Londra Mahkemesi, eski FSB (Federal Güvenlik Kurumu’nun) görevlisi olan Aleksandr Litvinenko’nun ölümünde, Putin’in emrinin olabileceði iddiasýný kuvvetli ihtimal olarak deðerlendirdi.
Putin’in Batý ile olan sorunlarýna biri daha eklendi gibi. Önümüzdeki haftalarda dünya liderlerinin Münih’te katýlacaðý toplantýya Putin’in gitmeyeceðini söyleyen sözcüsü Peskov, bunu Rusya Baþkaný’nýn yoðun çalýþma ajandasýna baðlasa da, Putin’in Avrupa’dan çýkacak kararlarýn þahsýna yönelik “yeni tehdit oluþturma ihtimalinden rahatsýzlýk duyabileceði” gibi yorumlar da artýk yapýlmakta.
Rusya Devleti’nin emperyalist ufkunun taþýyýcýsý olarak kendini gören Putin’in, Bolþevik ihtilalinin mimarý Lenin’in tarihteki rolünü eleþtirmesi ve onun adýmlarý yüzünden “Rusya’nýn altý mayýn kaplý” demesi, Putin’in yapmak istediklerini net olarak ortaya koymakta.
Putin, Lenin’i eleþtiriyor ve “ihtilalin yapýlmamasý gerekiyordu” demesi de, Rusya toplumunda devlet adamlarýnýn nadir dile getirdiði, hatta açýktan hiç konuþmadýðý konuydu. Putin bu tabuyu kaldýrmakla, esasýnda Çarlýk Rusya’sýnýn hedeflerinin kendinin siyasi profiline uygun olduðuna da iþaret ediyor.
Putin hedeflerini geniþ belirlemekle aslýnda, mevcudu koruma altýna alma stratejini kurgulamakta.
Gerçi Amerikalý analistlerce Putin, jeostrateji belirlemede sadece 2 seneyi kurgulayabiliyor. Yani sadece 2 senelik öngörüsü vardýr. Bunun doðru tespit olduðunu, son yýllardaki siyasetinin geliþ gidiþlerindeki tutarsýzlýklarla da ölçebiliyoruz. Rusya’daki muhalifleri, “Putin sonrasý muhakkak kaos olur. Lakin onun varlýðýyla gelecek felakettense, ondan sonraki kaos daha kýymetlidir” düþüncesine hâkim.
Rusya’nýn Putin medyasý, uzun yýllardýr öyle bir Putin profiliyle toplumu doyurdular ki, herkes zannediyordu ki, “Putin tam bir bahadýrdýr”.
Aslýnda uçak meselesinin ardýndan Putin’in dinmeyen öfkesinin esas nedeni de budur. Durmadan Türkiye’yi provoke eden eylemler yapmakta. Resmi medyasý, Türkiye’yi hor gören yayýnlarýný durdurmamakta ve hatta nefreti körüklemektedir. PKK’ya desteðini artýrmak için tam da bu durumu kullanmaktadýr.
Kendince Türkiye’ye ayar vermekte. Oysa kendisi ayar beklemekte. Putin, Rusya’yý bayaðý sýkýntýya sokmaktadýr. Çünkü açtýðý bu travmayla, ilerideki yýllarda ancak açýlan yaralarý tedavi etmeye zaman harcayacaktýr Rusya. Rusya’nýn güçlü ve demokratik olmasý bölgenin refahý için de önemlidir. Putin’in öfke ve silahla yönetmeye gayret ettiði bölgenin, uzun süre çile göreceði de aþikârdýr.
Putin köþeye sýkýþtýkça, hýncýný komþusu olan ve Batý ile iliþkileri iyi ülkelerden de ziyadesiyle alma hesabýnda.
Bakýn Moldova’da ayaklanmalar baþladý. Azerbaycan bayaðý sýkýntýlý döneme ayak basmaktadýr. Ekonomik durum ve devalüasyon, insanlarýn itirazlarýna neden oldu.
Moldova’nýn Avrupa Birliði’ne yaklaþmasýna isterik biçimde itiraz eden Putin, Prednestrovya bölgesindeki Moldova karþýtý savaþý, yeniden tetikleyecek havada.
Azerbaycan’da etnik zeminde, Rusya ve Ýran kontrolündeki gruplarý meydana çýkartmayý hedeflediðinin sinyallerini de almaktayýz.
Günün birinde Gürcistan’a girdiði gibi, bu bölgelere de askerle girme ihtimalini hep göz önünde bulundurmak þarttýr. Bu ismi konulmamýþ savaþta ABD’nin ne yapacaðýný anlamak iþin esasýdýr. Çünkü tarih ne yazýk ki, kötü örneklerle dolup taþtý. Zamanýnda Ýngilizler, Ruslarla anlaþtý ve haritayý belirlerken Kafkasya, Orta Asya, Balkanlar gibi bölgelerdeki mücadeleci insanlarýn kullanýldýktan sonra ortada býrakýldýðý da bir gerçektir. Þimdi tekrar ayný tablo, yeni versiyon, yeni aktörlerle tarih sahnesine sunulmaktadýr. Fakat bu defa kimin ve ne zaman kazanacaðýný kestirmek ve kazanmanýn sonucu kiminle anlaþýlacaðý muallaktýr.
Zira Rusya’nýn bu kadar ileri gitmesi, elinde nükleer gücün mevcudiyeti, ABD’nin Putin’i kafaya koymasý, Putin’in ABD’ye kafa tutmasý, esasýnda bölgenin uzun zaman vekâlet savaþýna devam edeceðinin iþaretidir.
Lakin burada esas mesele, Türkiye’nin pozisyonunun ne olacaðýdýr. Türkiye o kadar önemlidir ki, sadece bugün için deðil, yarýn ve yarýnlar için Türkiye’nin korunmasý Erdoðan’ýn liderliðinin daha da güç bulmasý ve Ýslam âleminin geleceði olmalýdýr, hedefteki ana baþlýklar... Bunu göremeyen gafillerle uðraþmaya ise asla zaman yok...