Puan mühendisliği

Beşiktaş’ın Karabük’e yenilmesi düş kırıklığı yarattı elbet, ama hedef açısından değişen bir şey yok. Beşiktaş hedefini kovalıyor, sadece önemli bir avantajı kullanamamış oldu. Gelgelelim, G.Saray’ın Konya’da 2 puan bırakması Beşiktaş için yeni bir fırsat alanı açtı. Hep vurguluyorum: Beşiktaş G.Saray’ınfikstürünü 2 hafta geriden takip ediyor ve G.Saray’ın puan kayıpları Beşiktaş’a can alıcı fırsatlar sunuyor. Yine haftalardır vurguladığım gibi, tam Mustafa Denizli tarzı puan mühendisliği yapılacak günler!

Beşiktaş bu kez önündeki fırsat alanını kullanmalı. G.Saray, Kayseri ve Konya (D) maçlarında 5 puan kaybetti. Şimdi Beşiktaş’ın önünde bu iki maç var, Kayseri ve Konya (D) maçlarından alınacak 6 puan Beşiktaş’ın elini fazlasıyla rahatlatır. Aynı dönem G.Saray önce F.Bahçe derbisine çıkacak, ardından Sivas’a gidecek. Beşiktaş cebine 6 puanı koymayı başarırsa, G.Saray’ın alacağı sonuçlar doğrultusunda, F.Bahçe ve Sivas (D) maçlarını çok daha stratejik biçimde planlama olanağına kavuşur. İhtiyacı olan şey biraz serinkanlılık ve akılcılık.

Beşiktaş’ın sorunu belli: Tedbirli futbol anlayışının her geçen hafta biraz daha ağır bastığı Süpsüper Lig’de yeterli hücum üretkenliği sağlayamamak. Biz sakatlıklar azalsın dedikçe artıyor tersine. Ara transfer yetersizliği bir kez daha sırıtıyor kadroda. ŞL’ne doğrudan katılım hedefi olan Beşiktaş’ın ara transferi çok daha verimli kullanması gerekirdi. Neyse, o tren kaçtı. Beşiktaş’ın hücum üretkenliğinde 4 kilit ad var: Olcay, Almeida, G.Töre, Oğuzhan. Bu dört addan en az ikisinin vasatın üstünde bir performans sergilemesi gerekiyor maç içinde.

Karabük maçında bu 4 addan sadece 2’si sahadaydı, o da dk. 36’ya kadar. Oğuzhan sakatlandı, yerine Almeida girdi, en azından 4’te 2 durumu bozulmamış oldu. Bu kısıtlı tabloya rağmen, gol girişimlerinde 14-5 üstünlük sağladı Beşiktaş. Golü bulsa maçı koparırdı da. Böyle kaybetmesi talihsizlik. Bu tür talihsizlikleri en aza indirmenin yolu belli: G.Töre ne zaman oynayacak duruma gelir bilmiyorum, ama Almeida’nın kulübede kalması lüks. Maça Atiba yerine Pektemek’i kanat forvetine koyarak başlamak daha doğru olabilirdi.Biliç’in doğrularının gelecek maçlarda artacağına inanıyorum. Not: Kritik dönemdeyiz, yeni teknik adam arayışı haberleri takımın ayarını bozar, yönetimin buna çok kesin bir tavır koyması şart.