Propolis tüket karaciğerini koru

Propolisin antimikrobiyal etkisi alternatif tıp alanında 1979’dan bu yana Batı Avrupa, Orta Doğu ve Asya’nın birçok kesiminde kullanılıyor. Araştırmalar ile propolisin tümör oluşumunu önleyici, antioksidan etki, antimikrobiyal özelliklerinin keşfedilmesi ile 2001 yılından itibaren bu arı ürününün sağlıklı beslenme ve yaşam içinde değerli bir yerinin olduğunu bildiriyor. Propolis aromatik bir tadı olan koyu yeşil veya kahverengi renkte bir arı ürünüdür. Magnezyum, kalsiyum, iyot, potasyum, sodyum, çinko ve demir minerallerinin oldukça iyi kaynağıdır.

Propolisin bu bilinen sağlığa olumlu etkilerinin dışında vücudun hayati fonksiyonlarımızın düzenlenmesinde görevi olan karaciğeri koruyucu etki göstermesidir. Özellikle düzenli ilaç kullanan kişilerde karaciğerin toksisitesini azaltan önemli bir etkiye sahip olan propolis, karaciğer enzimleri olan AST ve ALT çalışmasını sağlıyor.

Doku hasarını tamir ediyor

Ayrıca propolis karaciğerde toplam protein ve gamma globulinlerin artmasını sağlayarak karaciğeri koruyucu etki yaratıyor. Propolis karaciğer hücrelerinde protein sentezini arttırıp, hücrelerdeki glutatyon içeriğini düzenleyerek karaciğerdeki doku hasarının da giderilmesini önleyen bir role sahiptir. Çin’de yapılan araştırmada; karaciğeri yağlanan erkeklere her gün düzenli olarak sabah, öğle ve akşam birer çay kaşığı tükettirilen propolis ile karaciğerde harabiyeti önleyici etkiyi yapan birçok enzimin organdaki konsantrasyonunu arttırarak yağlanmanın şiddetini azalttığı bildirilmiştir. İçinde bulunan glisirizin adlı bir bileşiğin karaciğer üzerinde koruyucu etkiyi gösterdiğini belirten araştırmalar; düzenli tüketimin birçok karaciğer hastalığı riski olan ya da hastası kişilerde tedavi edici yönünden yararlanılması gerektiğini gösteriyor. Propolisin sadece karaciğer üzerinde değil beyinde serbest radikallerin patalojik etkilerini önleyerek hücre ölümünü sağlayarak beyni koruduğunu, hayvan araştırmalarında da tansiyonu düzenleyici etkisinden dolayı kalbi de doğal mekanizmalar eşliğinde koruduğu ortaya çıktı. Kanserli hastalarda adjuant etki dediğimiz besinlerin içindeki yararlı bileşenlerin hastalığı iyileşme sürecini olumlu performansından dolayı propolis kemoterapinin vücutta yarattığı toksik etkilerinden de korunmasını sağlar. Bu bilimsel araştırmalar sonuçları nedeniyle sizlere düzenli olarak günde 1 tatlı kaşığı bal ile 1 çay kaşığı propolis tüketmenizi öneririm.