Domates ve greyfurt baþta olmak üzere özellikle likopen yönünden zengin olan meyve ve sebzeler prostat kanseri riskini azaltýyor.
Likopen, hücre içinde hasara neden olan tekli oksijenin oluþmasýný önleyerek ya da oluþtuktan sonra baðlayarak etkinlik gösteriyor ve organizma içinde kanserojen oluþumunu bas-kýlýyor. Avrupa Saðlýk Komisyonu araþtýrmalarý; likopenin antioksidan etkisinin karotenlerden 10 kat daha fazla olduðunu belirterek, yaklaþýk 47 bin yetiþkin erkek üzerinde yapýlan önemli bir çalýþma sonuçlarýna göre, haftada 2 ila 4 porsiyon taze domates tüketenlerde, hiç tüketmeyenlere kýyasla prostat kanser riskinin yüzde 26 oranýnda azaltmada etkili olduðu bildirdi.
Piþmiþ domates faydalý
Birçok çalýþmada çið domates tüketenlere oranla, domates salçasý tüketenlerde likopen konsantrasyonu 3 kat daha yüksek görülüyor. Likopenin en iyi kaynaklarý olarak ketçap, domates salçasý, domates suyu, domates çorbasý gibi ýsýl iþlem görmüþ domates ürünleri dikkat çekiyor. Ve bu yiyecekleri düzenli tüketen erkeklerde prostat kanserine yakalanma neredeyse yok gibi. Taze greyfurt özellikle pembe olaný bol likopen içerir. 30 dakika içinde içilen 3 sigara, likopen düzeyinde yüzde 40 düþüþe neden olurken taze greyfurt suyu tüketilirse sigaranýn bu zararlý etkisi vücutta nötrleþiyor. Ve prostat saðlýðýnda oldukça önemli bir yere sahip olan greyfurt açýkçasý kalp saðlýðýný da beraberinde koruyacak kadar kuvvetli dozda likopen içerebiliyor. Önemli bir araþtýrmada yaþlarý 46-64 arasýnda olan 1.028 erkeðe her gün 3 su bardaðý taze greyfurt suyu içirildiðinde kalbe giden damarlarda kalýnlaþmanýn önlendiði ve kötü huylu kolesterolün azaldýðý, prostat saðlýðýnýn korunduðu bulunmuþtur. Taze greyfurdu meyve olarak yiyen erkeklerde prostat kanseri riski yüzde 25 azalýyor ve kalp saðlýðý da olumlu yönde geliþiyor.