Ramazana ayýna özel “e-kitap”

Beþ dile çevrilen 19 yemek kitabý yazan Ömür Akkor’un son kitabý, tarihin tozlu sayfalarýndan sýyrýlýp bize en saf halleriyle sunulan tariflerle dolu. Favorim domates suyunda piþmiþ pilav.

Ramazan ayýnýn baþlangýç ve bitiþini, Kadir Gecesi’nin ne zaman olduðunu tespit etmek Ýstanbul Kadýsý’nýn göreviydi ve kadýnýn görevlendirdiði memurlar minarelerde hilali gözetlerdi. Hilali gördüklerinde þahitleriyle birlikte kadýnýn huzuruna çýkýlýr ve mahkeme kurulur, hilali görenler ‘Þu saatte gördüm. Bu gece Ramazanýn baþlangýcýdýr. Þahadet ederim’ dedikten sonra þahitlerin de ifadeleri ile durum kesinleþince ramazan ayý baþlamýþ olurdu. Tüm bu olan bitenler gizlilik içinde yapýlýr, ramazan kesinleþince mahkeme kapýsýnda bekleyen mahyacýlar çaðýrýlýr ve onlarýn sayesinde ramazanýn baþladýðý, halka duyurulurdu”

DENEMESÝ BEDAVA

Böyle baþlýyor Ramazan Lezzetleri kitabý. Ömür Akkor’un ismini sanýrým bir, bilemediniz iki senedir duyuyoruz. Tanýdýðým gün sevdim. Hem sempatik hem ciddi. Hem alçak gönüllü hem konusunda bilgili. Sýcakkanlý ve pozitif duruþuyla da sanýrým herkes tarafýndan sevilen biri oldu bu kýsa sürede. Hepimizin ortak þaþkýnlýðý ise bu kadar genç birisinin altý sene içinde toplam 19 yemek kitabýný nasýl olup da yazabilmiþ olmasýydý. Peki daha önce neredeydi, neden ismini yeni duyuyorduk? Bu kadar kitap yazmýþ olmasýný kendisine bahþedilen özel bir yetenek olduðunu söylüyor: “Eðer restoran açsaydým veya program yapsaydým çok daha popüler olur, tanýnýrdým ama bu kitaplara zaman ayýramazdým” diye cevap veriyor. O, istediði þeyin elden ele geçen öðretileri, reçeteleri eksiksiz ve en saf haliyle paylaþmak olduðuna çoktan karar vermiþ. Evvelki sene Selçuklu kitabýyla Gourmand tarafýndan dünyanýn en iyi yemek tarihi ödülünü alan Akkor, geçtiðimiz sene de Almanya’da görme engelliler için bir ilki gerçekleþtirerek yemek kitabý hazýrlamýþtý. Tariflere kendisinden bir parça baharat bile katmadýðýnýn altýný çizen Akkor, Selçuklu kitabý için tam 350 eseri araþtýrmýþ. Topladýðý ve araþtýrdýðý tariflerin kayýt altýna alýnmasý yolculuðuna bu sefer de Ramazan tariflerini ekliyor...

Kitaptaki yemeklerden birkaçýný bir kaç gün önce yeme þansým oldu. Tarihin tozlu sayfalarýndan sýyrýlýp, en saf halleriyle hayat bulan bu tariflerden benim favorim hiç su katýlmadan, domates suyunda piþmiþ domates pilavýydý. Üzerinde saatlerce piþirilmiþ, her saat baþý taze otlarý yenilenip üzeri yaðlanmýþ, büyük emekle hazýrlanmýþ kuzu incik vardý ama benim aklým yanýndaki pilavda kaldý. Bir de soðan dolmasý vardý ki tadýlasý bir lezzetti. Elbette zevkler deðiþebilir ancak denemesi de bedava. Gerçekten! Akkor’un Komili iþbirliði ile hazýrladýðý bu kitabý arzu eden herkes Komili’nin web sitesinden e-kitap olarak indirebilir. Ýþte keyifli bir ramazan sofrasý için benim önerilerim, afiyetle!

DÜNYA TÜRK MUTFAÐINI ONA SORUYOR

Ömür Akkor, Uludað Üniversitesi Ýktisat Bölümü mezunu. Halen Anadolu Üniversitesi Kültürel Miras ve Turizm bölümüne devam etmekte. Doðu Akdeniz Üniversitesi Gastronomi Bölümü’nde Anadolu Mutfak Tarihi, Osmanlý Mutfaðý ve Türk Mutfak Tarihi dersleri vermekte. Türk mutfaðý üzerine seyahatler yapan Akkor, “Türk mutfaðý için 250.000 km” projesi ile 77 ile ait yemek kayýtlarýný “M. Ömür Akkor Yemek Seyahatnamesi” ile arþivlemektedir. Ulusal ve uluslararasý dergilerde yayýmlanmýþ 250’ye yakýn makalesi olan Akkor yine ulusal ve uluslararasý firmalarda Türk Mutfaðý üzerine danýþmanlýklar yapmakta.

MIKLA

MALZEMELER

-  6 adet yumurta

- Yarým çay bardaðý erken hasat zeytinyaðý

- 1 diþ sarýmsak

- 1 kase süzme yoðurt

- Kaya tuzu l Karabiber

HAZIRLANIÞI

Sarýmsaðý kaya tuzu ile ezip yoðurda katýn. Yoðurt ve sarýmsaðý birkaç dakika çýrpýn. Zeytinyaðýný bir tavaya koyup üzerine yumurtalarý kýrýn. Tavayý ocaða koyup altýný açýn. Yumurtalarý ara ara karýþtýrarak piþirin. Hazýr olan yumurtayý biraz soðutup yaðýyla beraber yoðurda katýn. Üzerine karabiberle servis edin. Dilerseniz soðuk da servis edebilirsiniz.

ÇAM FISTIKLI MÜCVER

MALZEMELER 

- 2 kabak

- 3 yumurta

- 3 yemek kaþýðý un

- 1/2 demet yeþil soðan

- 1/2 demet dereotul 1/2 demet maydanoz 

- 1/2 demet taze nane

- 2 yemek kaþýðý susam

- 2 kaþýk çam fýstýðý

- Zeytinyaðý

- Çýrpýlmýþ labne peyniri

- Karabiber

- Kaya tuzu

HAZIRLANIÞI

Kabaklarý bir kabý alýn. Üzerine ince kýydýðýnýz maydanoz, taze nane, yeþil soðan ve dereotunu ilave edin. Yumurtalarý karýþýmýn üzerine kýrýn. Un, tuz ve karabiber ekleyip karýþtýrýn. Hazýr olan mücveri Komili zeytinyaðý ile yaðladýðýnýz tavaya birer kaþýk olacak þekilde yerleþtirin. Üstlerine susam ve çam fýstýðý ekleyin ve sonra da bu tarafýný piþirin. Ýki tarafý da kýzarýnca tabaða alýn. Mücverlerin üzerine labne peyniri ve kavrulmuþ susam koyarak servis edin.

DOMATES PÝLAVI

MALZEMELER

- 1,5 kg domates

- 1,5 bardak pirinç

 -4 kaþýk zeytinyaðý

- 1/2 demet roka

- 1/2  demet maydanoz

- 1/2 demet dereotu

- 1/2 demet kuru soðan

- 2 diþ sarýmsak

- 1 kaþýk tereyaðý

- 1 tatlý kaþýðý þeker

- Karabiber

- 1 çay kaþýðý kaya tuzu

HAZIRLANIÞI

Kabaklarý derin bir kabý alýn. Üzerine ince kýydýðýnýz maydanoz, taze nane, yeþil soðan ve dereotunu ilave edin. Yumurtalarý karýþýmýn üzerine kýrýn. Un, tuz ve karabiber ekleyip karýþtýrýn. Hazýr olan mücveri Komili zeytinyaðý ile yaðladýðýnýz tavaya birer kaþýk olacak þekilde yerleþtirin. Üstlerine susam ve çam fýstýðý ekleyin ve sonra da bu tarafýný piþirin. Ýki tarafý da kýzarýnca servis tabaðýna alýn. Mücverlerin üzerine labne peyniri ve kavrulmuþ susam koyarak servis edin.

YUFKA EKMEKLÝ TÝRÝT

MALZEMELER 

- 4 adet yufka ekmek

- 6 kaþýk natürel sýzma zeytinyaðý

 - 500 gr kuzu eti

- 7 bardak su

- 2 kase süzme yoðurt

- 12-20 yaprak taze nane

- 5 diþ sarýmsak l Karabiber

- Pul biber

- Kaya tuzu

HAZIRLANIÞI

Suyu, kemikli kuzu etini, tuzu ve karabiberi tencereye koyun. Ateþin altýný orta hararete getirin ve yaklaþýk 2 saat kaynatýn. • 2 saat sonra eti suyundan çýkarýp kemiklerinden ayýrýn. • Etleri tekrar yemeðin suyunun içine didikleyin ve kaynamaya býrakýn. Bu esnada ekmekleri servis tabaðýna elinizle parçalayarak yerleþtirin. Sarýmsaðý ezip süzme yoðurtla karýþtýrýn. Kaynayan et ve suyundan ekmeklerin üzerine dökün. Üzerine sarýmsaklý yoðurdu ilave edip nane yapraklarýný ekleyin... Zeytinyaðýný bir tavada yakýp ocaktan alýn ve pul biber ekleyin. Pul biberi yakmadan hemen yemeðin üzerinde gezdirerek servis edin.