PostPandemik döneme hazır mıyız?

Öyle bir dönemin içinden geçiyoruz ki, ölmez de sağ kalırsak günün sonunda bambaşka bir dünyanın kuruluşuna tanıklık edeceğiz. Evet ABD, bu vakte kadar dünyaya ihraç ettiği askeri darbenin kıyısına geldi. Evet NATO’nun kalbinde şu günlerde Rus zırhlıları falan dolaşıyor.. Ama kastettiğim radikal dönüşüm bundan başka bir şey. Topyekün bir yaşamsal değişimden söz ediyorum ben. Yeme içme alışkanlıklarımızdan iş hayatına, eğitim hayatına, lojistiğe, üretime kadar pek çok alanda dün hayal bile edemeyeceğimiz bir dönüşüm.

***

Dostlar bugün içinde bulunduğumuz çağa bir isim konsaydı herhalde, yakın çağ, bilişim çağı, teknoloji çağı falan değil de, olsa olsa ‘Maraton çağı’ denirdi. Zira ben kendimi bildim bileli koşuyorum.. Kafamı kaldırdım bir başladım koşmaya, 46 yıldır durmadan, dinlenmeden, nefes almadan koştum.. Eğer küresel bir yavaşlama sürecine girmiş olmasaydık hâlâ da koşuyor olacaktım. Geçen aylarda, bir büyüğümüzün cenazesinde 20 yıldır görüşmeyen kuzenler bir araya gelmiştik. Herkes birbirine ne kadar da yoğun olduğunu anlatıyordu. Oysa oradaydık işte. Bir cenaze, bütün işlerimizi durdurup 20 yıldır görüşmeyen bizi bir araya getirmeyi başarmıştı. Zorlayınca oluyordu yani.. Tıpkı bugün gibi..

***

Dostlar.. Dünya şu günlerde bir şeyi test ediyor. PostPandemik dönem provası yapılıyor şu anda. Bu dönem öncesi bugün karantina günlerinde ilk/orta/lise öğrencilerimiz, uzaktan eğitim almaya başladı. Üniversite öğrencilerimiz pratik dersler dışında okula gitmiyor. İşyerleri ofiste en az adam bulundurarak üretime nasıl devam edeceklerini öğrendi. Ofise gitmeden de işine devam edebilenler bunu yapıyor. Bu şartlarda bile üretimde, ihracatta bir gerileme yani bu parametrelerle kıyaslandığında zararın büyük olacağı bir fark oluşmazsa bu alışkanlık yerleşmiş olacak. Sadece cenazelerde bir araya gelebilecek kadar yoğun olan herkes şu anda evinin salonunda oturmuş Twitter’dan film teklifi topluyor. Demek ki çok koşarak değil zekice planlar yaparak yola devam etmeye başladık. Korona sonrası insanın az, robotun fazla olduğu yeni bir çağ açılacak. Hazır mıyız?