Q7 iyi marka mý?

Quaresma’nýn Beþiktaþ’taki verimi sýfýra yakýn. Yaklaþýk 110 maçýn 73’ünde görev almýþ... Ýki yýlda bir lig boyu kadar oynamamýþ! 74 Süper Lig maçýnýn ancak 46’sýnda sahada! Yýldýz olduðunu hissettiren 10 maçý ya var ya yok!

Ýnter 18 milyon avroya alýp Beþiktaþ’a 7’ye verdi onu. Zararýn neresinden dönülürse kârdýr hesabý. Beþiktaþ þimdi bunu yapacak... Baksanýza 7.3 milyon avro Ýnter’e, 3 milyon menajere (Adam futbolcudan iyi götürmüþ!) ödenmiþ, 3 milyon 750 bin avro da kendine yýllýk garanti net ödeme var. Evinde otursa bu parayý çatýr çatýr alýr. Ödenen paralarý iki yýla bölerseniz adamýn yýllýk maliyeti 9 milyon avroya gelir. (Aylýðý bizim paramýzla 865 bin lira ediyor!) Buna yakýn bir parayý hizmet almadan bir yýl daha ödemekten kurtulmanýn yolu, onu üç-on paraya da olsa satmaktýr. “Quaresma!” diye tutturanlar duruma bir de buradan bakmalýlar. Hemen þunu da eklemek gerekir. Yýlda üç-dört maçta gösterdiði güzelliði ve yararý 25-30 maça çýkarsýn, o adam o zaman ayaklarýndan öpülür. Ancak gösteremiyor. Yoksa hâlâ Barselona’da olurdu... Quaresma’nýn gönderilmesi deðil, bunun için izlenen yol irdelenebilir ancak. Beþiktaþ’ýn pazarlama yöntemi pek tutarlý görünmüyor.

Hazýrlýk maçlarý

Beþiktaþ’ta M.City’ye karþý takým olma isteði ve bireysel çabalar çok iyiydi. Ýki gün aradan sonra M.Haifa karþýsýnda ‘takým olma’ çabasý da bireysel sivrilme de gözlemedik. Hatta ilk maçýn iyileri ikinci maçýn kötüleri oldu... Ýlk maçýn yetersizlerinin kimisi ikincisinde daha iyiydi. Beþiktaþ içinde bulunduðu koþullarýn elverdiðince kimliðini bulacak, bunu biliyorum. Þimdiden görünen ve deðiþeceðine inandýðým o ki; bu takýmda kaleye(tek kaleci var), kenarlara (Sol taraf da sað taraf da yedeksiz), orta alana (üretim kalitesini önemli ölçüde tek adam Fernandes’e baðlamýþ. Onun olmadýðý zamanlarýn önlemi alýnmalý) ve hücuma mutlak adam eklenmesi gerektiði. Þimdilik bu kadar.

Üç hakem - Beþ hakem

Son Avrupa Þampiyonasýnda da 3 hakem altý göz ile bile topun çizgiyi geçtiðini kaçýrdý, ama gene de 5 hakem uygulamasý iyi iþ yaptý.

‘Üç hakem mi beþ hakem mi’ tartýþmasýný UEFA ve FÝFA Baþkanlarý Platini ve Blatter sürdüre dursunlar, beþ hakem Avrupa Þampiyonasýnda dolaylý da olsa önemli bir deðiþime etki etti.

Hakem, yardýmcý hakem ve çizgi hakeminin altý gözle baktýðýný bilen futbolcu, artýk ceza alaný içinde itip-kakmaya, çekip-býrakmaya eskisi kadar cesaret edemiyor. Ceza alaný içinden kafa golleri G.Afrika Dünya Kupasýnda %12 iken son Avrupa þampiyonasýnda %40’a çýktý! Bunda altý göze yakalanmamak için faullerden kaçma çabasýnýn rolünü kabullenmek gerekir. Son Avrupa Þampiyonasý grup maçlarý aþamasýnda ceza alaný içinde hiç ‘aldatma’ saptanmayýþýný da buna yormak gerekir.

Dilerim bu durum bizim liglerimize yansýr. Hakemler her þeyi iyi görür, futbolcular bundan çekinerek kural dýþý tutumlarýndan uzaklaþýr. Öyle her düdüðe boyun damarlarýný þiþirerek karþý çýkan þýmarýk oyuncular da kendilerine bir çeki düzen verirler.

Gün ola harman ola

Rakip kulüplerin, batan geminin malý örneði Beþiktaþ’ýn önemli sporcularýný aparmalarý zaman içinde futbol dünyamýza olumsuz yansýyacak. Fenerbahçe’nin ‘güvence verme yoluyla’ Egemen’i ayartmasý gibi.

Egemen’e parasýný ödememesi Beþiktaþ’ýn özür kaldýrmaz bir hatasýdýr.

Ancak Fener’in fýrsatçýlýðý da hiç sevimli kaçmamýþtýr. Fener otuzunu geçmiþ oyuncuya ‘iþ garantisi vermese’ Egemen Beþiktaþ’a dayatamazdý.  Burada bir “Gün ola harman ola!” durumu yaratýlmýþtýr.

Fener’in geçen yýlki zor durumuna o dönemki Beþiktaþ kulübü baþkanýnýn “Fenerbahçe’miz” sözüyle yaklaþmasý kulak arkasý edilmemelidir. Beþiktaþ’ýn yaptýðý ile Fenerbahçe’nin fýrsatçýlýðý oldukça ters düþüyor.

BIKTIK, USANDIK

l Kulüplerin transfer planlarýný önceden yapmayýp, son dakikalarda arayýþlara girmelerinden býktýk usandýk.