Emeklilik için sigortalýlýk süresi, prim gün sayýsý ve yaþ þartlarýnýn her üçünün de gerçekleþmesi gerekmektedir. Geçmiþ yýllarda bazý çalýþanlarýn sigorta primleri ödenmeyerek kayýt dýþý çalýþtýrýlmasý nedeniyle SGK prim gün sayýlarýnýn eksik olduðu görülebilmektedir. Bu þekilde sigortasýz çalýþýlan günler için hizmet tespit davasý ve SGK tarafýndan fiili/kaydi tespit olmaksýzýn sigortasýz çalýþýlan dönemler için geriye dönük borçlanma veya prim ödemesi yapýlamayacaðý gibi sigortalýlýk hesabýnda da dikkate alýnmaz.
SGK’dan malullük, yaþlýlýk ve ölüm aylýklarýna hak kazanmak için belirli bir prim ödeme gün sayýsýnýn olmasý gerekir. Prim gün sayýsý dolmayan çalýþanlar yaþ þartýný yerine getirseler dahi emekli olamazlar.
Sigortalýlarýn prim ödeme gün sayýlarýný; zorunlu, isteðe baðlý sigorta, borçlanma, ihya edilen, birleþtirilen, devir sandýklarýna tabi geçen hizmetlere ait gün sayýlarý ile maden yeraltýnda geçen hizmetlerin 1/4 ‘ü, fiili hizmet süresi zammý ve malul çocuðu bulunan kadýn sigortalýlarýn çalýþmalarýnýn 1/4 ‘ü oluþturmaktadýr.
Emeklilik hesabýnda önemli konulardan birisi de 18 yaþ öncesi sigortalýlýk süesidir.
01.04.1981 tarihine kadar 18 yaþýndan küçükken yapýlan sigorta baþlangýçlarý, sigortalýlýk süresi açýsýndan baþlangýç sayýlýrken, 01.04.1981 tarihinden itibaren baþlangýç için 18 yaþ þartý aranmaya baþlanýlmýþtýr.
18 yaþýndan küçükken yapýlan sigortada, sigorta baþlangýç tarihi olarak, 18 yaþýn doldurulduðu tarih dikkate alýnmaktadýr. Ancak, 18 yaþýndan küçükken ödenen primler, prim ödeme gün sayýsýna dahil edilmekte ve ayrýca iþe giriþ tarihi emeklilik yaþýnýn tespitinde dikkate alýnmaktadýr. 01.04.1981 ile 08.09.1999 tarihleri arasýnda emeklilik açýsýndan, sigorta baþlangýcý için 18 yaþýn doldurulduðu tarih aranýlmaktadýr. 18 yaþtan küçük baþlangýçlar sigortalýlýk baþlangýcý açýsýndan dikkate alýnmamaktadýr.
Özellikle 15-20 yýldan önceki dönemlerde bilgisayar sistemlerinin yeterince kullanýlmamasý ve iþlemlerin manuel kaðýt ortamýnda yeterince kontrol olmadan yapýlmýþ olmasýndan dolayý SGK günlerinde ciddi hatalar ve yanlýþlar yapýlmýþtýr.
Öyle ki, A'nýn primi B'ye, B'nin ki C’ye yatabildiði gibi, bazen de iþverenler aylýk bildirge verip, dört aylýk dönem bordrosu vermemekte ya da verdikleri dönem bordrolarýnda yer alan bilgiler çakýþtýðý için iþleme alýnmamýþ olabilecektir.
Bazen de, dönem bordrolarýnda SSK sigorta sicil numarasý yanlýþ veya hatalý yazýldýðý için yine prim günleri bir baþka kiþinin üzerinde görünebiliyor.
Bu tür eksik günler için SGK müdürlüðüne baþvurulmasý gerekiyor.
Yaþlýlýk aylýðý talebinde bulunan kadýn sigortalýlardan, baþka birinin sürekli bakýmýna muhtaç aðýr engelli çocuðu bulunanlarýn, 1.10.2008 tarihinden sonra geçen prim ödeme gün sayýlarýnýn dörtte biri, prim ödeme gün sayýlarý toplamýna eklenir. Bu süreler emeklilik yaþýndan da indirilir.
Söz konusu indirimler kadýn sigortalýnýn bu durumunu belgelendirmesi koþuluna baðlýdýr. Bu durum saðlýk kurulu raporu ile belgelenir. Çocuðun ölümü veya bakýma muhtaçlýðýnýn kalkmasý halinde, Kanunun yürürlük tarihinden ölüm tarihine veya bakýma muhtaçlýðýn kalktýðýna karar verilen saðlýk kurulu rapor tarihine kadar geçen hizmetlerin dörtte biri prim ödeme gün sayýsýna eklenir ve emeklilik yaþýndan indirilir.