"Ýmza Günü Rekor Denemesi... Yýllardýr katýlmýyordum. Son katýldýðýmda akþama kadar bir kiþi gelmiþti. Bakalým rekoru yenileyebilecek miyiz?"
Yukarýdaki cümleler sosyal medyada denk geldiðim, bir üniversitenin Türk Dili ve Edebiyatý Bölümü hocalarýndan bir profesöre ait bir tweet. Hocayý tanýmýyorum ancak arama yaptýðýmda çok sayýda kitabýnýn ve makalelerinin olduðunu gördüm. Türk Dili ve Edebiyatý alanýnda ihtisas sahibi bir hoca.
Hocanýn bu tweeti, kültürle ilgilenen ve uzun yýllar yayýncýlýk yapmýþ birisi olarak bana; ziyaret ettiðim son kitap fuarýnda ve daha önce yayýncý olarak iþtirak ettiðim kitap fuarlarýnda garipsediðim ve hayýflandýðým durumlarý tedai ettirdi.
Adýna "fenomen" denilen yazarýmsýlarýn kitaplarýna özellikle gençlerin büyük bir ilgisi var. Gençler, dijital platformun becerisiyle kendisine sunulmuþ, hayran kitlesi yüksek yazarýmsý fenomenlerin kitaplarýný ücretlerinin yüksek olmasýna aldýrýþ etmeden kapýþýyor! Hayraný olduðu yazara kitabý imzalatabilmek için saatlerce kuyrukta bekliyor. Sýra kendisine geldiðinde yazara, "ne olur bana bir dokunun, siz gerçek misiniz?" diyenini dahi gördüm.
Gençlerin büyük ilgi gösterdiði bu yazarýmsý fenomenlerin kitaplarýna göz gezdirdiðimizde durum þöyle: Edebi bir dilden uzak, fantastik, hayali, gerçek dünyada olmasý mümkün olmayan, bilgi adýna katkýsý olmayan, düþünce dünyasýna katký saðlayacak içeriði bulunmayan, erotizme kaçan, ahlak ve inanç deðerleriyle alay eden metinler.
Bir tarafta içi bilgi ve tecrübe dolu kitaplarýn ve yazarlarýnýn gördüðü ilgisizlik, diðer tarafta kiþiye herhangi bir katkýsý olmayacak belki zararý da dokunacak hatalarla dolu kitap ve yazarlarýný adeta boðan bir ilgi seli!
Ne kadar çeliþkili bir manzara deðil mi?
Dijital dünya, özellikle gençleri esir almýþ durumda. Bu dünyanýn gençlere sunduðu ise büyük oranda eðlence ve oyundan ibaret. Dijitalize olmuþ gençlik artýk gerçek dünyayla baðlarýný koparmýþ durumda. Düþünmeyen, akletmeyen, araþtýrmayan, üretme derdinde olmayan bir gençlik!
Dijital dünyanýn adeta mankurtlaþtýrdýðý gençlik kendisine alternatif olarak sunulan dünyanýn da eðlence kýsmýna yönelmeyi tercih ediyor.
Eðer fikir ve düþünce kitaplarýna yönelirse buranýn kendilerine alýþýk olmadýðý bir dünyanýn kapýlarýný aralayacaðýný bilen gençler, teselliyi fenomen yazarlarýn kitaplarýnda buluyorlar. Yani yine bilgisizliðin, sorumsuzluðun, eðlencenin, maceranýn, safsatanýn engin (!) deryasýna yelken açýyorlar. Böylece hem sunulan alternatifi sözde deðerlendirmiþ oluyorlar hem de kendi konfor alanlarýndan uzaklaþmamýþ oluyorlar.
Birkaç yýl önce bir salon konuþmasýnda Cumhurbaþkaný Erdoðan'ýn gençlere yönelik, bizi heyecanlandýran enfes bir konuþmasýný hatýrlýyorum; "Okuyun, araþtýrýn, tefekkür edin, pratik yapýn. Sadece okumak yetmiyor. Düþüneceksiniz, yetmiyor uygulayacaksýnýz, yetmiyor neticelendireceksiniz. Kendinizi güçlü yetiþtireceksiniz. O zaman önünüzde aþýlamayacak hiçbir engel kalmadýðýný göreceksiniz."
Cumhuriyet sonrasý bu tür konuþmalarý yapamadýðýmýz, kendi vatanýmýzda parya muamelesi gördüðümüz zamanlar yaþadýk ve teyakkuzda kalmaya çalýþtýk.
Teyakkuz halinin hiçbir zaman yitirilmeden hareket edilmesi gerekiyor. Eðer içi boþ, nerede durduðunu bilmeyen bir gençlikle bu yolda devam edilirse bayraðý teslim edecek kimseyi bulamayacaðýz.
Bir milletin önüne dünyanýn bütün teknolojisini koysanýz fakat onu kendi kültür benliðinden uzaklaþtýrsanýz, nerede patlayacaðý belli olmayan bir bombadan baþka hiçbir þey elde edemezsiniz!
Milletin bekasý gençlikle mümkündür. Gençlik saðlam olmazsa gidenlerin yerini; kuru gürültü koparan, siyaseti birbirlerinin yüzüne defter fýrlatarak icra eden, oruçlu Müslüman'ýn karþýsýnda þarap içen, bu milletin deðerleriyle alay eden kareler tekrar alacaktýr.
Geliþmenin ve büyümenin formülü belli;
Okuyun; önünüzde okunmayý bekleyen bir dünya var!
Araþtýrýn; bilgiyle donanmak ayný hatalarý yapmaktan alýkoyacaktýr!
Tefekkür edin; nerden nereye geldiðinizi ve nereye doðru gittiðinizi anlamanýzý saðlar!
Pratik yapýn; bu millet gözünü budaktan sakýnmayýp harekete geçtiði için küçük bir çadýrdan cihan devleti çýkartmýþtýr unutmayýn!