Ramazan ve diyabet

Oruç tutmak isteyen diyabetlilere öncelikle saðlýk kontrolünden geçmelerini öneriyorum. Hekim onayý alan hastalar iftarda geleneksel sebze, tahýl veya kurubaklagil gibi kan þekerini dengede tutan çorbalar tüketmeli.

Ramazan’da gün boyu kan þekerini dengede tutmayý baþarmak, orucun kolay ve saðlýklý tutulmasýnýn anahtarýdýr. Ancak bazý kronik hastalýklar bu durumu güçleþtirebilir. Týpký diyabette (þeker hastalýðý) olduðu gibi. Bu nedenle öncelikle saðlýk kontrolünden geçip, doktorunuzla oruç tutmanýn sizin için ciddi bir sorun teþkil edip etmediðini görüþmelisiniz. Diyabetik hastalarda oruç tutmaya engel olabilecek 2 unsur vardýr. Bunlar hipoglisemi (kan þekeri düþüklüðü) ve hiperglisemidir (kan þekeri yüksekliði). 13 Müslüman ülkede yaklaþýk 13 bin diyabetlinin dahil olduðu bir çalýþmaya göre; Oruç tutan Tip 2 diyabet hastalarýnda ciddi hipoglisemi riskleriyle hastaneye yatýþ oranýnda önceki aylara oranla 7.5 kat artma bildirilmiþtir. 

Yumurta ve tuzsuz peynir

Bir baþka yapýlan çalýþmada ise Pakistan’da Tip 2 diyabetik bireylerin Ramazan boyunca hiçbir saðlýk uzmanýna danýþmadan oruç tutmaya çalýþtýklarý ve bunun sonucunda terleme, baþ dönmesi, asabilik gibi belirtilerin ortaya çýktýðý, ancak dikkate almadýklarý için bilinç kaybý gibi ciddi sorunlara yol açabildiði gözlenmiþtir. Tavsiyem ihtiþamlý ve çeþit çeþit hazýrlanan iftar sofralarýnýn normal insanlarda olduðu gibi diyabetik hastalarda da fazla kalori ve karbonhidrat alýmýna sebep olduðunu göz önünde bulundurarak, iftara çorba ile baþlamanýz olacaktýr. Geleneksel, sebze, tahýl veya kurubaklagil çorbalarýnýn ister ev ister paket olanlarý kan þekerinin de dengede kalmasýna yardýmcý olabilecektir. Sahurda yumurta, tuzsuz peynir, az yaðlý süt ve çavdar ya da tam tahýllý ekmek en iyi alternatiflerdendir. Diyabetli kiþilerin diyet lifi alýmýna ekstra özen göstermesi gerekir. Diyet lifi, midenin geç boþalmasýný saðlar ve gereksiz kalori alýmýný engeller. Tam taneli tahýllar, meyve ve sebzeler ile kurubaklagiller diyet lifi yönünden zengin besinlerdir. Aldýðýnýz diyet lifi miktarýný arttýrmak için sebze ve meyveleri kabuðu ile yemeli, tam taneli tahýldan yapýlmýþ çorbalar ve çeþitli ekmekleri tüketmeye dikkat etmelisiniz. Tatlý ihtiyacýný karþýlamak için ara öðünlerde tüketilebilecek meyvelerin ise çok olgun olanlarýný tercih etmemek gerekir.