Rusya, Kýrým’da 19’uncu yüzyýl refleksi verdi, dünya, Amerika’dan 20’nci yüzyýl refleksi bekliyor, oysa, 21’inci yüzyýlda yaþýyoruz.
Kýrým üzerinde þekillenen kriz bulutlarýný, yakýn tarihin paradigmalarýný birbirine karýþtýrarak çözemeyiz. Önümüzdeki tablo þu: Bünyesinde Birinci Dünya Savaþý’nýn izlerini taþýyan yeni tür bir Soðuk Savaþ ile karþý karþýyayýz. Karþýmýzda, Çarlýk Rusyasý’nýn 19’uncu yüzyýl günlerine özenen aþýrý milliyetçi bir lider var ve bizler, bu çaðýn insanlarý, son iki yüzyýlýn alýþkanlýklarýndan kurtulup, önce o lideri hizaya getirecek, bir daha da kimsenin bu tür bir iþe kalkýþmasýna izin vermeyecek küresel kararlýlýk göstermek zorundayýz.
Ýþ zor, zaman alacak, bazen tercih edilen yollar zafiyet olarak görülecek ama, bu sorunu, 21’inci yüzyýlýn esas hedefleri doðrultusunda çözemezsek, bütün bir yüzyýlý kaybetmek, gelecek kuþaklarý da riske atmak gibi bir durumla karþý karþýyayýz.
Slav milliyetçiliðinin izleri
Putin’in, Kremlin Sarayý’nýn, Çarlar’ýn zafer konuþmalarýný yapmasýyla ünlü Georgiyevski Salonu’nda yaptýðý konuþmada dikkat çeken iki nokta var: 1- Sovyetler daðýlýrken Rus halký en çok bölünen halk oldu, o zaman bunu sineye çekti, artýk kaldýramayýz, 2- Kosova’nýn baðýmsýzlýðýný ve kendi kaderini tayin hakkýný destekleyen batý, Kýrým konusunda iki yüzlü davranýyor. Bu iki açýklama, bir dönem proleter ideolojinin hakim olduðu Kremlin’in, Rus/Slav milliyetçiliðinin kontrolüne girdiðini gösteriyor. “Kardeþ ulus” Sýrbistan’dan alýnan Kosova’ya karþý Kýrým benim mantýðý, Ukrayna gibi hatýrý sayýlýr Rus nüfus barýndýran Kazakistan, Özbekistan, Moldova, Letonya, Estonya ve Litvanya’ya da gözdaðý...
Etnik temizliðe sahip çýkmak
Stalin, 1944 yýlýnda Nazi iþbirlikçisi olduklarý yalanýyla yüzbinlerce Tatar’ý topraklarýndan söküp Sibirya’ya gönderdi, yerlerine Ruslar’ý getirdi. Putin bugün Stalin’in gerçekleþtirdiði etnik temizliðin referandum sonucuna sahip çýkýyor, yani, bir etnik temizliðin adýmlarýný izliyor. Þaþýrmýyoruz, Çeçenistan, Bosna-Hersek, Kosova ve bugün Suriye üzerinden en çok Müslüman’ý öldürmüþ bir liderle karþý karþýyayýz. Artýk, daha fazlasýný öldürmeyeceðinin de bir garantisi yok. Çünkü o, bir etnik temizliðin günümüze sarkan referandum sonucunu önemsiyor, Ukrayna halkýnýn siyasi iradesini ise terörizm olarak deðerlendiriyor.
Ýlkeler ve halklar önemlidir
Putin’in tahmini, belli ki, kýsa süreli bir Soðuk Savaþ öyküsü yaþandýktan sonra her þeyin bir oldu-bittiye geleceðidir. Oysa dünya bu krizi, uzun soluklu, ilkeler ve halklarýn ortak talepleri üzerine dayalý bir yöntemle, 21’inci yüzyýlýn önünü açacak þekilde çözmeyi deneyecektir.
Çeçenistan’ý ezmiþ, Gürcistan’ý çiðnemiþ, Ukrayna’yý parçalamýþ bir lider, tepkinin askeri zeminli olmasýný belki çok arzu edebilir, ama, onu, dünyada, ilkeler zemininde yalnýz býrakmak en doðru yöntem olacaktýr. Ruslar, Putin liderliðinin kendilerini dünyanýn en dýþlanmýþ ulusu yaptýðýný kýsa zamanda göreceklerdir.
Çýkarýna geldiðinde imzaladýðý anlaþmalarý yýrtýp atan, kendinden güçsüz uluslara karþý askeri gücünü pervasýzlýkla kullanan ve sürekli geçmiþ çaðlarýn kavramlarýyla hareket eden bir ulus olmanýn bedeli mutlaka yaþanacaktýr.
Bu nedenle, 21’inci yüzyýl dünyasý, Putin’e siyasi yalnýzlýk, ekonomik zayýflýk ve kendi halkýna günü geldiðinde hesap verme kaderini hediye etmek zorunda. Dünyanýn en çok dolar milyarderine sahip ülkesinin günlük ihtiyaçlarýný karþýlamakta zorlanan milyonlarca vatandaþýna Putin hakkýnda nihai kararý verme þansýný yaratmamýz gerekiyor.
Putin halkýna, böyle bir kadere razý olup olmadýklarýný sormadý, bugün Kremlin Sarayý’nda duyduðu o alkýþlarýn yarýn sokakta doðacak öfke tarafýndan bastýrýldýðýný da yaþamak durumunda.
Türkiye yeni güçtür
Putin’e teþekkür borçluyuz. Ülkemizi, tahmin etmediðimiz bir öneme ve güce kavuþturduðu için. 1- Saldýrgan politikasý, NATO’nun Soðuk Savaþ sonrasý gevþemiþ ortak güvenlik anlayýþýný canlandýrdý, 2- Soðuk Savaþ bittiðinde Türkiye’nin jeo-stratejik öneminin kalmadýðýný söyleyen aklý evvelleri haksýz çýkardý, 3- Avrupa ekonomisinin enerji ihtiyacý için Kazak, Türkmen, Azeri, Kuzey Irak, hatta Ýran ve Doðu Akdeniz doðalgaz depolarýnýn hayati önemini gösterdi.
Bu denklemde Türkiye, asýl þimdi Avrupa’nýn gerçek enerji koridoru, güvenliðinin de -tekrar- stratejik ortaðý oldu.
Putin, doðalgazý ve nükleer füzelerine güvenerek dünya sistemini daðýtmaya kalktý, aslýnda dünyanýn kendine gelmesine, derlenip-toparlanmasýna yardýmcý oldu.
Tahmininde yanýldý...
Yakýnda görecek, yaþayacak...