Günlerdir, Kuzey Irak’taki referandumla ilgili, Rusya neden beklentinin aksine pek sert beyanlarda bulunmadý.
Evvela dikkat etmemiz gereken bir husus vardýr! Rusya; devlet yapýsý olarak federatif bir yapýdýr. Ve Rusya için bir halkýn kendi arzularýný özerklik çerçevesinde gerçekleþtirebilmesi, kuruluþ felsefesine göre kabul edilirdir. Lakin burada sýnýr mevcut! Rusya’nýn; Kuzey Irak’ta özerklik isteyen Kürtlere destek vermesi normaldir. Lakin baðýmsýzlýða “evet” demesi, mümkün deðil.
Gayet net; Irak’ýn toprak bütününü tehdit oluþturacak duruma “evet” demesi, Rusya'daki Tataristan, Daðýstan, Çeçenistan, Baþkurdistan gibi Türk Müslüman özerkliklerin, yarýn baðýmsýzlýk isteklerine kapý açmýþ olur! Bu Rusya’nýn çöküþü anlamýna geliyor. Dolayýsý ile Rusya için Kuzey Irak’ta özerk Kürdistan vilayeti, Irak topraklarýnda desteklenecek durumdur.
Ýkincisi; Rusya, Ukrayna’da Donetsk ve Luhansk bölgelerinde, etnik Ruslara karþý, etnik temizleme veya demografik yapý deðiþikliðine isyan etmiþken, Kerkük’teki Türkmenlere yönelik temizliði kabul edemez. Aksi takdirde Ukrayna'daki taleplerini çürütmüþ olur. Diðer taraftan Rusya Kýrým’ýn referandumuna herkesi razý yapmaya gayret içindeyken Erbil’in referandumuna sert çýkamaz.
Rusya; Türkiye ve Ýran’ý karþýsýna almadan, baðýmsýzlýða asla sýcak bakmadan, Kürtlerle kargaþa ortamýnda diyalog kurmaktan yanadýr. Bölgede herkes kavgalýyken, hakem rolünü Amerikalýlara kaptýrmak istemiyor. Bu durumda baðýmsýzlýða asla sýcak bakmadan, sakin bir dil kullanarak, masada “arzu edilen ve davet edilen güçler” olarak itiraf edilen devlet olmanýn peþinde. Bu durum; Rusya’yý ileride, hep eski Sovyet coðrafyasýndaki bölgelere hâkimiyeti konusunda eli güçlü durumda söz sahibi yapmasýna hizmet edecektir.
Unutmamak lazým; Rusya, kýzýl Kürdistaný bir zamanlar, Türkiye karþýtý güç olarak, NATO ortaðý Türkiye için ve bölgesindeki Türk Müslüman toplumlarla ittifakýný bypass etmek için hep kullandý. Türkiye’nin; Kafkasya’da ve Rusya’da ciddi karþýlýðý vardýr. Bugün deðil lakin bu Tatar, Çeçen, Baþkurt, Azerbaycan, Özbek, Saka ve Çerkez gruplarýnýn Türkiye baðý, o kadar boþaltýlmalarýna raðmen halen zinde. Rusya bunun ileride sýkýntý olacaðý ihtimali üzerine, Irak'taki yapýyý Suriye'deki Kürt kozunu kullanabilecek koz olarak okumaktadýr.
Putin; Erdoðan’ý kesinlikle kaybetmek istemiyor. Çünkü O’nu, dünyadaki denge açýsýndan ciddi þahsiyet olarak yorumluyor. Türkiye ve Erdoðan’ýn tutumu, Putin’i “tek hedef” durumundan kurtaran gerçekliktir. Türkiye'nin; Rusya’nýn etki alanýndaki gücü, tarifi þimdilik anlaþýlmayan bir durumdur. Putin bunun farkýnda! Devletçi yapýsý, Rusya’yý baskýlardan kurtarma arzusu ve Amerikan siyasetinin kendisini bitirme ihtirasýný bildiði için, Türkiye ve Erdoðan, O’nun için tarifi olmayan bir destektir. Bundan dolayýdýr ki; Rusya medyasýnda ciddi sesi olan Ermeni ve Yahudi lobisi, hiç durmadan Türkiye karþýtý kamuoyu oluþturma gayreti, her gün daha da artmaktadýr. Bu durumun Anglo Sakson ittifaký ve Ýsrail lobisi tarafýndan zinde tutulmasý, göz ardý edilmeyen ciddi durumdur.
Þimdi Rusya; Suriye ve Irak'ta, aynen Türkiye gibi devlet bütünlüðünü savunuyor. Rusya; diðer taraftan da, bu karýþýk ortamda petrol fiyatlarýnýn artacaðýný umuyor. Savaþ olduðunda silah satýþý artar ve bu Rusya ekonomisi için katký niteliðindedir. Dolayýsý ile Putin’in bundan daha fazla sertlikte konuþmasýný beklemek doðru deðil. Rusya; bu durumda bölgede aktif olup, herkesle diyaloðunu pekiþtirecektir. Rusya’nýn kendi kaderi buna baðlýdýr. Türkiye'de yaþayýp da, halen Türkiye'nin deðerini ölçemeyen gafillere, “bu Milletin kodlarýný tekrar okuyun” teklifini yapýyorum. Ýlmi siyaset yolu, þu anda en fazla ihtiyaç duyulan yoldur. Ne küçük düþeceðiz, ne de küçük göreceðiz! Türkiye hem kendisinin, hem de âlemi Ýslam’ýn kaderini; ilmi siyaseti, milli kodlarý, devlet aklý, siyasi ve milli iradesi ile belirleyecek güçtedir. Birilerinin korku senaryolarýna gelince, bu da Türkiye’ye yönelik operasyonun bir parçasýdýr. Yolu, imaný ve davasý olanlarýn, hedefe varmasý kuþkusuzdur.