Aile terapileriyle uðraþanlar ailede ritüellerinin olmasýný önemserler. Ramazan ayý yeme içme ve uyku düzenimizi deðiþtirdiði gibi ailelerin gündelik hayat akýþýna yeni ritüeller ekleyerek etki yapar. Örneðin Ramazan ayý aile üyelerinin birlikte yemek yemesi açýsýndan diðer aylardan istatistiksel olarak bariz üstün. Ýftar ve sahur hem küçük ailenin hem de büyük aile üyelerinin bir araya gelmesi için doðal bir vesile. Bu anlamda iftar ve sahurlar aile olmaya katký saðlar denebilir.
Aile dostu camilerde teravih namazý
Ramazan ayýnýn ritüellerinden biri de teravih namazlarý. Ailece teravih namazýna gitmek nadir bir durum deðil. Özellikle “aile dostu olan camiler” küçük çocuklarla birlikte teravi namazýna gitmek için uygun. Aile dostu cami kavramýyla avlusu olan camileri kastediyorum. Anne baba teravih namazý kýlarken çocuklarýn cami içinde veya avluda koþturabildikleri camiler “aile dostu camiler” kapsamýna giriyor. Bu türden camiler aileler için büyük imkân. Bu sebeple de camileri aile dostu haline getirmekte fayda var.
Ramazan ayýnýn yardýmlaþma davranýþýna etkisi
Ramazan ayý ihtiyacý olanlara karþý yardým etmenin en yüksek olduðu zaman aralýðý. Hem zekât hem de fitrenin bu ayda verilmesi yardým etme davranýþýný yükseltiyor. Birçok ailede ihtiyacý olan birinin bulunmasý ve yardýmýn yapýlmasý sürecinde eþler arasýnda olumlu etkileþim yaþanýyor. Eþlerin beraber yardým etmesi, aralarýndaki baða manevi bir unsur eklemesi açýsýndan önemli.
Ramazan ayý ve bayramýn ritüelleri
Ramazan ayý ve bayram kutsal olduðu kadar ayný zamanda aileler için ritüel demek. Ritüeller toplumsal yapýnýn ve sosyal adetlerin devamlýlýðýný saðlayan bir unsur. Bayramýn ilk ritüeli bayram namazý ile erken saatte baþlýyor. Babalarýn çocuklarý ile birlikte bayram namazýna gitmesi, çocuklarýn dini hayatlarýnýn ilk anýlarýndan biri oluyor. Bayramýn ikinci ritüeli bayramlaþma töreni. Genellikle ailenin en büyüðünde bir araya gelinerek yapýlan bayramlaþma, en önemli büyük aile ritüeli. Herkesin bir araya gelmesi ve birebir etkileþim saðlamasý açýsýndan özgün bir ritüel. Bayramýn üçüncü ritüeli çocuklara þeker, lokum veya para verilmesi. Birçok çocuk için bayram önemli bir harçlýk biriktirme zamaný. Bu sebeple de canlý çocukluk anýlarýmýzýn önemli bir kýsmý bayramlar üzerinden. Bayramýn dördüncü ritüeli akrabalarýn ziyareti. Ev ev dolaþma þeklinde olan bu adet sosyal etkileþim açýsýndan oldukça özgün bir ritüel.
Bayramda küsler barýþýr
Bayramýn aileler için önemli fonksiyonlarýndan biri küslerin barýþmasý için vesile olmasý. Bazen eþler kavga edip, içlerinden biri evden ayrýlabiliyor. Aslýnda yeniden bir araya gelmek istiyorlar. Ama bu iþin bir de inat ve onuru kýrýlmadan geri dönmek isteme tarafý var. Ýlk adým atan olmak kolay deðil. Bayram iki taraflý bir araya gelmenin doðal vesilesi olmuþ oluyor. Ýlk adýmý bayram atmýþ oluyor. Eþler de bayramýn ruhuna eþlik ediyorlar.
Bu arada tüm okuyucularýmýn bayramýný kutlarým. Hayýrlý bayramlar olsun.