Putin, Macron ve Avrupa'nýn güvenliði!

Fransa Baþkaný Macron'un, Rusya ziyaretinden dolayý her hangi bir beklentisi; söz konusu mu? Sorusunun cevabý: Moskova açýsýndan "Evet!"þeklindedir...

Çünkü hýrsý ve reytingi açýsýndan sorun yaþayan Macron'dan Kremlin, "Minsk Antlaþmasý" üzerinden hamle sayýlabilecek bir reaksiyon bekliyor. Minsk Antlaþmasý; Almanya, Fransa, Rusya ve Ukrayna'nýn imzaladýðý ve görevler üstlendiði bir antlaþmadýr. Bu antlaþmanýn genel çerçevesi, Avrupa'nýn güvenliðini kapsayacak bir anlayýþla hazýrlanmýþtýr. Zaten Rusya da, antlaþmanýn aslýna sadýk kalýnmasý konusunda ýsrarcý!

Moskova ziyareti öncesi, Macron'un verdiði röportaj, Rusya ve Putin açýsýndan çokça önem arz ediyor. O röportajda Macron'un, "Mesele Ukrayna deðil!" vurgusu, konuya Rusya ile ayný paralelde baktýðýný gösteriyor. Daha önceki yazýlarýmda da belirttiðim gibi Rusya, meselenin Ukrayna olmadýðý tezini; uzun zamandýr savunuyor. Bu nedenledir ki; Minsk Antlaþmasý hatýrlatmasýyla, hafýzalara Avrupa ülkelerinin güvenlik konusunu kazýyor.

Sürecin bu þekilde dizayn edilmesi, ABD ve Ýngiltere'yi haliyle rahatsýz ediyor. Küresel medyanýn "Rus Ýstilasý" þeklindeki ana baþlýklarýna bakýnca, bu rahatsýzlýk açýk bir þekilde görülüyor. Senaryolarýnda iþgal için tarih vermeleri; ABD ve Ýngiltere için bu konunun temenni (!) ve arzu (!) olduðunu ispatlýyor. Zaten Rusya'da bulunan, Amerikan destekli medyanýn, fake haberleriyle gündeme taþýdýklarý; "Emekli Rus askerlerinin" ayaklanma hazýrlýklarý içerisinde olduðu "ithamý", bunun en bariz göstergesidir. Emekli subaylar ittifaký Baþkaný Usakov'un ABD eksenli medyaya yansýyan bu haberleri yalanlamasýný da hatýrlatmakta fayda var.

ABD ve Ýngiltere'nin yukarýdaki mezkur senaryodan elde etmek istedikleri sonuç; tüm uluslararasý sistemde, Rusya'yý devre dýþý býrakmaktýr. Nihayetinde ki gayeleri ise, Rusya içerisinde çeþitli ayaklanmalar çýkartmak; dýþlanmýþ ve karýþmýþ pasifik bir Rusya istikametinde, esas hedeflerine ulaþmaktýr.

Planýn boyutu bu denli ayyuka çýkmýþken, Rusya'nýn daha ötesini bilmemesi, hiç ihtimal dahilinde olabilir mi? Bu sebepten Putin, bu bilinç ve öngörüyle hareket ediyor ve dahi konuyu zamana yayarak; garanti almadan masadan kalkmak istemiyor.

Rusya'nýn uzun zamandýr buradaki beklentisi, Avrupa; özellikle de Kýta Avrupa'sý ile Anglosakson ittifaký arasýnda keskin hattýn oluþmasýný arzu ediyor. Bununla mevcut olan gerilim ve fikir ayrýlýklarýndan, maksimum istifade etmek hedefini taþýyor.

Ukrayna konusunda, gerilim politikasý üzerinden gündem oluþturan ABD ve Ýngiltere için bu kadar sancýnýn asýl sebebi bu olsa gerek. Avrupa'yý özellikle korkutarak "savaþ senaryolarý", hatta Ukrayna'dan Avrupa'ya gelecek "göç konusu" üzerinden yaptýðý spekülasyon, bize büyük fotoðrafý açýk bir þekilde gösteriyor. Lakin Avrupa'yý ikna edemeyen ABD ve Ýngiltere; Avrupa ile Rusya'nýn arasýný nasýl bir savaþ senaryosu ile açabilecek ki?

Konu bu kadar net olduðuna göre, ABD ve Ýngiltere bu savaþa benzer bir oyuna hazýrlar mý? Tabi bir de Baltýk ülkeleri ve Polonya gibi; ABD'nin müttefikleri de var. Dikkat ederseniz, en fazla savaþ senaryosu, bu hattýn üzerinden devrede.

Bununla birlikte Macron'nun ziyaretiyle istediðini alan Rusya "Fransa'dan daha da etkili bir tavýr bekliyor mu?" sorusunun cevabý, bana göre "Hayýr" þeklindedir. Çünkü Rusya, Kiev üzerinde Fransa'nýn deðil, Washington'un etkili olduðunu biliyor.