Ramazan Top 10

Ramazan sofrasýnýn olmazsa olmazlarý vardýr, hurma gibi. Pide, zeytin gibi... Þimdi gelin bu olmazsa olmazlara yaz sýcaðýný göz önüne alarak birazcýk yorum katalým.

Bu sene Ramazan ayýnda yaklaþýk 19 saat aç kalýnacak. Metabolizma için oldukça uzun bir süre. Bu yýl her zamankinden daha fazla saðlýðý düþünmeli, can çektiren aðýr yemekleri bir sonraki aya ertelemeli. Þimdi ben geleneksel olaný çok önemserim, iftar sofrasýnýn da gelenekleri temsil etmesine bayýlýrým. Ama bu sýcak ve uzun saatlerde de mideyi yormayacak, vücudu susuz býrakmayacak alternatifler bulmanýn gerekliliðini düþünüyorum. Umarým bu önerilerim sofranýza da midenize de keyif verir, iyi Ramazanlar...

1. Su
Duru suyun yerini hiç bir þey tutmaz. Özellikle iftar sofrasýnda. Ama en etkili susuzluk gideren þeylerden biri bir þiþe dolusu soðuk suyun içine eklenen iki üç dilim limon, biraz taze nane yapraklarýdýr. Özellikle Ramazan süresince buzdolabýndan eksik etmeyin. Sahurda da bol bol tüketin. Tansiyon ve kan þekeriniz için olumlu etkisini göreceksiniz.

2. Yemiþ
Yemiþ dediðim ceviz, fýndýk, badem vb. tabi. Bu kuru yemiþler vücudun ihtiyacý olan tüm takviyelere sahip, mideyi de geniþletmeyen, þiþirmeyen atýþtýrmalýklardýr. Ýftar ve sahur arasýnda en doðru seçimlerdendir. Önerim, ceviz ve bademleri (tabi kavrulmamýþ olmalý) bir gün önceden suya koymanýz ve tazeleyerek tüketmeniz. Bu þekilde mideyi yakmaz ve susuzluk hissi vermezler.

3. Hurma
Kuru hurmanýnýn GI seviyesi 70 civarýndadýr. Yani yüksektir, her nedense son zamanlarda tersi düþünülüyor. Ancak lif yapýsý yoðun olduðundan kan þekeri konusundan diðerlerinden daha masumdur. Yine de iftar sofrasýnda önceliði ona vermemenizi öneriyorum. Mesela yemekten yarým saat sonrasýnda tatlý yemeyi planlýyorsanýz iþte güzel bir öneri: Hurmalarý ikiye kesin, çekirdeklerini çýkarýn ve tereyaðýnda alt üst hafifçe kýzartýn. Dondurma, yoðurt frozen veya biraz sütle çýrpýlmýþ tatlý lor peyniri yanýnda az miktarda tüketin.

4. Pastýrma
Ýftar sofrasýnýn en cazip yakýþýklýsý! Hakikaten kurutulmuþ etin en güzel halidir kendisi. Susuzluðu arttýrmamasý için yine de az tüketin ve yine ayný sebepten mutlaka çemenlerini çýkarýn. Hatta pastýrmayý hafifleþtiren bir öneri isterseniz: Yaðlý kaðýda çemensiz pastýrmalarý bir tarafý üst üste gelecek þekilde sýralayýn üzerine kabuðu soyulup halka olarak kesilmiþ domates dilimlerini, bir iki dal taze biberiye ve bolca taze nane yapraklarýný koyup sýkýca kapatýn. Isýtýlmýþ fýrýnda 8dk piþirip servis yapýn.

5. Çorba
Ramazan ayý çorbasýz olur mu? Yaz günlerine de denk düþse bence olmaz. Hemen her gün farklý, lezzetli çorbalar için oldukça iyi bir mevsimdeyiz. Malzeme bol. Yaz aylarýnda yoðurtlu çorbalara aðýrlýk verin. Çorbanýn daha lezzetli olmasý için iþte bir kaç tüyo: Özellikle içinde bakliyat bulunan çorbalarý mutlaka 4-5 saat önce yapýn ve tencerenin içinde dinlenmesini saðlayýn. Taze nane, haþlanmýþ buðday, maþ fasulyesi, nohut gibi malzemeler ve semizotu, yeþil kabak gibi sebzeler kullanarak (tabi her seferinde birini) deðiþik çorbalar hazýrlayýn. Bol baharatlý, et suyu ile hazýrlanan çorbalardan uzun ve sýcak olacak bu Ramazan uzak durun. Tereyaðý yerine zeytinyaðýný tercih edin, baharat olarak sumak, kuru nane, kiþniþe aðýrlýk verin.

6. Et

Ramazan ayýnda balýk tüketimi oldukça düþer çünkü uzun süre aç kalan metabolizma kýrmýzý etin proteinine daha çok ihtiyaç duyar ve canýnýz genellikle et yemek ister. Etin daha hafif olmasý için sebzelerle birlikte piþirebilirsiniz. Ya da eti haþlayarak tüketebilirsiniz. Haþlanmýþ eti, taze soðüþ domates, salatalýk, bolca maydanozlu kocaman bir servis tabaðýnda masaya getirin ama yanýnda kimyonu eksik etmeyin.

7. Sebze

Sebzeleri soðanla kavurup, uzun süre piþirerek, bol yaðlý yemek yapmak yerine haþlayýp zeytinyaðý ve limonla salata gibi tüketebilirsiniz. Semizotu, haþlama kabak vb malzemeyi yoðurt ile karýþtýrýp salata yapabilir, dirice haþlanan taze fasulye veya börülceyi sarýmsaklý zeytinyaðýnda soteleyip ýzgara etlerin yanýnda garnitür olarak hazýrlayabilirsiniz.

8. Ýçecek
Sodanýn içine atýlan bir avuç frambuaz, küp doðranmýþ olgun kayýsý veya hafif ezilmiþ üzüm tanelerinin ne kadar keyifli ve lezzetli olduðunu keþfedin. Ya da ayranýn farklý hallerini: Salatalýðý yýkayýp meyve sýkacaðýnda nane yapraklarý ile birlikte suyunu sýkýn. Yoðurt, tuz ile iyice çýrpýp yavaþ yavaþ 2 su bardaðý soðuk suyu ekleyin. Mümkünse boþ bir þiþeye koyup iyice sallayýn, bardaklara paylaþtýrýp üzerine bol buz ekleyip, servis yapýn. Bir ikinci önerim ise yoðurdu suyla iyice çýrpýn. Naneyi havanda iyice dövün, yoðurda ilave edin. Limon kabuðunu incecik rendeleyip, bir kaç damla limon suyu ile birlikte ekleyin. Çýrpýcýda iyice çýrpýp bol buz ile üzerini nane ve limon kabuðu ile süsleyip servis yapýn.

9. Pide
Ýftara on dakika kala acaba sýra bana gelecek mi iftara yetiþecek miyim stresine son verebilirsiniz. Bir gün önce aldýðýnýz pideyi soðuyunca, ayný gün hiç zaman kaybetmeden derin dondurucuya koyun. Bir gün sonra iftara yaklaþýrken sýcak fýrýnda 5 dakika tutun. Týpký fýrýndan yeni çýkmýþ gibi olacak. Derin dondurucuda yeriniz varsa üçer beþer koyabilirsiniz, mutlaka deneyin! Bir öneri de bayatlamýþ pideler için: Sahurda bu pidelerin üzerine bol rendelenmiþ peynir koyup, üzerine taze biberiye, kekik, maydanoz vb. karýþýmlarý serpin. Fýrýn ýzgarasýnda kýzartýp afiyetle çayýn yanýnda yiyin. Diðer hamur iþlerinden çok daha hafif ve lezzetli olacak.

10. Tatlý
Hafif bir tatlý önerisi ile listemi bitiriyorum:

Çikolatalý Dondurmalý Ev yapýmý Profitrol

Bir su bardaðýndan iki parmak kadar fazla su
birer çay kaþýðý tuz ve þeker
bir yemek kaþýðý dolusu tereyaðý
bir su bardaðý beyaz un
4 adet yumurta
Hazýr çikolata sosu
Hazýr dondurma

Su, tuz, þeker ve tereyaðýný derin bir tencereye koyun. Yaðý eritip su ile karýþtýrýn. Ocaktan alýp içine bir su bardaðý beyaz unu serpiþtirip tahta kaþýkla birbirine yedirin. Sonra tekrar orta ateþte ocaða alýn ve 4 adet yumurtayý birer birer ekleyin. Parlak ve yumuþak kývamlý bir hamur elde edin. Ocaktan alýp hamuru krema torbasýna doldurup (düz baþlýkla) cevizden büyük toplarý yanmaz kaðýt döþeli tepsiye dizin. Krema torbanýz yoksa bu toplar için iki yemek kaþýðý kullanabilirsiniz. Hamurun kaþýða yapýþmamasý için kaþýklarý suya batýrýp çýkartýn. 180 derece ýsýnmýþ fýrýnda 25-30 dakika piþirin.

Elde ettiðimiz bu hamurlarý soðuduktan sonra ortadan ikiye bölüp dondurma ile doldurup kaselere paylaþtýrýn ve üzerine çikolata sos gezdirin.