Propolisin antimikrobiyal etkisi alternatif týp alanýnda 1979’dan bu yana Batý Avrupa, Orta Doðu ve Asya’nýn birçok kesiminde kullanýlýyor. Araþtýrmalar ile propolisin tümör oluþumunu önleyici, antioksidan etki, antimikrobiyal özelliklerinin keþfedilmesi ile 2001 yýlýndan itibaren bu arý ürününün saðlýklý beslenme ve yaþam içinde deðerli bir yerinin olduðunu bildiriyor. Propolis aromatik bir tadý olan koyu yeþil veya kahverengi renkte bir arý ürünüdür. Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynaðýdýr.
Propolisin bu bilinen saðlýða olumlu etkilerinin dýþýnda vücudun hayati fonksiyonlarýmýzýn düzenlenmesinde görevi olan karaciðeri koruyucu etki göstermesidir. Özellikle düzenli ilaç kullanan kiþilerde karaciðerin toksisitesini azaltan önemli bir etkiye sahip olan propolis, karaciðer enzimleri olan AST ve ALT çalýþmasýný saðlýyor.
Doku hasarýný tamir ediyor
Ayrýca propolis karaciðerde toplam protein ve gamma globulinlerin artmasýný saðlayarak karaciðeri koruyucu etki yaratýyor. Propolis karaciðer hücrelerinde protein sentezini arttýrýp, hücrelerdeki glutatyon içeriðini düzenleyerek karaciðerdeki doku hasarýnýn da giderilmesini önleyen bir role sahiptir. Çin’de yapýlan araþtýrmada; karaciðeri yaðlanan erkeklere her gün düzenli olarak sabah, öðle ve akþam birer çay kaþýðý tükettirilen propolis ile karaciðerde harabiyeti önleyici etkiyi yapan birçok enzimin organdaki konsantrasyonunu arttýrarak yaðlanmanýn þiddetini azalttýðý bildirilmiþtir. Ýçinde bulunan glisirizin adlý bir bileþiðin karaciðer üzerinde koruyucu etkiyi gösterdiðini belirten araþtýrmalar; düzenli tüketimin birçok karaciðer hastalýðý riski olan ya da hastasý kiþilerde tedavi edici yönünden yararlanýlmasý gerektiðini gösteriyor. Propolisin sadece karaciðer üzerinde deðil beyinde serbest radikallerin patalojik etkilerini önleyerek hücre ölümünü saðlayarak beyni koruduðunu, hayvan araþtýrmalarýnda da tansiyonu düzenleyici etkisinden dolayý kalbi de doðal mekanizmalar eþliðinde koruduðu ortaya çýktý. Kanserli hastalarda adjuant etki dediðimiz besinlerin içindeki yararlý bileþenlerin hastalýðý iyileþme sürecini olumlu performansýndan dolayý propolis kemoterapinin vücutta yarattýðý toksik etkilerinden de korunmasýný saðlar. Bu bilimsel araþtýrmalar sonuçlarý nedeniyle sizlere düzenli olarak günde 1 tatlý kaþýðý bal ile 1 çay kaþýðý propolis tüketmenizi öneririm.