Ramazan ayının ve bayramın aile hayatına etkisi

Aile terapileriyle uğraşanlar ailede ritüellerinin olmasını önemserler. Ramazan ayı yeme içme ve uyku düzenimizi değiştirdiği gibi ailelerin gündelik hayat akışına yeni ritüeller ekleyerek etki yapar. Örneğin Ramazan ayı aile üyelerinin birlikte yemek yemesi açısından diğer aylardan istatistiksel olarak bariz üstün. İftar ve sahur hem küçük ailenin hem de büyük aile üyelerinin bir araya gelmesi için doğal bir vesile.  Bu anlamda iftar ve sahurlar aile olmaya katkı sağlar denebilir. 

  

Aile dostu camilerde teravih namazı

Ramazan ayının ritüellerinden biri de teravih namazları. Ailece teravih namazına gitmek nadir bir durum değil. Özellikle “aile dostu olan camiler” küçük çocuklarla birlikte teravi namazına gitmek için uygun. Aile dostu cami kavramıyla avlusu olan camileri kastediyorum. Anne baba teravih namazı kılarken çocukların cami içinde veya avluda koşturabildikleri camiler “aile dostu camiler” kapsamına giriyor. Bu türden camiler aileler için büyük imkân. Bu sebeple de camileri aile dostu haline getirmekte fayda var. 

  

Ramazan ayının yardımlaşma davranışına etkisi

Ramazan ayı ihtiyacı olanlara karşı yardım etmenin en yüksek olduğu zaman aralığı. Hem zekât hem de fitrenin bu ayda verilmesi yardım etme davranışını yükseltiyor. Birçok ailede ihtiyacı olan birinin bulunması ve yardımın yapılması sürecinde eşler arasında olumlu etkileşim yaşanıyor. Eşlerin beraber yardım etmesi, aralarındaki bağa manevi bir unsur eklemesi açısından önemli. 

  

Ramazan ayı ve bayramın ritüelleri

Ramazan ayı ve bayram kutsal olduğu kadar aynı zamanda aileler için ritüel demek. Ritüeller toplumsal yapının ve sosyal adetlerin devamlılığını sağlayan bir unsur. Bayramın ilk ritüeli bayram namazı ile erken saatte başlıyor. Babaların çocukları ile birlikte bayram namazına gitmesi, çocukların dini hayatlarının ilk anılarından biri oluyor. Bayramın ikinci ritüeli bayramlaşma töreni. Genellikle ailenin en büyüğünde bir araya gelinerek yapılan bayramlaşma, en önemli büyük aile ritüeli.  Herkesin bir araya gelmesi ve birebir etkileşim sağlaması açısından özgün bir ritüel. Bayramın üçüncü ritüeli çocuklara şeker, lokum veya para verilmesi. Birçok çocuk için bayram önemli bir harçlık biriktirme zamanı. Bu sebeple de canlı çocukluk anılarımızın önemli bir kısmı bayramlar üzerinden. Bayramın dördüncü ritüeli akrabaların ziyareti. Ev ev dolaşma şeklinde olan bu adet sosyal etkileşim açısından oldukça özgün bir ritüel. 

  

Bayramda küsler barışır

Bayramın aileler için önemli fonksiyonlarından biri küslerin barışması için vesile olması. Bazen eşler kavga edip, içlerinden biri evden ayrılabiliyor. Aslında yeniden bir araya gelmek istiyorlar. Ama bu işin bir de inat ve onuru kırılmadan geri dönmek isteme tarafı var. İlk adım atan olmak kolay değil. Bayram iki taraflı bir araya gelmenin doğal vesilesi olmuş oluyor. İlk adımı bayram atmış oluyor. Eşler de bayramın ruhuna eşlik ediyorlar. 

 Bu arada tüm okuyucularımın bayramını kutlarım. Hayırlı bayramlar olsun.