Prostatın doğal ilacı

Domates ve greyfurt başta olmak üzere özellikle likopen yönünden zengin olan meyve ve sebzeler prostat kanseri riskini azaltıyor.

Likopen, hücre içinde hasara neden olan tekli oksijenin oluşmasını önleyerek ya da oluştuktan sonra bağlayarak etkinlik gösteriyor ve   organizma içinde kanserojen oluşumunu bas-kılıyor. Avrupa Sağlık Komisyonu araştırmaları; likopenin antioksidan etkisinin karotenlerden 10 kat daha fazla olduğunu belirterek, yaklaşık 47 bin yetişkin erkek üzerinde yapılan önemli bir çalışma sonuçlarına göre, haftada 2 ila 4 porsiyon taze domates tüketenlerde, hiç tüketmeyenlere kıyasla prostat kanser riskinin yüzde 26 oranında azaltmada etkili olduğu bildirdi.

Pişmiş domates faydalı

Birçok çalışmada çiğ domates tüketenlere oranla, domates salçası tüketenlerde likopen konsantrasyonu 3 kat daha yüksek görülüyor. Likopenin en iyi kaynakları olarak ketçap, domates salçası, domates suyu, domates çorbası gibi ısıl işlem görmüş domates ürünleri dikkat çekiyor. Ve bu yiyecekleri düzenli tüketen erkeklerde prostat kanserine yakalanma neredeyse yok gibi. Taze greyfurt özellikle pembe olanı bol likopen içerir. 30 dakika içinde içilen 3 sigara, likopen düzeyinde yüzde 40 düşüşe neden olurken taze greyfurt suyu tüketilirse sigaranın bu zararlı etkisi vücutta nötrleşiyor. Ve prostat sağlığında oldukça önemli bir yere sahip olan greyfurt açıkçası kalp sağlığını da beraberinde koruyacak kadar kuvvetli dozda likopen içerebiliyor. Önemli bir araştırmada yaşları 46-64 arasında olan 1.028 erkeğe her gün 3 su bardağı taze greyfurt suyu içirildiğinde kalbe giden damarlarda kalınlaşmanın önlendiği ve kötü huylu kolesterolün azaldığı, prostat sağlığının korunduğu bulunmuştur. Taze greyfurdu meyve olarak yiyen erkeklerde prostat kanseri riski yüzde 25 azalıyor ve kalp sağlığı da olumlu yönde gelişiyor.