Psikolojik savaşa hazır olun

Tam da geçtiğimiz hafta yazdığımız gibi oldu. Havanın, dolayısıyla saha şartlarının düzelmesiyle Zeytin Dalı operasyonunun hızlanacağını söylemiştik. Nitekim ekranlara çok yansımıyor ancak saha şartları gerçekten hareket alanını oldukça kısıtlıyordu. Bir tank birliğini takip eden muhabir arkadaşlarımıza ait arazi aracının çamura saplandığını ve aracın içinin su dolduğunu biliyorum. İşte Mehmetçik böyle bir sahada operasyon yürütüyor.

Neyse ki sis ve yağmur hafta sonu dindi. Operasyon hızlandı. Türk Silahlı Kuvvetleri başarılı bir hamleyle önce Burseya Dağı’nı ele geçirdi. Daha sonra hem Burseya Dağı çevresinde hem de diğer operasyon sahalarındaki köyler bir bir ele geçirildi.

Mehmetçik planlanandan hızlı hareket etse de bu operasyonun hemen tamamlanması beklenmemeli. Bu konuda sabırlı olunmalı. Çünkü önümüzde zorlu bir süreç var. Bu nedenle Mehmetçik olabildiğince hızlı ama bir o kadar da dikkatli bir operasyon yürütüyor.  

Bu operasyon bütçesinin altı aylık hazırlandığını belirterek sahada bizi bekleyen zorlukları sıralayalım:

Olumsuz hava şartları bir müddet daha devam edecek. Bu yüzden Afrin şehir merkezini hedef alan operasyonların Nisan ayı itibariyle başlaması öngörülebilir. Edindiğim izlenime göre o tarihe kadar kırsalda saha temizliği yapılacak ve Afrin çevrelenerek terör örgütünün nefes borusu kesilecek.

İkinci zorluk bölgedeki diğer aktörlerin izlediği politika. Afrin’deki terör yapılanmasının moral çöküntü yaşadığı ve bazı teröristlerin Afrin’den kaçmaya çalıştığı söyleniyor. Ancak teröristlerin tek çıkış yolu Şam rejiminin elinde olan bölge. Yerel kaynaklardan edindiğim bilgilere göre rejim şu an teröristlerin Afrin’den çıkmasına izin vermiyor. Rejimin bu kararının ardında şu amaç yatıyor: Teröristler Afrin’de kalsın, dolayısıyla operasyon uzasın, böylece Türkiye Afrin’den sonra Menbiç’e yönelmesin. Yani amaç Menbiç operasyonunu geciktirmek.

Aktörlerin izlediği politikaya örnek olarak ABD’yi de verebiliriz. ABD’nin PKK’lı teröristlerin Afrin’e gitmesine izin verdiği sır değil. Bunu önceki gün Pentagon sözcüsü bizzat itiraf etti. Bu teröristlerin yine rejim bölgesinden Afrin’e ulaştığı tahmin ediliyor. ABD sadece bunu yapmıyor. Washington’un Zeytin Dalı operasyonu başladıktan sonra da Menbiç ve Fırat’ın doğusundaki terör unsurlarına silah yardımı yaptığı tespit edildi. ABD’nin PKK’ya verdiği silahların Afrin’de Mehmetçiğe karşı kullandığı da biliniyor.

Üçüncü zorluk siviller. Terör örgütü PKK şehir merkezindeki sivillerin Afrin’den ayrılmasına izin vermiyor. Amaçları açık. Türk Silahlı Kuvvetleri’nin hareket alanını daraltmaya çalışıyorlar. Teröristler sivillerin zarar görmesi için ellerinden geleni yapıyorlar. Ancak güvenlik güçleri hem hendek operasyonlarında hem de Fırat Kalkanı bölgesindeki faaliyetlerinde sivilleri koruyarak operasyon yapabilme konusunda çok önemli bir tecrübe biriktirdi. Teröristler sivilleri kalkan olarak kullansa da amaçlarına ulaşamayacaklar.

MENBİÇ’TE SİNİR HARBİ

Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye’nin hedefinde Afrin ve Menbiç’teki terör unsurlarının olduğunu birçok kez vurguladı. Afrin’i gözden çıkaran ABD’nin Menbiç’i kurtarmak için elinden geleni yapacağı da biliniyor. Afrin operasyonu başarıya yaklaştıkça ABD Ankara üzerindeki psikolojik baskıyı artırmaya çalışacak. Sıra Menbiç’e geldiğinde gerilimin oldukça yükseleceğini ve sinir savaşı yaşanacağını öngörebiliriz. ABD Türkiye’yi engellemek için uluslararası basın dahil tüm psikolojik harp unsurlarını devreye sokacak. Sinirlerimiz çelik gibi olmalı. Bu süreci böyle atlatabiliriz.

HARİTADA KANDİL DE VAR

ABD Türkiye’nin uzun soluklu bir terörle mücadele sürecine girdiğini anlamalı. Gelişmelere serinkanlı baktığımızda Ankara’nın aşama aşama planlanmış bir konsept oluşturduğunu görebiliriz. Buna göre ilk olarak yurtiçi operasyonlarla içerideki terör unsurları hareket edemez hale getirildi. Daha sonra Fırat Kalkanı operasyonu yapılarak Suriye’nin kuzeyindeki terör koridoru ikiye bölündü. Şimdi batıda kalan parçaya, Afrin’deki terör unsurlarına yönelik Zeytin Dalı operasyonu yürütülüyor. Daha sonra sıra Menbiç’e gelecek. Ankara’nın nihai hedefi Suriye’nin kuzeyindeki tüm terör unsurlarının bir şekilde bertaraf edilmesi. Hazırlanan operasyon haritasının Kandil’e kadar uzandığını ileri sürmek yanlış olmaz.