Psikolojik iyilik halini arttıracak programlar

Uzun süredir psikiyatri/psikoloji alanından köken alan bilginin topluma yapılandırılmış eğitim programları ile yayılmasını hayal ediyordum. Bu hayalime artık biraz daha yakınım. Çalışma arkadaşlarımla beraber Zihin Okulu’nu kurdum. Zihin Okulu şimdilik içerisinde 16 tane psikoloji eğitimi içeren bir yer oldu. Bu eğitimlerin bir kısmı sadece video şeklinde, bir kısmı online bir kısmı da yüz yüze olacak. Programı incelemek isterseniz www.zihinokulu.com sayfasına bakabilirsiniz. 

Çıkış noktam insanımızın niteliğini yükselmek. Bilgisayar kullanımını geliştirmek ve dil öğrenmek nasıl insanımızın niteliğini yükseltiyorsa, psikolojinin uygulamaya yönelik bilgilerini beceri haline getirmek de insan niteliğimizi artırır. Örneğin öfke kontrolünü öğrenmek öfkenin yıkıcı etkilerinin azalmasına sebep olabilir. Birçok kişi öfkeden dolayı çocuğunu dövüyor, eşiyle tartışıyor, trafikte kavga edip karakolluk oluyor. Evliliği geliştirmeye yönelik bir eğitim programına katılmak eşleri evliliklerinin gelişmesine yardım edip yıpranmasını engelleyebilir. Psikolojik düşünme hatalarını bilip yapmamak birçok kişiyi depresyona girmekten koruyabilir. Sirkadiyen ritmi öğrenmek geceyi gündüz gündüzü gece yapmama bilincini oluşturarak birçok gencin ruhsal iyiliğini arttırabilir. Hayatı anlamlandırma becerisi kazanmış bir kişi birçok ruhsal zorlukla daha kolay baş edebilir. 

  

İngiltere ve Avustralya’nın toplumsal psikoloji siyaseti

Eğitimini İngiltere’de yapmış bir çocuk psikiyatrisi arkadaşımla muhabbet ederken, İngiltere’de tanıdığı bir psikoloğun İngiliz hükümetinden yüksek miktarda proje desteği aldığını söyledi. Projenin konusu bilişsel hataları ve bilişsel hatalara düşmemeyi ilköğretimde öğretecek bir program geliştirecekmiş. “Tam da benim yapmaya çalıştığım şey bu” dedim. 

Avusturalya hükümeti pozitif psikoloji hareketinin önde gelen isimlerinden biri olan Martin Seligman üzerinden psikolojik iyilik hali diyebileceğimiz well-being meselesini ulusal bir siyaset haline getirmiş durumda. Mutluluk ile ilişkili faktörleri toplum genelinde eğitimler yoluyla arttırmaya çalışıyorlar. 

  

Zihin okulu eğitim içerikleri

Benim öncülüğümde geliştirilen Zihin Okulu eğitim platformunda şu anda 16 eğitim var. Eğitimlerin bir kısmı eş ilişkileri ve aile üzerine. Bazı eğitimler öfke eğitimi, nefes alma ve gevşeme egzersizleri ve beslenme psikolojisi gibi toplumsal sorunlara odaklanmış durumda. Bazı eğitimler ise sınav kaygısı, sunum heyecanı, obsesiflik ve zor kişilerle baş etmek gibi bazı kişilerin yaşadığı özel zorluklara odaklanmış durumda. 

Kanaatimce benim yaptığıma benzer çok sayıda içeriğine iyi çalışılmış, mesajları netleştirilmiş, beceri ağırlıklı, psikolojik gelişime hizmet eden programların sayısının artıp toplum geneline yayılması gerekir. Bunu başardığımızda bu ülkenin insan gücüne katkı sağlar, insanımız için hayırlı bir şey yapmış oluruz.