11. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, memleketi Kayseri’de kendi adýný taþýyan üniversitenin kütüphane ve müze bölümünün açýlýþýný dün Cumhurbaþkaný Recep Tayyip Erdoðan ile birlikte yaptý.
Açýlýþtan önce, aralarýnda benim de bulunduðum 5 gazeteciyi aðýrlayan Gül, projenin hikayesini ve amacýný anlattý.
“Dünyanýn pek çok yerini gezdim ve özellikle müzeler ve kütüphaneler uðrak yerim oldu. Amerika’da baþkanlýk kütüphaneleri çok ilgimi çekmiþti. Cumhurbaþkanlýðým sonrasýnda da bu projeyi gündeme aldýk.
Burada eski Sümerbank bez fabrikasý vardý, Sümerbank kapanýnca harabe halde kalmýþtý. Burayý bir siyasi tarih müzesi ve bir cumhurbaþkanlýðý kütüphanesi haline getirme fikrini Prof. Hasan Bülent Kahraman hayata geçirdi; restorasyon mimarisini Emre Arolat, yapýmýný da Rönesans Ýnþaat üstlendi.”
Gül’ün gözünden yakýn tarih: Müze, Cumhuriyet’in kuruluþundan itibaren on yýllar halinde yakýn tarihi görsel ve iþitsel olarak anlatan bir siyasi tarih müzesi. Dönemlerinin siyasi aktörlerinin ve darbelerin arþiv görüntülerini izleyebiliyor, Türkçe ve Ýngilizce özet metinlerini okuyabiliyor, gerektiðinde sisteme baðlý tablet bilgisayarlar üzerinden daha derinlemesine bilgilere eriþebiliyorsunuz.
Bu sadece bir görsel ve iþitsel sunum deðil, ayný zamanda yakýn siyasi tarihin çok geniþ bir arþivi.
Müzeye bir bölüm daha eklenecek; 15 Temmuz.
Müzede, Kurtuluþ Savaþý’ný veren kahramanlarýn alýn terini taþýyan kalpaktan, Amerikan yardýmý olarak gönderilen süttozu kutularýna kadar dönemlerini simgeleyen pek çok eþya da sergileniyor.
Gül, cumhurbaþkanlýðý döneminde çeþitli ülkelerden kendisine hediye edilen deðerli eþya, niþan ve ödülleri de baðýþlamýþ, sergileniyor.
Özetle; görseller, eþya, kitaplar, gazete kupürleri, siyasi hayatýndan önemli kareler ve konuþmalarýndan sözlerinden yapýlmýþ alýntýlarla Gül’ün düþüncelerini ve siyaset tarzýný yansýtan bir müze amaçlanmýþ ve bu baþarýlmýþ.
Hasan Bülent Kahraman, “Dünyadaki pek çok müzeyi, Amerika’daki baþkanlýk müzelerini gezdim, araþtýrdým” dedi sohbetimizde. Benim gördüðüm, bundan sonra dünyanýn herhangi bir yerinde devlet baþkanlýðý müzesi kurmayý düþünenler Kayseri’ye de gelecekler.
Kütüphanede ise þimdilik 18.000 kitap var. Tam adýyla Cumhurbaþkanlýðý Abdullah Gül Müze ve Kütüphanesi. Yani cumhurbaþkanlýðý þemsiyesi altýnda. Hem Cumhurbaþkanlýðý Külliyesi’ndeki kütüphaneye hem de uluslarasý kitap ödünç alýp verme sistemine dahil edilmiþ. Kütüphane yeni kitaplar ve süreli yayýnlarla daha da zenginleþtirilecek.
Hedefim öðrenciler: Gül, bana göre, hayalini iki cümleyle özetledi: “Canlý bir kültür sanat merkezi olsun, gençlere ilham kaynaðý olsun istiyorum; bir propaganda merkezi deðil.
Siyasete girmek isteyen gençleri burada görmek isterim en çok; özellikle de öðrencileri.”
Siyasi yorum da yok, sakal da...
Sohbetimiz sýrasýnda Gül, ‘siyasi soru’ denemesini ise baþarýyla savuþturdu. “Nasýl görüyorsunuz”a “Bunu baþka bir vesileyle konuþalým, þimdi kütüphane ve müze konumuz” cevabýný verdi. Sadece þunu ekledi: “Aktif siyasetin içinde deðilim, sadece düþüncelerimle katký yapmaya çalýþýyorum, konferanslarla... Sayýn Cumhurbaþkanýmýz ve Sayýn Baþbakanýmýza da aktarýyorum elbette.” Müzeyi gezerken Ýngiltere’de okuduðu günlerde çekilmiþ sakallý bir fotoðrafýný gösterdim, “Tekrar býrakmayý düþünür müsünüz” diye sordum. Gülümsedi, “O dönem öyleydi” demekle yetindi.
‘NASIL CUMHURBAÞKANI OLURUM’ OYUNU
‘Ben oynamadým, ya kaybedersem!’
Müzenin enteresan bir bölümü de interaktif bilgisayar oyunu; Gül’ün deyimi ile “Nasýl cumhurbaþkaný olurum” oyunu. Burada halkýn beklentilerini, taleplerini, onlarý karþýlayacak hizmetleri görüyor ve devleti yýpratmadan, ekonomiyi bozmadan karþýlamaya çalýþýyorsunuz. Karþýlayabildiðiniz ölçüde de siyasi popülarite kazanýyor ve cumhurbaþkanlýðýna yaklaþýyorsunuz.
11. Cumhurbaþkaný Abdullah Gül, oyundan söz ederken, gülümseyerek “Çok beðendim ama ben hiç oynamadým” dedi; “Ya kazanamazsam?!”