Ramazan sofrasý Anadolu lezzetleri ile dolsun...

Ýftar ve sahurlarýnýzý 81 ilin geleneksel lezzetleriyle taçlandýralým. Hem ailemizin hem komþularýn yüzlerinde hoþ bir tebessüm býrakalým.

Ýçinizden bir il seçin. Aklýnýzdan geçen o ilk þehrin yemekleri ilk iftar sofranýza konu olsun. Sonrasý mý? 81 il... Yap yap bitmez. Dilerseniz ana yemeðiniz Kayseri’den, çorbanýz Muþ’tan olsun. Antalya, Urfa, Balýkesir Türkiye’nin bir ucundan diðer ucuna kurulan sofralar birbiriyle buluþsun. Anadolu yemekleriyle harmanlanmýþ bir sofra hayal edin. Geleneklere göre hazýrlanmýþ, alçak gönüllü, sade ama kocaman yürekli bir sofra. Fýrýndan yeni çýkmýþ pidenin elle koparýldýðý, Mardin’den mercimek çorbasýyla baþlayýp, Kýrklareli’nin kuskusuna Ýzmir’in kuru cacýðýnýn eþlik ettiði, Malatya’nýn kaymaklý kayýsý tatlýsýyla noktalanan bir sofra. Sohbete de konu olsun bu yemekler, þehirler, hikayeler. Bilen paylaþsýn, bilmeyen öðrensin.

Her þehrimizin bir yemeði, her yemeðin ise kalpleri ýsýtan bir hikayesi var.

ÝLK 5 GÜNÜN MENÜSÜ

Akþam sofraya oturup yemeðimden ilk lokmayý alýrken Ayþe, Fatma ne yiyor þu an diye hep merak etmiþimdir. Kýsaca birbirimizi unutmadan, uzaktan da olsa yemeðimizi ortaklaþa yediðimizi hayal edelim istiyorum. Bu dileðimle þehir þehir beþ günlük mönünüz benden, bu menülerden dilediðiniz yemeyi dilediðinizle karýþtýrýp yepyeni menüler oluþturmak sizden. Sofradan arta kalanlarý bozulmasýný beklemeden kapýdaki sarý minnoþa vermeyi de unutmayýn sakýn. Paylaþmasýný bilenlerin sofrasý hep bereketli olsun, hayýrlý Ramazanlar...

6 Haziran, Pazartesi Kayseri için Ýftar Vakti  20:11

Menü

-Arabaþý

-Yumurtalý pastýrma

-Yaðlama

- Nevzine

- Pastýrma ve mantýnýn þehri Kayseri. Et ve bakliyatýn özellikle pastýrma ve sucuk tüketiminin fazlaca olduðu bu ilimizde öne çýkan tarifleri güllü baklava, oklava baklavasý, açma baklava, kamýþ baklava gibi çeþitleri bol olan baklavalarýn dýþýnda, un helvasý, nevzine, piþmaniye, dut pekmezi, aside olarak sayabiliriz.

- Nevzine Kayseri’nin en ünlü tatlýsýdýr. Ceviz ve tahinin muhteþem uyumunu bir arada tadabileceðinz bu tatlý hemen hemen tüm evlerde yapýlýr.

Nevzine

- 4 su bardaðý un

- 1 su bardaðý dövülmüþ ceviz

- 250 gr. eritilmiþ tereyaðý

- 1 çay bardaðý tahin

- 3 çorba kaþýðý yoðurt

- 1 paket kabartma tozu

- bir çimdik tuz

- 3,5 su bardaðý su

- 3 su bardaðý toz þeker

- 4 damla limon suyu

- 30 santimlik bir tepsiyi yaðlayýp fýrýný 180°C de ýsýtýn. Kek malzemesini bir kapta iyice karýþtýrýn. Akýþkan bir hamur haline getirip tepsiye yayýn. Hamurun üzerini çatalla þekil verin veya býçakla baklava deseni yapýn. Tepsiyi Sýcak fýrýna verip 40 dakika piþirin. Bu arada su ve þekeri bir tencerede kaynatýn, limon suyunu ekleyip þerbetini hazýrlayýn. Tatlýyý fýrýndan çýkartýp ýlýdýktan sonra üzerinde þerbeti gezdirin. Þerbetini çektikten sonra soðuk servis yapýn.

7 Haziran, Salý Tekirdað için Ýftar Vakti  20:48

Menü

- Çeneçarpan Çorbasý

-Elbasan Tava

- Salata

- Ýrmik dolmasý

- Tekirdað bereketli bir topraða sahiptir. Ayva ve erik kullanýlarak yapýlan yemekleri, üzüm suyu ile hazýrlanan þýra ve soslarý, köftesi, karpuzu ile öne çýkar. Yöre mutfaðýnda üzüm suyu ile yapýlan Þýra mekiði, pýrasayla yapýlan pireþe, ýspanaklý bir yemek olan zennik, elbasan tava, papaz mancasý, cillik, baba tatlýsý, irmik dolmasý, höþmerim, hamum, cizlemeyi sayabiliriz.

Elbasan Tava

-6 adet kuzu incik

- 1 kg yoðurt

- 6 yumurta

- 4 yemek kaþýðý un

- Yeteri kadar tuz

- Kuzu incikleri yýkayýp, derin bir tencerede üzerini örtecek kadar suyun içinde bir saat haþlayýn. Yoðurt yumurta ve unu biraz tuz atarak iyice çýrpýn. Kare bir fýrýn kabýna bu harcý yayýn. Üzerine Kuzu incikleri yerleþtirin 200°C de ýsýnmýþ fýrýnda 30 dakika üzeri kýzarana kadar piþirin.

8 Haziran, Çarþamba Antalya için Ýftar Vakti  20:23

Menü

- Köy Çorbasý

-Maydanoz Salatasý

- Kaþarlý Köfte

- Fýrýn makarna

- Kýzýlcýk Peltesi

-Antalya mutfaðý balýðý, zeytinyaðý ve fesleðeni ile dikkat çeker. Çeþit çeþit reçel ve marmelatlarý ise bölgede bolca yetiþen meyvelerin hakkýný verir cinstendir.

Köy Çorbasý

- 1 çay bardaðý yeþil mercimek,

- 1 su bardaðý eriþte

- 1 adet soðan

- 1 kaþýk domates salçasý

- 125 gr. tereyaðý

- 6 su bardaðý su

-1 çorba kaþýðý kuru nane, tuz

- Yeþil mercimeði yýkayýp iki saat suda bekletin haþlayýp, suyunu süzün. Tencerede yaðý eritin, yemeklik doðranmýþ soðaný kavurun üzerine salça, biraz su ve haþlanmýþ mercimek ilave edin.

-15 dakika kaynattýktan sonra biraz tuz ve eriþteyi ekleyin. Eriþteler yumuþayýncaya ocaðýn altý kapatýp üzerine nane ve kýrmýzý biberi ilave ederek servis yapýlýr.

9 Haziran, Perþembe Erzincan için Ýftar Vakti  19.57

Menü

- Aþlýk Çorbasý

- Cacýk

- Kabak Kapama

- Gasefe

- Acem kültürünün etkisi hissedilen Erzincan mutfaðýnda bakliyat, hayvansal ürünler ve hamur iþleri belirgin bir aðýrlýk gösterir. Yazýn ürünler bol ve bereketlidir, ancak kýþ þartlarý aðýr olduðundan yazdan kýþ için malzeme hazýrlýðý yapýlýr. Bir çeþit dað armudu olan ‘ahlat’ baþta olmak üzere bölgenin sebze ve meyveleri kurutulur, salçalýklar hazýrlanýr.  ‘Kavudu’ adýndaki bir çeþit sültü lapa için ise çeþitli bakliyatlar öðütülüp bez torbalarda hazýrlanýr. Þimdilerde bu hazýrlýklar baþlamýþ olmalý sanýrým.

- Bölgenin en önemli yemekleri, eþgili, kesme çorba, su böreði, yaprak sarma, pekmez ve unla hazýrlanan sýrrýn ve bir çeþit hamur iþi olan ketedir.

Gasefe

- 12 adet kuru kayýsý

-1 yemek kaþýðý tereyaðý

- Ýri çekilmiþ ceviz

- Kuru kayýsýlarý iyice yýkayýp üzerine sýcak su koyup 1 saat bekletin. Yumuþayan kayýsýlarý kaðýt havlu ile kurulayýp bir tavada erittiðiniz tereyaðý ile alt üst piþirin. Ocaktan alýp biraz soðuyunca her bir tabaða üçer adet koyup üzerine bolca ceviz serpin. Arzu ederseniz kaymak veya dondurma ile servis edin.

10 Haziran, Cuma Çanakkale için Ýftar Vakti  20:51

Menü

- Düðün Çorbasý

- Turpotu Salatasý

- Yoðurtlu Kavurma

- Peynir Tatlýsý

- Çanakkale’nin mutfaðý balýk ve deniz ürünlerine dayanýr. Sebze ve küçükbaþ hayvanlarýnda bolca tüketildiði bu mutfak Gökçeada ve Bozcaada’da yetiþen bol üzümler, domates, bakla, zeytin ve ayçiçeði ile öne çýkar.

- En önemli yemekleri sütlü çorba, balýk çorbasý, peynirli patlýcan, oðlak çevirme, þaraþura, fýrýnda palamut, güve aþý, asma yapraðýnda sardalya, kuzu sarmasý, kartala böreði ve basma tatlýsýný sayabiliriz.

Yoðurtlu Kavurma

- 1 kg kuzu kuþbaþý

-4 adet  kuru soðan

- 5-6 diþ sarýmsak

-Yarým demet maydanoz

- 2,5 kahve fincaný sývý yað

- 1 su bardaðý yoðurt

- 8 adet sivri biber

- 2 adet Çanakkale domatesi

- Yeteri kadar tuz

- Yaðý bir tencerede kýzdýrýp etleri içine atýn. Halka halka doðradýðýnýz soðanlarý etleri biraz çevirdikten sonra ilave edin. Ocaðýn altýný kýsýp yarým saat aðzý kapalý olarak piþirin. Doðradýðýnýz biberleri  tencereye ekledikten sonra bir su bardaðý su ilave edin. Yarým saat daha piþirin. Bu süre içinde etler suyu çekerse biraz daha su ilave edebilirsiniz.  Domateslerin kabuklarýný soyup yemeklik doðrayýn, ince kýyýlmýþ maydanozla birlikte yelmeðe ilave edin. Sarýmsaklarý ezin ve yoðurtla çýrpýn. Kavurmayý servis tabaðýna alýp, üzerine yoðurdu dökün.