Protein diyetinin bedeli aðýrdýr

Et ve et ürünleri yiyerek kilo verileceði yönünde yanlýþ bir inanýþ var. Protein aðýrlýklý diyetler uzun vadede karaciðer ve böbrek fonksiyonlarýnda tahribata yol açýyor.

Yediðimiz yiyeceklerin mide ve baðýrsaklardan emilimi vücudun kullanabilme yeteneðine baðlý olarak yarar ve zarar saðlar. Bu konu saðlýklý yaþam açýsýndan oldukça önemli bir faktördür. Saðlýklý beslenme tüm besin gruplarýndan yenecek miktarda tüketmek anlamýna gelir ve bu dengeyi vücut her zaman tolere eder. Yani yarar ve zarar risk analizini vücut dengeler. Bunun yanýnda aklýmýzdan çýkartmamamýz gereken en önemli konu saðlýksýz beslenmenin olumsuz etkisi 1-2 ay gibi kýsa bir sürede deðil en az 2-3 yýllar sonra tahribat geri dönüþümsüz olarak karþýmýza çýkar. 

Tansiyonu alt üst ediyor

Ýngiliz Diyetisyenler Birliði 2013 Kasým ayýnda yayýnladýklarý raporda; sürekli et ve et ürünleri, bol yað ve tütsülenmiþ peynir yiyen az sebze-meyve tüketenlerde böbrek ve karaciðer fonksiyonlarýnýn bozulma süresinin diyeti uyguladýktan en az 2 yýl sonra ortaya çýktýðý dikkatçekiyor. Ancak böbrek ve karaciðer fonksiyonlarý bozulmaya yavaþça saðlarken yüksek protein diyetleri ilk olarak bu iki organýn fonksiyon bozulmasýndan önce insülin direncinin aynen yüksek karbonhidratlý yeme gibi yüksek proteinli yemede de oluþtuðunu bildiriyor. Sürekli hayvansal ürünlerle beslenme vücutta sývý ve elektrolit dengesini bozar tansiyon düþüklüðü ataklarýna neden olur, baðýrsak hareketlerinde azalma ile kabýzlýk, kabýzlýða baðlý fistül oluþumu ve daha uzun süre yüksek proteinli yeme ile nefroliyasiz ortaya çýkarr. Yine Ýngiltere’de yapýlan farklý bir araþtýrmada sürekli hayvansal ürünler ve yaðlý besleme uygulayanlarda kan kolesterolünde ciddi artýþ baðlý koroner kalp hastalýðý, kanda ürik asit düzeyi yükselmesi ile gut ve kardiyak aritmilerle ölüm risklerinin olduðunu kanýtlamýþtýr.

Kas ve su kaybý tehlikesi

Ekmeði kesip fazla et ve hayvansal ürünler yiyerek zayýflamaya çalýþanlarý büyük tehlike bekliyor. Yüksek protein diyeti uygulayan ve kilo da veremeyen hastalarda dengeli diyete baþlamadan önce yaptýðým önemli testler sonucunda triptofan ve insülin metabolizmasýndaki bozulmalar nedeniyle beyinde serotonin düzeyinde azalmaya baðlý olarak derin depresyon ile duygu durum bozukluðunun olduðunu gözlemledim. Araþtýrmamda; vücut analizleri sonucunda kilo kaybýnýn neredeyse yüzde 60’ýnýn su kaybý olduðunu kaydettim. Sonuç olarak hayatýnýzý çeþitlilik ve denge üzerine beslenme önerileri ile renklendirmeli sadece bir besin grubunu yükleyerek zayýflama ya çalýþmamalýsýnýz.