerme Plajı, kendine özgü kumsalıyla ün yapmış, turistlerin gözdesi olmuş bir plaj.

Fethiye Ölüdeniz, Göcek, 12 adalar; Yassıcalar adası, kumlu plajı ile çocuklu aileler için ideal bir yer. Tersane adası, Domuz adası, Akvaryum koyu, Ağa limanı, Kızıl Ada, Cennet Koyu, Afkule koyu, Kurşunlu koyu, Göbün Koyu, Sarsala koyu, denizin temizliği, el değmemiş bakirliğiyle doğal hayatın kaybolmadığı, kristalize avucunuzdan kayıp giden kumu, az tuzlu ortalama sıcaklığı 22-23 derece suyu ve mineral kaynaklarıyla doyasıya Ege denizinin tadını çıkarabilirsiniz. Dünyaca ünlü Ölüdeniz Plajı Fethiye’nin olmazsa olmazı. Kelebekler vadisi, Karacaören Koyu, Gemili Adası… Soğuksu koyu; denizin içerisindeki yeraltı kaynaklarından fışkıran sularıyla tam bir yüzme keyfi.

Kabak plajı, bakir, keşfedilmeyi bekleyen aynı zamanda müdavimlerinin de yaz aylarında vazgeçilmezi.

Patara plajı; Patara antik kentini geçerek ulaştığınız kumsalı ve deniziyle görülmesi gereken bir yer.

Kaputaj plajı; turkuaz rengiyle yukarıdan baktığınızda tam bir görsel şölen, denize atlayasınız geliyor.

Kekova, Üçağız, Kaleköy; ülkemizde bulunan eşsiz güzelliklerin bir arada olduğu adeta dünyadaki cennet…

Olimpos plajı; doğal yürüyüş alanı ve kumsalı ile olmazsa olmazlardan.

Çıralı plajı, Caretta Caretta’larıyla doğal kumsalı ve denizi ile favoriler arasında.

Arsuz Plajı; Hatay Arsuz’ta bulunan plaj Doğu Akdeniz de güzel havası, çocuklu aileler için kum ve sığ plajı ile gitmeyenler için değişik bir alternatif.

Kuzey Kıbrıs’ta Altın kumsal; Magosa Dipkarpaz’da geçmişten bugüne el değmeden gelmiş denizin kara ile etkileyici buluşmasıyla muhteşem güzellikte görülmeye değer.

Alagadi Plajı; Girne yakınlarında uzun kumsalı yürüyüş yapmak isteyenler için de, yüzmek isteyenler için de çok uygun. Yeşil kaplumbağa ve carettaların adadaki uğrak yeri.

Kırklareli İğneada Sahili; Longoz ormanlarıyla ünlü 35 km’lik sahilinin 17 kilometresi doğal altın karışımı kumuyla Karadeniz de tatil yapmak isteyenler için isabetli bir seçim olacaktır.

Gelecek nesillere temiz ve güvenli denizler bırakmak için gece gündüz demeden çalışan, görevleri saymakla bitmeyen Sahil Güvenlik Komutanlığı Leventleri denizlerdeki gururumuz, onların bu sahillerin korunmasındaki önemini vurgulamak isterim.

Tatil tadında kalın.