Ýftar, sahur derken evinizde Ramazan pidesi bir gün sonraya kalýr mý bilmem ama kalýrsa beþ farklý öneri hazýrladým. Siz en iyisi tarifleri denemek için bir pide fazladan alýn. Afiyet olsun!
Yüzde yüz Türk tipi: Kokoreç eþliðinde
Kokoreç ve Ramazan pidesi birlikteliði müthiþ ötesi bir durum. Bu fikir aklýma geldiðinde hemen kollarý sývadým. Elbette süt gibi kokoreç satan bir yer bilmenin faydasý var, çünkü lezzet baþka türlü ortaya çýkmazdý. Öncelikle pidenin üzerine halka olarak dilimlenmiþ domates ekleyin, acý seviyorsanýz pul biber, kekik, tuz ve karabiber serpin. Önceden hafifçe piþirilmiþ kokoreçleri pidenin üzerine koyup fýrýna verin. Piþtiðinde bolca kekik, kimyon serpin ve afiyetle yiyin.
Hafif ve lezzetli: Peynir sefasý
Bolca peynir rendesi gerekli! Dolapta kalmýþ ne çeþit peynir varsa olur. Ancak bir karakter vermesi ve diðer peynir çeþitllerini etrafa savrulmadan toparlamasý için mutlaka Kars gravyerine ihtiyaç olacak. Tüm bu peynir rendelerini ince kýyýlmýþ bolca taze kekik, kuru biberiye, taze nane, maydanozla karýþtýrýn. Pidenin üzerine mozzarella peynir dilimlerini sýralayýp üzerine de bu karýþýmý tepeleme koyun ve doðru fýrýna!
Aydan Usulü: Roka püresi alternatifi
Rondoda biraz zeytinyaðý, bir diþ sarýmsak, fýndýk veya çam fýstýðýyla çekilmiþ roka püresini pidenin üzerine sürün, geliþi güzel keçi peyniri ve domates sosu ekleyip fýrýna verin. Bu kadar basit ama bir o kadar güzel!
SEBZELÝ BÝR ÖNERÝ: Patlýcan keyfi
Patlýcanla yapýlacak herhangi bir yemek lezzetsiz olabilir mi? Hiç sanmýyorum! Yanlýþ piþirilirse aþçýnýn gazabýna uðrayabilir. Ama doðru piþirildiðinde hakikaten ondan lezzetlisi bence yok. Pideyle nasýl yapalým derseniz? Hafif olmasýný isterseniz közleyerek ya da benim gibi ýzgarasýný yaparak koyabileceðiniz gibi, kýzartabilirsiniz de. Peki ben nasýl yaptým? Pidenin üzerine rendelenmiþ gravyer peyniri koydum, bunu lezzet kadar patlýcanlar yerken kaymasýn diye ekliyorum o yüzden tüm yüzeyini güzelce peynirle kaplayýn. Üzerine hafifçe ýzgara edilmiþ patlýcan dilimlerini sýralayýn, biraz tuz serpin. Ezilmiþ sarýmsak, taze nane, zeytinyaðýný blenderdan geçirin ve üzerine bu sosu gezdirin. Fýrýna verin, çýkýnca süzme peynirle servis etmenizi öneririm. Patlýcan dediðin ya sarýmsaklý domates sosu ya da yoðurtla servis edilmeli!
En güzel sahur yemeði: Biber ve yumurtalý
Bolca yeþil biberi þerit halinde doðrayýn. Zeytinyaðýnda hafiçe soteleyin. Bir baþka tavada bir-iki diþ sarýmsaðý cýzýrdatýp içine Ýzmir tulum peyniri parçacýklarý koyun ve hafifçe eridiðinde ocaktan alýp biberlerle karýþtýrýn. Arzu ederseniz taze adaçayý çok yakýþýr, ekleyin. Pidenin yumurta kýrýlacak yerlerini ceviz büyüklüðünde yavaþça oyun, çukurlaþtýrýn. Etrafýna biberli karýþýmý serpiþtirip kiþi baþýna bir adet düþecek þekilde önceden hazýradýðýnýz çukur kýsýmlara yumurta kýrýn.Yumurtanýn beyazý piþtiðinde fýrýndan alýp servis yapýn.