Protein diyeti kemikleri eritiyor

Aşırı protein tüketerek kilo vermek isteyenler yağda değil kemik yoğunluğunda kayıplar yaşıyor. Son yapılan araştırmalar osteoporozun nedenleri arasına aşırı hayvansal içerikli protein alımını ekledi.

Kemik sağlığı yaşam boyunca en kritik sağlık belirleyicilerinden biridir. Amerikalıların nüfusun 2010 yılındaki sağlık verilerinde yaklaşık 10 milyonunda osteoporosiz görüldüğü ve 34 milyona yakın kişide de kemik yoğunluğunda kayıpların bulunduğu tespit edilmiştir. Erken tanı ve tedavilerin önemli hayat kurtarıcı etkisi osteoporoz için de geçerlidir. Kemik kaybındaki durumu bulmak ve tedaviye başlamak kemikte kırıkların önlenmesinde önemli bir adım olduğu bir gerçektir. Kemik yoğunluğunu etkileyen birçok faktör vardır. Yaş, cinsiyet, ırk, alkol-sigara kullanma durumu, aktivite yapmama ve diyetsel faktörler osteoporosizin gelişmesinde risk etmenleridir. Beslenme açısından diyetin kalsiyum ve D vitamininden zengin olması şart. Buna ek olarak da muhakkak fiziksel aktivite yapılmalıdır. Eğer bu üçlüyü yaşamda sağlayamazsanız kemiklerinizi koruma şansınız maalesef yok. Son yıllarda zayıflama uğruna gereğinden fazla proteinle beslenen kişilerin kemik yoğunluklarında azalma ve kemikte deformasyonların tespit edilmesi ne kadar protein alınmalı sorusunu bilim dünyasında gündeme getirmiştir. Çünkü protein kalsiyum ve D vitamininden sonra kemik dokusunun gelişimi ve korunması için oldukça önemli bir besin öğesidir.

Etteki gizli tehlike

Günde 56-72 gram proteinden fazla yiyeceklerle alımın kemiklerden kalsiyumun kaybına neden olduğu kanıtlandı. Yüksek doz alınan hayvansal kaynaklı proteinler siz farkına varmadan kemikleri aynen bir kemirgen gibi eriterek yavaşça erimesini sağlar.

Osteoporoz tetikçisi

Yüksek miktarda proteinlerle beslenen kişilerin idrarla kalsiyum atımları artar. Bu kalsiyum kemiklerden çekilir. Unutmayın yüksek miktarda hayvansal proteinler sülfürlü aminoasitleri fazla miktarda içerirler ve bu asitler böbrekte nötralize olamaz. Kemiklerde bu asidik reaksiyon kalsiyumun idrara taşınmasını sağlayarak osteoporotik kırıkların da kolaylaştırır. Buna karşılık birçok araştırmada yeterli hayvansal hem de bitkisel protein kaynaklarını tüketmenin kemikte kalsiyumun kaybolmadığını  tam tersi kemik sağlığını koruduğu bildiriliyor.

Kemik yaşını genç tutmak için

1. Zayıflama diyetinde kesinlikle yeterli protein kaynaklarını çeşitli yiyeceklerden

almaya özen göstererek uygulayın.

2. Süt ve yoğurt gibi kalsiyumu yüksek biyolojik değere sahip yiyecekleri ana yemekleriniz ya da taze meyvelerle yemeye özen gösterin.

3. Günde 50-80 gramdan fazla protein almamaya gayret edin. 1 su bardağı süt ortalama 8 g, 1 yumurta 6 g, 1 dilim ekmek veya 2 yemek kaşığı pila-makarna-erişte 2 g , 1 köfte kadar et 6 g, 1 tabak sebze yemeği (etsiz) 2 g, 1 adet meyve 0.6 g protein içerir.

4. Her gün yeterli kalsiyum alıp, yeterli proteinle beslenip yürüyüş yapın. Yürüyüşler en az kemik sağlığınızı korumak için 30 dakika ve orta tempoda olsun. Stresten uzak durun. Stres hormon sistemini bozarak farklı hormonların kemik üzerinde kırılma stresini de arttırabilmektedir.