Protein diyeti kemikleri eritiyor

Aþýrý protein tüketerek kilo vermek isteyenler yaðda deðil kemik yoðunluðunda kayýplar yaþýyor. Son yapýlan araþtýrmalar osteoporozun nedenleri arasýna aþýrý hayvansal içerikli protein alýmýný ekledi.

Kemik saðlýðý yaþam boyunca en kritik saðlýk belirleyicilerinden biridir. Amerikalýlarýn nüfusun 2010 yýlýndaki saðlýk verilerinde yaklaþýk 10 milyonunda osteoporosiz görüldüðü ve 34 milyona yakýn kiþide de kemik yoðunluðunda kayýplarýn bulunduðu tespit edilmiþtir. Erken taný ve tedavilerin önemli hayat kurtarýcý etkisi osteoporoz için de geçerlidir. Kemik kaybýndaki durumu bulmak ve tedaviye baþlamak kemikte kýrýklarýn önlenmesinde önemli bir adým olduðu bir gerçektir. Kemik yoðunluðunu etkileyen birçok faktör vardýr. Yaþ, cinsiyet, ýrk, alkol-sigara kullanma durumu, aktivite yapmama ve diyetsel faktörler osteoporosizin geliþmesinde risk etmenleridir. Beslenme açýsýndan diyetin kalsiyum ve D vitamininden zengin olmasý þart. Buna ek olarak da muhakkak fiziksel aktivite yapýlmalýdýr. Eðer bu üçlüyü yaþamda saðlayamazsanýz kemiklerinizi koruma þansýnýz maalesef yok. Son yýllarda zayýflama uðruna gereðinden fazla proteinle beslenen kiþilerin kemik yoðunluklarýnda azalma ve kemikte deformasyonlarýn tespit edilmesi ne kadar protein alýnmalý sorusunu bilim dünyasýnda gündeme getirmiþtir. Çünkü protein kalsiyum ve D vitamininden sonra kemik dokusunun geliþimi ve korunmasý için oldukça önemli bir besin öðesidir.

Etteki gizli tehlike

Günde 56-72 gram proteinden fazla yiyeceklerle alýmýn kemiklerden kalsiyumun kaybýna neden olduðu kanýtlandý. Yüksek doz alýnan hayvansal kaynaklý proteinler siz farkýna varmadan kemikleri aynen bir kemirgen gibi eriterek yavaþça erimesini saðlar.

Osteoporoz tetikçisi

Yüksek miktarda proteinlerle beslenen kiþilerin idrarla kalsiyum atýmlarý artar. Bu kalsiyum kemiklerden çekilir. Unutmayýn yüksek miktarda hayvansal proteinler sülfürlü aminoasitleri fazla miktarda içerirler ve bu asitler böbrekte nötralize olamaz. Kemiklerde bu asidik reaksiyon kalsiyumun idrara taþýnmasýný saðlayarak osteoporotik kýrýklarýn da kolaylaþtýrýr. Buna karþýlýk birçok araþtýrmada yeterli hayvansal hem de bitkisel protein kaynaklarýný tüketmenin kemikte kalsiyumun kaybolmadýðýný  tam tersi kemik saðlýðýný koruduðu bildiriliyor.

Kemik yaþýný genç tutmak için

1. Zayýflama diyetinde kesinlikle yeterli protein kaynaklarýný çeþitli yiyeceklerden

almaya özen göstererek uygulayýn.

2. Süt ve yoðurt gibi kalsiyumu yüksek biyolojik deðere sahip yiyecekleri ana yemekleriniz ya da taze meyvelerle yemeye özen gösterin.

3. Günde 50-80 gramdan fazla protein almamaya gayret edin. 1 su bardaðý süt ortalama 8 g, 1 yumurta 6 g, 1 dilim ekmek veya 2 yemek kaþýðý pila-makarna-eriþte 2 g , 1 köfte kadar et 6 g, 1 tabak sebze yemeði (etsiz) 2 g, 1 adet meyve 0.6 g protein içerir.

4. Her gün yeterli kalsiyum alýp, yeterli proteinle beslenip yürüyüþ yapýn. Yürüyüþler en az kemik saðlýðýnýzý korumak için 30 dakika ve orta tempoda olsun. Stresten uzak durun. Stres hormon sistemini bozarak farklý hormonlarýn kemik üzerinde kýrýlma stresini de arttýrabilmektedir.