Ankara ile Þam arasýnda devam eden diyalog arayýþlarýnýn sahadaki kaostan beslenen fýrsatçýlarý ve en baþta da PKK terör örgütünü rahatsýz ettiði çok açýk.
Geçen hafta önce Kayseri'de Suriyeli sýðýnmacýlara, eþ zamanlý olarak Suriye'nin kuzeyinde Türklere karþý sahnelenen provokasyon kýsa sürede sönümlendi, saldýrganlara bayrak itinayla öptürüldü ama PKK cenahýndaki huzursuzluk dinmiyor.
2012'den beri ABD eliyle semiren PKK iþgal ettiði alana hakim olamadý.
Son olarak Þam yönetimiyle uzlaþarak legalleþmeyi umuyordu, o da olmadý.
Tam da bu yüzden rasyonel bir diyalog zemini arayan Ankara ile Þam'ý sabote etmeyi deniyor þimdilik.
SÜRECÝN KISA TARÝHÝ
Bu sürecin nasýl oluþtuðunu anlamanýz için kýsa bir kronolojiyi takip etmenizi isteyeceðim. 2024 baþýndan baþlayan bu çizelgeyi biraz kendi takibim biraz güvenlik ve diplomatik kaynaklardan edindiðim izlenimle oluþturduðumu belirtmeliyim.
- Ankara – Þam iliþkileri Arap baharý ve Suriye iç savaþýyla beraber gerildi ve koptu.
- Uzun süren iliþkisizliðin ardýndan dönemin Dýþiþleri Bakaný Mevlüt Çavuþoðlu Suriyeli mevkidaþýyla Ekim 2021'de ve Mayýs 2023'te iki kez görüþtü, aþaðý yukarý bir çerçeve belirdi ama devamý hemen gelmedi.
- 2024'ün baþýnda baþka bir arayýþ baþlamýþtý. ABD'nin Irak'tan çekileceði konuþuluyordu. Bu esnada Moskova'nýn Suriye Özel Temsilcisi Lavrentiyev SDG'ye hitaben "er ya da geç ABD Suriye'den de çekilecek, o zaman derdinizi Þam'a anlatýrsýnýz" deyince...
- ...PKK panikledi. Þam ile görüþtüklerini duyduk o aralar. Hatta SDG'nin Suriye rejimini uzlaþmaya ikna etmek için "petrol paralarýný paylaþmayý (iþgal ettiði Suriye petrolünün parasýný yani) ve muhaliflerin kontrolündeki bölgeyi beraber geri almayý teklif ettiði de söylendi.
- Ama anlaþma olmadý, 8 Nisan'da SDG, Þam ile görüþmelerden sonuç alamadýðýný ilan etmek zorunda kaldý.
- Ve Aralýk 2023'te kabul ettiði sözde anayasaya dayanarak iþgal ettiði bölgelerde 30 Mayýs'ta yerel seçime gideceðini duyurdu SDG. Bu arada sözde anayasa mevcut Suriye'yi yok sayarak hayali bir Suriye üzerinden haritalar çiziyor.
- ABD Ýsrail ve Ukrayna ile meþguldü, taraflarda bir "Suriye yorgunluðu" vardý ama Türkiye gayet zindeydi. Sahada seçimlere itirazlar, aþiret ayaklanmalarý oldu. Seçimler 11 Haziran'a ertelendi. Türkiye yine devreye girdi. ABD de "þartlar uygun deðil" diyerek engelledi SDG'yi. Seçimler bu kez belirsiz bir tarihe ertelendi.
- Suriye Devlet Baþkaný Esed iþte bu geliþmelerin ardýndan yaptý "Türkiye ile görüþmeye hazýrýz" açýklamasýný. (Þam'ý ikna eden þartlarý 9 Temmuz tarihli yazýmda anlatmýþtým.)
PKK-SDG-DEM KOROSU
Sürecin kýsa tarihi böyle. Esed ile Erdoðan arasýndaki "görüþürüz" düeti PKK/SDG'yi fena inletiyor ama.
SDG elebaþý Mazlum Kobani, sözde özerk yönetim eþ baþkaný Koçer, güya Suriye Demokratik Konseyi, PKK'ya iltisaklý sözde çeþitliliði temsilen 33 parti peþ peþe açýklamalar yapýp taraflarý "tehdit" (!) ettiler.
Gerekçeleri Suriye'yi korumak (!), Suriye halklarýnýn haklarý (!), halklarýn iki baþkentin yakýnlaþmasýna direneceði (!?), "Suriye'nin geleceðinin çalýndýðý (?) gibi illüzyona dayalý bir dolu zýrva. Yersen tabii.
Þunu da atlamayalým ayrýca. Terör örgütü Türkiye sözcüsü DEM Parti de PKK/SDG ile eþ zamanlý olarak katýldý ayný koroya. Söylediklerinin
MECLÝSTE PKK PROPAGANDASI
Önceki gün TBMM'de bir þahýs þöyle dedi mesela: "Suriye ve Rojava'da savaþýn bitmesi için Kürtlerle diyalog kurulmalý, Mazlum Kobani ile görüþülmelidir".
"Kürtler"den kastý PKK'nýn Suriye kolu SDG. Kobani de SDG'nin elebaþý.
Bunu söyleyenin DEM'li Ömer Öcalan olduðunu aktarayým da tam olsun.
Terörist baþý Öcalan'ýn yeðeni, PKK'nýn borazaný olmak dýþýnda hiçbir özelliði olmayan Öcalan'larý sýrayla Meclise sokuluyor biliyorsunuz.