Geçenlerde Gürcistan’ýn eski baþkaný Saakaþvili röportaj verdi. Bu röportajda Ukraynalý gazeteci Dmitriy Gordona, enteresan gizli konularý açýktan ifade etti.
Saakaþvili zamanýnda Gürcistan’ýn bölünmesi ve bölünmüþ haline imza atmasý için zamanýn Fransýz Cumhurbaþkaný Sarkozy’nin üzerinden Putin’in Saakaþvili’ye gönderdiði hakaret ve tehdit içerikli mesajlarý dile getirdi.
Röportajý dinlediðinizde anlaþýlýyor ki; Saakaþvili, Putin üzerinden derin ve kalýcý tehditler almýþtýr. Bu Rusya’nýn Gürcistan’a müdahalesi dönemindeki konudur. Lakin enteresan olaný, üzerinden yýllar geçse de Batý’nýn, özellikle Fransa’nýn bu konuda Gürcistan Baþkaný Saakaþvili’ye razý gelmesi için telkinlerde bulunmasýdýr.
Saakaþvili “bu telkin ve tehditlere bakmaksýzýn ülkemin bölünmesine imza atmadým” diyor.
Bu konuyu neden yazýmýn giriþine ekledim? Son zamanlar Rusya ve özellikle Putin’in yeni hatta eskiden hayalinde olduðu, lakin þimdi daha fazlasýyla üzerinde odaklandýðý hedeflerinden bahsetmekteyim. Yani tahminlerimi yazmaktayým.
Son yýllar eski Sovyet coðrafyasý, daha eski tanýmý ile ise Türkistan, Kafkasya, Orta Asya coðrafyasýndaki sorunlu savaþ nedeni olan bölgeler üzerinden, yeniden kýpýrdama söz konusudur.
Rusya aynen Ýngilizler gibi kendinin oluþturduðu sorunlu bölgeleri “dondurulmuþ alan” olarak iþine yaradýðý düþünmekte. Ýþine yaradýkça bu dondurulmuþ sorunlarýn ýsýtýlýp gündeme getirilmesi, zaman zaman yeni ortamýn pekiþmesi için önem arz eder.
Putin yeni dönemde Rusya’nýn içindeki sorunlardan kaçýþýn çevredeki dondurulmuþ sorunlarýn kendine gerektikçe ýsýtýlýp masaya getirilmesini hedeflemekte.
Ukrayna, Moldova, Kafkasya coðrafyalarýndaki etnik kimlikler ve dini kapýþmalar üzerinden okuma yaparsak, Dnestryani ve yahut Osetya bölgesi, Abhazya ve yahut iþgal edilmiþ Azerbaycan topraklarý olan Karabað meselesinin zaman zaman gerilimle ortaya çýkan geliþmelere sahne olmasýnýn arkasýndaki hikaye budur.
Putin eski coðrafya ile yeniden birlik peþinde. Lakin bu birliði kendinin dili ile desek Petersburg sokaklarýnýn öðrettiði dille inþa etmek istiyor. Tehdit güçlünün hegemonyasý ve kriminal bakýþ açýsý ile konuya hakim olabileceðini umut etmekte.
Açýk söylemek gerekirse Batý’nýn da özellikle ABD ve Ýngiliz ittifakýnýn da geniþleme planlamalarý içindeki bu coðrafya, esasýnda Rusya ile masaya otururken kullanacaðý alanlardýr.
Anlaþýrsa Rusya ile anlaþacaðýný hayal etmekte. Peki bu coðrafyadaki ayaklanmalar ve yahut Rusya aleyhindeki tutumlar ne zamana kadar gerekli olur? Tam da bunu anlatmak istemekteyim! Masaya otururken Rusya ile konuþulacak konularýn ve elindeki kozlarýn fazlalýðý ve kendinden yana olmasý Anglo-Amerikan ittifak ile Rusya arasýndaki iliþkileri de etkilemekte.
Belarus Baþkaný ikide bir, Batý ile Rusya arasýndaki rekabeti kendi lehinde kullanma yolunu tercih etmiþ durmakta. Her ne kadar da ittifak halinde olsa da, Lukaþenko zaman zaman Putin’i Batý ile ittifak kurmakla tehdit etmekte.
Lakin eski Sovyet coðrafyasýnda, yeniden Rus dili etkisinin artýþýnýn gözle görülür hale gelmesi, Rusya’nýn bu konuda baskýcý tavrý, büyük hedefin küçük adýmlarýnýn sinyalini vermekte.