Ramazanda antioksidanlarla saðlýk bulun

Ramazan ayýnda oruçla toksinlerden arýnan vücudunuzu sebze ve meyvelerdeki antioksidanla yenileyin.

Sebze ve meyvelerin bol bulunduðu yaz günlerinde iftar ve sahurlarýmýzý bu yiyeceklerle zenginleþtirin. Saðlýða önem tabakta baþlar. Dünyada tüm kanser araþtýrmacýlarý ve onkologlar günde en az 5 porsiyon antioksidan bakýmýndan zengin sebze ve meyve tüketilmesinin her türlü kanser riskini önemli derecede azalttýðý konusunda hemfikirdir. Antioksidanlar metabolizmanýn kendi kendine ürettiði ve vücut için zararlý olan serbest radikal gruplarýnýn nötürleþmesini saðlayarak bu elementlerin vücuda verdikleri zararlarý önler.

Gençliðin rengi ‘kýrmýzý ve yeþil’

Serbest radikaller DNA dizilimi deðiþtirerek kansere sebep olurlar. Antioksidan maddeler ise bu sýrada devreye girip, serbest radikallerle savaþýp onlara baðlanarak bu gen mutasyonunu önlerler. Doðru besin seçimleri yaparak antioksidanlardan zengin besin gruplarýyla beslenmek sizin elinizde.  Ramazanda iftarda mutlaka bir sebze yemeði, iftarla sahur arasýnda ara öðün olarak meyve kompostolarý ya da taze meyve tercih ederek antioksidandan zengin beslenebilirsiniz. Ýþte bu mevsimde bolca tüketebileceðiniz önemli antioksidan kaynaðý olan sebze ve meyveler:

-Ispanak: Ýçeriðinde bulundurduðu antioksidanlar sayesinde aðýz, gýrtlak ve yutak kanserine karþý korumada birebirdir. Ispanak önemli bir lif ve vitamin kaynaðýdýr. Ýftarda hazýrlayacaðýnýz zeytinyaðlý hafif bir yemekle ýspanakta bolca bulunan  K vitaminin vücut tarafýndan daha hýzlý ve kolay emilmesini saðlayabilirsiniz. Ýftar ve sahur arasýnda ara öðün olarak önemli antioksidan kaynaklarý olan çilek yada yabanmersini ve yapraklarý yýpranmamýþ ýspanaklarla hazýrlanmýþ bir salatayla antioksidan alýmýnýzý 2 ye katlayabilirsiniz.

-Brokoli: Turpgiller ailesinin en önemli üyesi olan brokoli vücudu kolorektal, göðüs ve idrar kesesi kanserlerine karþý korur. Brokoli önemli bir lif, folikasit ve potasyum kaynaðýdýr. Ýsterseniz salatalarýnýz tamamlayýcýsý olarak isterseniz buharda piþirerek brokolinin yararlý birleþimlerinden faydalanabilirsiniz.

--Domates: Yýlýn diðer zamanlarýna oranla domates veriminin fazla olduðu bu dönemlerde bu lezzetli besin bol bol tüketilmelidir. Prostat ve kolorektal kanserine karþý güçlü bir koruma saðlayan domates önemli bir antioksidan olan likopeni yüksek bir konsantrasyonda içerisinde bulundurur. Domatesi isterseniz sahurda peynirinizin yanýnda taze olarak isterseniz de iftarda güçlü aromasýndan ve lezzetinden yararlanarak yemeklerinizin yada salatalarýnýzýn içinde tüketebilirsiniz.