Propolis reçineli ve mum kývamýnda olan, arýlar tarafýndan belli bitkilerin ve aðaçlarýndan toplanan bir madde. Propolis arýlar tarafýndan kovandaki çatlaklarýn kapatýlmasý, uçuþ deliðinin daraltýlmasý ve kovanýn virüslerden korunmasý amacýyla kullanýlmaktadýr. Propolis uçucu yað, fenolik bileþikler, polen, vitamin ve mineralleri içerir.
Uçuk virüsünü yok ediyor
Propolisin antimikrobiyal özellikleri olduðunu bildiren araþtýrmalar; bazý hastalýklardan korunmada ya da tedavide etkin olabileceði düþüncesini kuvvetlendirmiþtir. Özellikle diþ eti iltihaplanmasýndaki mikroorganizmalarýn üremesinin engellemesinde önemli rol oynayan propolisin, uçuðu olan birçok hastada da virüslerin yok edilmesinde yardýmcý olan bir arý ürünü olarak saðlýða katkýlarý belirlenmiþtir.
Propolisin en önemli özelliðinden biri de ülsere neden olduðu belirlenen helikobakter pylori enfeksiyonunu engelleyip, bu mikrobun mide-baðýrsak sisteminde üremesini de baskýlamaktadýr. Propolis kýrmýzý kan hücrelerinin çoðalmasý ve serbest radikal dediðimiz hücre ölümüne neden olan, kanseri tetikleyen ajanlarla mücadeleyi artýrýcý etki saðlayabilmektedir.
Arý ürünleriyle kullanýlmalý
Propolis tek baþýna deðil; diðer arý ürünleri olan bal, polen, arý sütü ile karýþtýrýlarak gerek çocuklara özel gerekse yetiþkinler için formüle edilerek farklý alanlarda da kullanabileceðimiz ürünler þeklinde formule ediliyor. Propolis ve arý ürünleri vücudunuzda hiçbir toksik etki göstermeyeceðinden yaþam boyu kullanabilirsiniz.