Racon

Aslýnda bir klinik vak'a söz konusu.

Ama medyamýzýn hastalýklý yapýsý, bu tür klinik vak'alarý da bir süre içinde barýndýrýyor, gündem olmasýna imkan saðlýyor.

Adam, ya da duvar dibi yaratýklarýndan oluþan bir internet sitesi, ya da kuþtan kurttan isim seçen bir özel yapýlanma, büyük harfle “DEVLET” adýna racon kesiyor.

“DEVLET”in kime güvendiðini, kime güvenmediðini, kimin ne zaman boynunu kýracaðýný on(lar)dan öðreniyoruz.

Öylesine “DEVLET” adýna konuþuyor(lar) ki, adeta “DEVLET” gücünü kullandýklarýný hissediyorsunuz.

Bir parmak oynatmasýyla yazarlarý deviriyor, hani deyim yerindeyse öldürüyor, diriltiyor(lar).

“Ene rabbüküm'ül âlâ”deyiþi vardýr ya hani Firavn'ýn.

Nihayet bu yapýnýn bu gücü Cumhurbaþkaný'ndan aldýðý izlenimleri yaygýnlaþtý da ya da Ak Parti teþkilatýnda “Bu adam(lar) bizim adýmýza racon kesiyor intibaý veriyor ve bizim bunu savunmamýz zorlaþýyor” gibi serzeniþler yukarýlara taþýndý da, Sayýn Cumhurbaþkaný,  önce, aylar önce, “Benim adýma yalnýz sözcüm konuþur” deme gereði duydu.

Ama yetmedi, adam(lar) devlet adýna racon kesmeye devam etti. Bu defa sayýn Cumhurbaþkaný çok daha net “Kimse benim adýma racon kesemez” dedi, bir de ilavede bulundu: “Racon kesilecekse bunu da ancak ben keserim, bu böyle biline!”

Racon böylece devlet dilimize girmiþ oldu.

Racon, þu anda kullanýlan muhtevasý ile, yer altý dünyasýnda “Hakim güç” adýna -ki buna Kabadayý denir, Baba denir- konulan kuralý, tayin edilen haracý ifade eder. “Buralarýn raconu budur” denir, “Buralarda raconu falanca baba keser” denir vs. Siyaset adýna sýkýntýlý bir kelime racon. Racon, hukukun ulaþamadýðý alaný ifade ediyor çünkü. Onun için devlet diline girmese daha iyi olur.

Devletin dýþýndaki alanda ise, gerçekten böyle kerameti kendinden menkul adamlarýn racon keser hale gelebilmesi, ayrý bir pörsümeyi ifade ediyor.

Aslýnda dikkatli bakýldýðýnda “DEVLET” adýna konuþmak, bütünüyle Cumhurbaþkaný adýna konuþmak anlamýna gelmiyor.

Daha geniþ bir þey var “DEVLET”te.

Bir tür Fuat Avni'lik var. Sanki MÝT adýna da konuþuyor izlenimi verilmek isteniyor. Oralardan bilgi alýnýyor, birilerinin hesabýnýn oralarda kesildiði kanaati oluþturuluyor. Adam bir parmak oynatmasýyla medyaya yeni düzen verebileceðini söylüyor. Bunu Cumhurbaþkaný yapmaz. Bunu aslýnda MÝT bile yapmaz. Emniyet Ýstihbarat bile yapmaz. Çünkü bunlarýn tamamý hukuka baðlý çalýþýr. Ama bu yeni tür “Fuat Avni”lerin hukuk çerçevesi diye bir kaygýlarý yok. Nerede ise hukukun bile “racon kesme” formatýna indirgenebileceði izlenimi vermeyi tercih ediyorlar. Bu da sanki “Bu dönemin Zekeriya Özleri” ile birlikte hareket edildiði algýsýný oluþturuyor. “Zekeriya Öz tipi” sözümona hukuk uygulamalarýnda, sabahýn 5'inde kimin kapýsýnýn çalýnacaðý bilinmezdi, öylesine güçlüydü “Zekeriya Öz tipi”, TV kanalýndan parmak sallayan adam(lar) þimdi böylesine racon kesiyorlar.

Racon!

Aslýnda bence Sayýn Cumhurbaþkaný'nýn “Benim adýma kimse racon kesemez” demesi, klinik vak'ayý çözmek adýna yeterli deðildir.

Belki de bir bakmak lazým! Racon kesilmiþ mi, kim kesmiþ, neden kesmiþ, bunun maðdurlarý var mý, adam(lar) racon kesme yetkisini kimden, nereden alýyorlar, Sayýn Cumhurbaþkaný böyle “Falanca yerlerde racon kesebilirsiniz” gibi bir yetki vermediðine, vermeyeceðine göre, bunlar hangi cesaretle Cumhurbaþkaný adýna racon kesmeye yeltenebiliyorlar? Hani böyle racon kesenler hakkýnda da “DEVLET”in bir tavrý olmalý deðil mi? “DEVLET” ne zamandan beri böyle taþeron raconcular kullanýyor olabilir ki?

Tabii ki “DEVLET”in bir takým adamlara racon kesme yetkisi vermediðini biliyorum.

Ama nasýl bir ortamda yaþýyoruz ki, adam(lar) uzunca süredir üstelik Beyoðlu'nun arka sokaklarýnda deðil, medya ortamlarýnda “DEVLET þunu yapacak” diye racon kesiyor ve biz klinik vak'a haline gelmeden buna mani olamýyoruz. Neden, nasýl?

Bu adam(lar)ýn güven mektubunu alýp temiz kaðýdý oluþturanlara ise, eskiden kullandýklarý temiz kaðýtlarýnýn þimdi çöpte olduðunu hatýrlatmak isterim.